Με κάλεσμα προς τους εργαζόμενους για την επιτυχή πραγματοποίηση της Γενικής Απεργίας, στις 20 Νοεμβρίου, αλλά και νέες κινητοποιήσεις σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Στην συσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι από σχεδόν 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις και Εργατικά Κέντρα από ολόκληρη τη χώρα, την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία αλλά και συνδικάτα από Νότιο Αφρική, Παλαιστίνη, Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Σερβία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστρία κ.α.
Με την επισήμανση ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί τη “γνήσια εργατική -λαϊκή αντιπολ’ιτευση”, οι διοργανωτές άσκησαν δριμεία κριτική στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις -ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ – επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι:
– Μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, επιχειρείται η επ αόριστον διατήρηση του μνημονιακού καθεστώτος στα εργασιακά, διευκολύνοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
– Παρά την λεγόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ο πρώτος νόμος μετά τη πανδημία ήταν ο νόμος Χατζηδάκη που επιβάλει το ημερήσιο 10ωρο και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και βάζει στο στόχαστρο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
– Ακολούθησε ο νόμος Γεωργιάδη ο οποίος νομιμοποίησε την εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα.
– Την ίδια ώρα, τα κέρδη του κεφαλαίου απογειώνονται:
Τράπεζες: Κέρδη Α΄ εξαµήνου 2024 στα 2,3 δις.
Εφοπλιστές: μόνο οι νέες παραγγελίες πλοίων φέτος έχουν αξία σχεδόν 200 δις ευρώ
Ενεργειακοί όμιλοι: Συνολικά κέρδη Α΄ εξαµήνου 2024 στα 770 εκ.ευρώ
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο: Κέρδη πάνω από 21 δις την διετία 2022- 2023.
-Στον αντίποδα, παρατηρείται:
Μείωση στον πραγματικό μέσο μισθό σε σχέση µε το 2011 κατά σχεδόν 15%
Μείωση κατά 70% στη χρηματοδότηση της σχολικής στέγης, με παράλληλο κλείσιμο εκατοντάδων σχολικών τμημάτων.
Τραγική κατάσταση στη Δημόσια Υγεία με τις ελλείψεις των γιατρών να φτάνουν τις 6.500 και χιλιάδες κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο η Υγεία.
Περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας προγραμματίζονται για το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αύξηση 37% στα ενοίκια, με συνέπεια το 74,6% των ενοικιαστών να δαπανά πάνω από 40% του μηνιαίου εισοδήματός του.
Διατηρείται η κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο.
Δημήτρης Κωστάκος