Με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκίνηση. Ισχυροί Δήμοι. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη», αρχίζει σήμερα 7 Νοεμβρίου στη Ρόδο, το τριήμερο ετήσιο, τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ υπό την αιγίδα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Οι εργασίες του διεξάγονται σε μια συγκυρία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση καλείται να ασκήσει τα θεσμικά της καθήκοντα, σε ένα σύνθετο πλαίσιο απαιτήσεων οργάνωσης, λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη συνομιλία του με τον Βασίλη Ταλαμάγκα -με αυτή την αφορμή- κωδικοποίησε τα κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν, ώστε η Αυτοδιοίκηση να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό, σύγχρονο κράτος χωρίς ισχυρή, σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι αναγκαία η σύγκλιση ως προς τους πόρους, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Προτεραιοποιώντας τις άμεσες ανάγκες αναφέρθηκε στα θεσμικά ζητήματα και στα θέματα οικονομικής βιωσιμότητας της Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη σημασία της δημιουργίας νέου Κώδικα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες με την επισήμανση ότι «στο συγκεκριμένο θέμα έχει σημειωθεί πρόοδος».
Όπως είπε ο κ Κυρίζογλου «Με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου ψηφίστηκαν στη Βουλή τα αναγκαία νομοθετήματα και συγκροτήθηκε η επιτροπή του Κώδικα Αυτοδιοίκησης».
Ακολούθως, μίλησε για τα άλλα κρίσιμα πεδία στα οποία καλούνται να δράσουν αποτελεσματικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτική προστασία, αλλά και οι ορεινοί και νησιωτικοί μικροί περιφερειακοί δήμοι.
ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ – ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΙΕΣ
«Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, ζητάμε κάποια “μερεμέτια” κατά το κοινώς λεγόμενο. Δεν διεκδικούμε δηλαδή την ικανοποίηση αιτημάτων, αλλά μιλάμε για σημαντικές, αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές παρεμβάσεις.
Η μεγάλη εικόνα προκύπτει από τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος του 1975, οι πρόνοιες των οποίων για την αποκέντρωση της κρατικής Διοίκησης δεν έχουν υλοποιηθεί, στη διαδρομή μιας πεντηκονταετίας. Επειδή δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη ένα τέτοιο σύστημα, ούτε συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε σχέση με την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, αυτά πρέπει να γίνουν δίχως καθυστέρηση. Χορηγούνται επαρκείς πόροι για τα έργα, ενώ πολύ λίγοι και ανεπαρκείς για την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια».
Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας: «Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων. Για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα πρέπει να προβλέπονται τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, το προσωπικό και τα μέσα».