Εθελοντές κτηνίατροι στην πλημμυροπαθή συνοικία της Βαλένθια στην Ισπανία, την Παϊπόρτα, προσφέρουν βοήθεια στα κατοικίδια, τα οποία έχουν εμφανίσει λοιμώξεις από τους γεμάτους λάσπη δρόμους της πόλης σε έναν αυτοσχέδιο σταθμό πρώτων βοηθειών με φάρμακα και εξοπλισμό από δωρεές.
Η Παϊπόρτα συγκαταλέγεται στα προάστια εκείνα της Βαλένθια που θεωρούνται «σημείο μηδέν» των πολύνεκρων πλημμυρών της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 219 ανθρώπους και άφησαν πίσω τους 93 αγνοούμενους.
Οκτώ ημέρες μετά, οι δρόμοι της παραμένουν γεμάτοι λάσπη και απορρίμματα, κάτι που ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων όπως του Leptospira, το οποίο προκαλεί την ασθένεια λεπτοσπείρωση.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αρχίσει να μεταφέρουν στα χέρια τα κατοικίδιά τους προκειμένου να αποφύγουν να πιουν μολυσμένο νερό, μια ακόμη ανησυχία πέραν του κόστους σε ανθρώπινες ζωές.
«Τα ζώα εκείνα που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο και για τον λόγο αυτόν τονίζουμε ότι είναι ίσως προτιμότερο να τα βγάζουμε για βόλτα στις στέγες των σπιτιών αντί στους δρόμους», λέει η Μαριάν Σάντσο, μια από τις κτηνιάτρους που έχει επανδρώσει τον σταθμό, ο οποίος στεγάζεται σε ένα χώρο που υπήρξε κατάστημα και φέρει μια επιγραφή γραμμένη με το χέρι.
Οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις δεν μπορούν να κλειδωθούν και έτσι τα φάρμακα και οι προμήθειες απομακρύνονται μόλις νυχτώσει.
Τα ζώα δέχονται δωρεάν θεραπεία και όσα έχουν ανάγκη συστηματικότερης θεραπείας μεταφέρονται σε μια πανεπιστημιακή κλινική στο κέντρο της Βαλένθια έπειτα από αξιολόγηση.
Η κτηνίατρος Νούτια Καπντεπόνς εξηγεί ότι στα ζώα χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιπαρασιτικά για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ζωονόσου, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Η 20χρονη Λάουρα κρατάει την Ντάλι, ένα Γιορκσάιρ Τεριέ, καθώς η Σάντσο του διοχετεύει με ένεση αλατούχο διάλυμα για τη θεραπεία της αφυδάτωσης.
«Την έφερα εδώ γιατί δεν είχε φάει αρκετά για πολλές ημέρες, έκανε εμετούς και διάρροια και δεν ξέρουμε τι είναι», λέει η Λάουρα.
Παρόμοια αυτοσχέδια κέντρα στήνονται και σε γειτονικές πληγείσες περιοχές και επανδρώνονται από εθελοντές κτηνιάτρους και φοιτητές κτηνιατρικών σχολών από ολόκληρη την Ισπανία, οι οποίοι εργάζονται με βάρδιες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις ανάγκες.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ