Εκατοντάδες συνεργεία με τη συμμετοχή του στρατού, εθελοντών και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ερευνούν εμπορικά κέντρα, γκαράζ και υπόγειους χώρους στάθμευσης για περισσότερα θύματα των πλημμυρών στην περιοχή της Βαλένθια που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων, καθώς η οργή του κοινού αυξάνεται για τους χειρισμούς των ισπανικών αρχών στην καταστροφή.
Τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες σε τμήματα της Βαλένθια και της γειτονικής Καταλονίας, ενώ οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές καλούνται να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να μην πλησιάζουν τις ακτές και τα ποτάμια.
Ισχυρή βροχή έπληξε την περιοχή της Βαρκελώνης το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα η περιφερειακή κυβέρνηση να εκδώσει συναγερμό πολιτικής προστασίας και να ακυρώσει όλα τα τοπικά δρομολόγια των τρένων. Περισσότερες από 50 πτήσεις που επρόκειτο να απογειωθούν από το αεροδρόμιο El Prat ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν σημαντικά.
Από το Σαββατοκύριακο , το προσωπικό της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης των ενόπλων δυνάμεων (UME) επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε εμπορικά κέντρα και πάρκινγκ, όπου άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές που οι ειδικοί έχουν συνδέσει με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την Κυριακή, γυναίκες και άνδρες της UME κατάφεραν να εισέλθουν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του τεράστιου εμπορικού συγκροτήματος Bonaire στο προάστειο Αλντάια της Βαλένθια. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό σκάφος και φακούς, η αστυνομία ερεύνησε τις 1.800 θέσεις στάθμευσης του πάρκινγκ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 50 οχήματα και δεν έχουν εντοπιστεί πτώματα.
Από την καταστροφή, η οποία οδηγησε την κεντρική κυβέρνηση να αναπτύξει 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην περιοχή, έχουν βρει τραγικό θάνατο 210 άνθρωποι στη Βαλένθια, τρεις στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και ένας στη Μάλαγα.
Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος.
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι προσπάθειες αρωγής φτάνουν σε περιοχές που ήταν προηγουμένως απρόσιτες.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις πλημμύρες ως τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας και δήλωσε ότι θα κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους.
Τη Δευτέρα, άλλοι 2.500 στρατιώτες στάλθηκαν στις πληγείσες περιοχές, προστιθέμενοι στους 5.000 που στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ένα πλοίο του ισπανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε επίσης στο λιμάνι της Βαλένθια τη Δευτέρα, μεταφέροντας πεζοναύτες, ελικόπτερα και φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα και νερό.
Όμως η οργή για την αντιμετώπιση της κρίσης -και, ειδικότερα, για την καθυστέρηση της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια να στείλει σήμα έκτακτης ανάγκης όταν οι πλημμύρες χτύπησαν την Τρίτη- διωγκώνεται.
Την Κυριακή στην πόλη Παϊπόρτα της Βαλένθια που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες και μετρά πάνω από 50 νεκρούς , διακόπηκαν οι επισκέψεις των επισήμων αφού ένα εξαγριωμένο πλήθος πέταξε λάσπη στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στον περιφερειακό πρόεδρο Κάρλος Μαζόν, τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια.Ακούστηκαν επίσης φωνές όπως «Δολοφόνοι!» και «Φύγετε!».
Μιλώντας λίγες ώρες αφότου τον συνόδευσαν γρήγορα από την περιοχή, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον πόνο του κόσμου, αλλά δήλωσε ότι μια μικρή μειοψηφία των ανθρώπων στην Παϊπόρτα ήταν πίσω από τις σκηνές οργής.
«Ξέρουμε τι χρειάζονται οι άνθρωποι και οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς: να σώσουμε ζωές, να βρούμε τις σορούς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και να ανοικοδομήσουμε τις πληγείσες περιοχές», είπε.
«Η βία που ασκείται από λίγους ανθρώπους δεν θα εκτρέψει το συλλογικό ενδιαφέρον. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλα τα μέσα και τον συντονισμό που απαιτούνται για να ξεπεράσουμε από κοινού αυτή την έκτακτη ανάγκη».
Πηγές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σλαντσεθ ήταν λίγο πιο ξεκάθαρες, περιγράφοντας τις διαμαρτυρίες στην Paiporta ως «ακροδεξιά και αντιπολιτική παράσταση».
Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας,Οσκαρ Πουέντε , παραδέχτηκε ότι η επίσκεψη μπορεί να ήταν λάθος σχεδιασμένη. «Ίσως δεν ήταν η καλύτερη στιγμή», δήλωσε στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι La Sexta. «Υπάρχει πολύς θυμός και οι άνθρωποι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι … και μετά έχουμε τις δραστηριότητες που οργανώνονται από κάποιους ανθρώπους που ανήκουν στην ακροδεξιά».Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τα επεισόδια που αμαύρωσαν την επίσημη επίσκεψη.
Ο βασιλιάς Φελίπε, ο οποίος επέμεινε στη συνέχιση της επίσκεψης, δήλωσε ότι εκτίμησε το μέγεθος της οργής του λαού.
«Πρέπει να κατανοήσει κανείς τον θυμό και την απογοήτευση πολλών ανθρώπων, δεδομένων όλων όσων έχουν περάσει, καθώς και τη δυσκολία να κατανοήσουν πώς λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί όταν πρόκειται για τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε την Κυριακή.
Πηγή: guardian.com