Στις οικονομικές συνέπειες της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά την ορκωμοσία του, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος, ο οποίος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, περιέγραψε σε τι βαθμό η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα επηρεάσει τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως εξήγησε, η απειλή δασμών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χτυπούν καμπανάκι για την Ευρώπη, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο προορισμό για τις εξαγωγές τους.
«Η άνοδος Τραμπ θα συνοδευτεί από δασμούς και στην Ευρώπη»
«Φαίνεται πως η άνοδος Τραμπ θα συνοδευτεί από δασμούς και στην Ευρώπη. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν έκρυψε ότι είναι διατεθειμένος να επιβάλει δασμούς 10 έως 20% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ένας σημαντικός όγκος εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σημαντική ”πίτα” που τώρα ο Τραμπ θέτει σε αμφισβήτηση. Τις συνέπειες θα υποστούν κατά κύριο λόγο η Γερμανία και η Ιταλία οι οποίες είχαν 130-150 δισ. ευρώ πλεόνασμα αυτού του εμπορίου».
«Απαραίτητη η ανταγωνιστική οικονομία»
«Αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών, το μόνο που μας σώζει είναι να έχουμε μια αυξημένη ανταγωνιστικότητα προκειμένου να μπορούμε ως ΕΕ να καθίσουμε στην άλλη πλευρά του τραπεζιού και να βρούμε μια λύση. Όμως, αν παραμείνουμε μη ανταγωνιστικοί, τότε θα είμαστε εύκολα θύματα και του Τραμπ και οποιοδήποτε άλλου. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις μας να υιοθετήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις».
«Η ΕΕ λειτουργεί σαν… υποκατάστημα των ΗΠΑ»
«Το γεγονός ότι η ΕΕ λειτουργεί σαν υποκατάστημα των ΗΠΑ στα γεωπολιτικά, αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα. Δεν έχει αυτοδυναμία ή ενιαία στρατιωτική ισχύ. Αυτή της η αδυναμία μετατράπηκε σε οικονομικό πρόβλημα και το είδαμε στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας. Αν η Ευρώπη διέθετε γεωπολιτική ισχύ θα μπορούσε να επιβάλει άλλους όρους».
«Η Ευρώπη πρέπει να ενηλικιωθεί»
«Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει σε μια βάση αυτοδυναμίας. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από άλλους. Πρέπει να ενηλικιωθεί. Μπορεί να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα άθροισμα χωρών. Δεν έχουμε ακόμη πετύχει αυτή τη σύγκλιση που θα μας επέτρεπε να λειτουργήσουμε σαν ένα σφιχτό ενιαίο υπολογίσιμο σύνολο».
«Η Ελλάδα δεν έχει ανταγωνιστική δομή οικονομίας»
«H Eλλάδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική οικονομία. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πηγαίνει καλά γιατί υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης που μας φέρνει δεκάδες δισ. ευρώ, μέχρι και το 2027, για επενδύσεις. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να έχει μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων το οποίο κληρονομήσαμε από την περίοδο της κρίσης. Δεν έχουμε ανταγωνιστική δομή οικονομίας. Για να αλλάξει η οικονομία μας θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε οικονομίες αντίστοιχου μεγέθους σε πρώτη φάση και μεγαλύτερες στη συνέχεια».