Τον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων ώστε να μετριαστεί το αποτύπωμα των συνεπειών από την κλιματική κρίση και να γίνει κλιματικά ουδέτερη η Αθήνα έως το 2030, ξεδίπλωσε στον Αθήνα 984, ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος.
«Το σχέδιό μας συνδέεται απολύτως με τα κοινωνικά προβλήματα και τα οικονομικά ζητήματα. Δεν αφορά το κλίμα, γενικά και αφηρημένα» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στον Γιώργο Μελιγγώνη, επισημαίνοντας πως – δεδομένης της στενότητας των οικονομικών πόρων- ο Δήμος αξιοποιεί κοινοτικά προγράμματα.
Σε μια συγκυρία κόκκινου συναγερμού, με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια και σκέψεις για το τι θα συνέβαινε αν έπεφτε αυτό το ύψος βροχής στην Αθήνα, ο κ. Χρυσόγελος επισήμανε ότι «έχουν διαφοροποιηθεί τα πάντα στην Πολιτική Προστασία» και ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα, εάν δεν αλλάξουν η ίδια η πόλη, αλλά και οι δημότες της».
*Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα πάντα στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας.
«Ο τρόπος που δουλεύουμε πλέον συνδέεται απολύτως με την αλλαγή της πόλης, δεν αφορά μόνο στο κλίμα. Θέλουμε η Αθήνα να είναι ομορφότερη, πιο πράσινη, αλλά και να δροσιστεί, διότι έχει αλλάξει το μικροκλίμα της, ως απότοκο της παγκόσμιας αλλαγής στο κλίμα. Μέσα στην τελευταία 15ετία αφανίστηκε το 40% των δασών. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την καλή ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, όμως έχουν και οικονομική διάσταση, καθώς τα κλιματιστικά δουλεύουν πιά έως 90 ημέρες το χρόνο.»
*Εργαζόμαστε για να γίνει κλιματικά ουδέτερη την Αθήνα, μέχρι το 2030.
«Προϋπόθεση μέχρι τότε, είναι να επιτευχθεί η βελτίωση της οικονομίας μέσω της παραγωγής -μαζί με φορείς- μεγάλου μέρους της ενέργειας που καταναλώνει η πόλη.
Σε αυτό το πλαίσιο, βάλαμε στόχο να παράγει ο Δήμος, μέσα από ενεργειακές κοινότητες, τουλάχιστον το 16% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά ως πόλη, με το κόστος να είναι και κοινωνικά προσιτό…. Επίσης, τα σχολεία έχουν ανάγκη από περισσότερο πράσινο, σκίαση, μονώσεις, φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλαγές στο φωτισμό ... Ήδη, δρομολογείται ένα πρόγραμμα για 52 σχολεία ώστε να γίνουν ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, χωριστά για κάθε σχολείο και να συνδεθούν με άλλα δημοτικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης ή διαμόρφωσης των αυλών… Όλα τα προγράμματα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής».
*Περιορισμένοι οι πόροι, αλλά ενεργοποιούμε κοινοτικά προγράμματα
«Αξιοποιούμε κοινοτικά προγράμματα και υποβάλλουμε νέα, δεδομένης της στενότητας των πόρων, για την εξυπηρέτηση των στόχων μας. Έχει δρομολογηθεί σειρά προγραμμάτων. Τον Μάρτιο ξεκινά ένα πρόγραμμα με φορείς σε μια γειτονιά, που θα γίνει πιλότος για την εφαρμογή σε όλες τις συνοικίες. Επίσης, τρέχει ένα έργο αξιοποίησης του νερού για τα πάρκα, επίσης ένα άλλο για πράσινες παρεμβάσεις στην πόλη. Στις 14 Νοεμβρίου, έχουμε καλέσει Δήμους και Περιφέρεια ώστε να δούμε τις ενέργειες σε σχέση με τον Ποδονίφτη, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε οικολογικό πάρκο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πλημμυρών στην περιοχή, όπως και στον Κηφισό, στον Ταύρο και στο Μοσχάτο…
Όλα αυτά αποτελούν δράσεις επί του πεδίου και όχι αφηρημένο σχεδιασμό. Παρατηρούμε τις ανάγκες κάθε περιοχής και χρησιμοποιώντας μελέτες, δορυφορικά στοιχεία, διαμορφώνουμε χάρτες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, δουλεύοντας συντονισμένα κι οργανωμένα ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε όπου χρειάζεται. ..Αν πάρουμε το labeling, το σήμα της κλιματικά ουδέτερης πόλης, ανάμεσα στις 100 αναγνωρισμένες, θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες, πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
*Νέα στρατηγική για να πάρει ανάσα η πόλη
«Μικρά δάση μέσα στον αστικό ιστό, αλλά και πυκνό πράσινο σε μεγάλους διαδρόμους που θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Όχι διάσπαρτα δέντρα και φυτά σε νησίδες, όπως ήταν η έως τώρα πρακτική.
*Περισσότερα από 200 σημεία κινδυνεύουν από πλημμύρες
«Το 90% της πόλης είναι δομημένο με υλικά μη διαπερατά από το νερό, οπότε σε περίπτωση βροχών τα νερά τρέχουν από παντού… Ξέρουμε το πρόβλημα».
*Το κλιματικό σχέδιο έγινε μετά από διαβούλευση και το υπογράφουν 75 φορείς.
«Δίνονται μικρές χρηματοδοτήσεις σε νέους για περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις βελτίωσης του κλίματος. Επίσης, θέλουμε να δημιουργήσουμε δίκτυο σε κάθε γειτονιά, όπου θα καταγράφονται τα τοπικά προβλήματα προκειμένου να δούμε που μπορούμε να φυτέψουμε, να φτιάξουμε μικρά δάση μέσα στον ιστό της πόλης. Ο Δήμος, οι φορείς και οι πολίτες πρέπει να δράσουν από κοινού».