Ξεπερνούν τους 100.000 οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) τους οποίους η εφορία αναζητά προκειμένου να τους καταβάλλει ποσά συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ, μιας και είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ και μη φορολογικών εσόδων, αλλά αυτοί παραμένουν “άφαντοι”.
Αποτέλεσμα τα δεκάδες αυτά εκατομμύρια ευρώ να “λιμνάζουν” στα συρτάρια των εφοριών καθώς δεν ανευρίσκονται ή δεν ανταποκρίνονται οι αποδέκτες τους εδώ και περισσότερους από 3 μήνες. Η αιτία του ότι ποσά ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν στα αζήτητα της ΑΑΔΕ, δηλαδή των εφοριών, έχει να κάνει με πέντε τουλάχιστον λόγους όπως:
Είτε οι 100.000 “άφαντοι” δικαιούχοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, είτε δεν γνωρίζουν ότι έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου, είτε δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν, είτε έχουν αποβιώσει, είτε απέφυγαν να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ καθώς θα ακολουθούσε συμψηφισμός με την επιστροφή φόρου λόγω οφειλών τους αλλά και πρόστιμα.
Αρκετοί φορολογούμενοι δεν δήλωσαν ούτε και φέτος το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού καθώς την τελευταία στιγμή εκατομμύρια φορολογούμενοι εξαιρέθηκαν από την ΑΑΔΕ από την υποχρέωση δήλωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού που ίσχυε για όλους τους φορολογούμενους με την υποβολή της δήλωσης τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες αναπηρία.
Στους 100.000 “άφαντους” φορολογούμενους οι 80.000 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 20.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του περασμένου Σεπτεμβρίου από τα 190 εκ.επιστροφών φόρου που έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες (έχει δηλαδή περάσει το όριο των 90 ημερών από την έκδοση ατομικού φύλλου έκπτωσης από την εφορία ) τα 346 εκ.ευρώ είναι άμεσοι φόροι, τα 351 εκ.ευρώ έμμεσοι φόροι, τα 5 εκ.ευρώ λοιποί φόροι, και 114 εκ.ευρώ μη φορολογικά έσοδα.
Πάντως με βάση απόφαση της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα, έχουν ήδη ενεργοποιήσει την αυτόματη επαλήθευση του δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού IBAN, κι αυτό προκειμένου κατά τη δήλωση του ΙΒΑΝ να ελέγχεται εάν το πρόσωπο που τον δηλώνει είναι ο πραγματικός δικαιούχος του λογαριασμού.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια από την ΑΑΔΕ (το πολύ ,εντός μιας η δύο εβδομάδων, από την υποβολή της δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος) η επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους με την καταβολή τους στους λογαριασμούς τους.
Θάνος Πασχάλης