Άνοιξε μεν την περασμένη Παρασκευή, μετά από καθυστέρηση ενός έτους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή, από τους υπόχρεους και τις συζύγους τους, των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) του 2023 που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση που είχαν το 2022, ωστόσο η υποβολή τους έχει σχεδόν κολλήσει, λόγω τεχνικών προβλημάτων τα οποία εκτιμάται ότι έως αύριο θα επιλυθούν, ενόψει μάλιστα του ότι στις 18 Νοεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή και των δηλώσεων “Πόθεν Έσχες” του 2024 από τους υπόχρεους/ες και τις/τους συζύγους που αφορούν στην περιουσιακή εικόνα του 2023.
Την ίδια ημέρα, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, όπως για τις αρχικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όσων απέκτησαν υποχρέωση δήλωσης “Πόθεν Έσχες” από τις 28 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Για πρώτη φορά φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τη συμπλήρωση του “Πόθεν Έσχες” σε σχέση με προηγούμενα έτη. Η πιο σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι ότι όλα τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων -εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα- θα μπορούν να αντληθούν αυτόματα μέσω αρχείων για κάθε φορολογούμενο που διατηρούν αρμόδιοι φορείς του δημοσίου (ΑΑΔΕ κλπ),τράπεζες, Μητρώο οχημάτων υπουργείου Υποδομών, και Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ) και άρα θα είναι προσυμπληρωμένα.
‘Ετσι ο υπόχρεος δεν χρειάζεται να συλλέγει ο ίδιος τα περιουσιακά του στοιχεία ωστόσο όμως υποχρεούται να επιβεβαιώνει την ορθότητά τους πριν την αποδοχή και αποστολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης στη διεύθυνση “www.pothen.gr”. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων για τα έτη 2022 και 2023, όπως και για τους υπόχρεους αρχικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης είναι η 31/12/2024. Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση η υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή περιουσιακά στοιχεία αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα έως και φυλάκιση ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Ωστόσο με αρχή τις φετινές δηλώσεις “Πόθεν Έσχες” οι υπόχρεοι /ες η οι λογιστές τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση και οι σύζυγοι των υπόχρεων.
Δεν θα αρκεί, όπως ίσχυε στο παρελθόν, ο/η σύζυγος του υπόχρεου, να επικυρώσει απλώς τη δήλωσή του υπόχρεου , ώστε αυτή να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί. Οι υπόχρεοι θα υποβάλουν χωριστά τη δική τους δήλωση, ενώ οι σύζυγοι θα υποβάλλουν άλλη ξεχωριστή, στην οποία θα δηλώνουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά και των ανήλικων τέκνων τους ακόμα και αν δεν έχουν κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο στο όνομα τους.
Για το σκοπό αυτό, έχουν σταλεί χιλιάδες ενημερωτικά email και στους υπόχρεους αλλά και σε συζύγους αυτών, για να τους τονιστεί ξεκάθαρα ότι έχουν υποχρέωση να κάνουν δική τους δήλωση!
Μια άλλη αξιοσημείωτη διαφοροποίηση που επέφερε για το “Πόθεν Έσχες” ο νόμος 5026/2023 είναι ότι απαλείφθηκε η υποχρέωση δήλωσης μετρητών από τους υπόχρεους (δημόσιους λειτουργούς ,ενστόλους, ελεγκτές οικονομικών υπηρεσιών, πολιτικούς, δημοσιογράφους, εκδότες κλπ) τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις τραπεζών, εφόσον το συνολικό ποσό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Επίσης όσοι διαθέτουν κοσμήματα και έργα τέχνης άνω των 40.000 ευρώ δεν υποχρεούνται να τα δηλώσουν στο “Πόθεν Έσχες”.
Πριν την τροποποίηση που επέφερε ο νόμος του 2023, οποιοσδήποτε κατείχε μετρητά αυτού του ύψους, έπρεπε να τα δηλώνει, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δυσχέραινε την ιδιωτικότητα και την ελευθερία όσων διέθεταν μεγάλα ποσά σε μετρητά,όπως επίσης και η υποχρέωσης δήλωσης κάθε κινητού περιουσιακού στοιχείου (έργα τέχνης ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα), εφόσον η αξία του ξεπερνούσε τα 40.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Έτσι π.χ πριν από την τροποποίηση του νόμου, υπόχρεος περιουσιακής δήλωσης “Πόθεν Έσχες” που διατηρούσε στο σπίτι του μετρητά αξίας άνω των 30.000 ευρώ ή τιμαλφή (π.χ διαμάντια) αξίας άνω των 45.000 ευρώ θα έπρεπε να το δηλώσει. Αυτό παύει πλέον να ισχύει.
Θάνος Πασχάλης