Τραγουδιστής, μουσικός και συγγραφέας, ο Γιάννης Αγγελάκας έχει αναμφίβολα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη δισκοθήκη μας. Ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Τρύπες και δημιουργός μερικών από τα πιο δημοφιλή ελληνικά ροκ κομμάτια όλων των εποχών, είναι ένας καλλιτέχνης που έχει αποδείξει ότι δεν χωράει σε είδη, κανόνες, τίτλους – πουθενά. Η συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, με τίτλο «Ηλεκτρική Καρέκλα», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, κάνει πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube, ειδικά κινηματογραφημένη από τον Χρήστο Σαρρή. Ένα ιστορικό live που ανατρέχει στη θρυλική πορεία του μέχρι σήμερα.
Στο πλευρό του στη σκηνή βρίσκονται οι 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων. Μαζί, θα μας παρασύρουν σε μια μουσική περιπέτεια με τραγούδια από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και μουσική που ο ίδιος έχει γράψει για κινηματογραφικές ταινίες με μια ανήσυχη, διαφορετική προσέγγιση. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024.
Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C
Κοντεύουν εννιά χρόνια από τότε που ο Γιάννης Αγγελάκας επέλεξε το όχημα των 100°C για να ξαναβγεί στη σκηνή, με περισσότερο ηλεκτρισμό. Οι 100°C δημιουργήθηκαν το 2015 και από το φθινόπωρο του 2016 ξεκίνησαν το κοινό συναυλιακό και δισκογραφικό τους ταξίδι. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει πολλές θρυλικές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάθε εμφάνισή τους μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη γιορτή παρά με live, χάρη στη σημαντική αλληλεπίδραση που έχουν τόσο στη σκηνή όσο και με το κοινό. Έχουν κυκλοφορήσει επίσης δύο άλμπουμ: «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια» και «Έχω κέφια».
Η «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού έχει ιστορική σημασία, αφού είναι η τελευταία συναυλία που έδωσαν μαζί ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C, λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί πρόωρα η καλοκαιρινή περιοδεία τους τον Ιούλιο του 2024. Ο ίδιος αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του: «Το είχαμε κουβεντιάσει και αποφασίσαμε να μην το δημοσιοποιήσουμε και να απολαύσουμε την τελευταία μας γύρα στην Ελλάδα αποφεύγοντας τα αφελή ή και πονηρά γαϊτανάκια των αιωνίων και δραματικών αποχωρισμών. Δυστυχώς τελειώσαμε λίγο νωρίτερα. Την ευγνωμοσύνη μου στα παιδιά της μπάντας και σε όλους εσάς που ζήσαμε μαζί τόσα θαυμάσια βράδια τα τελευταία 9 χρόνια. Όταν θα έρθει ο καιρός, θα επανέλθω κάπως αλλιώς. Καλή αντάμωση».
Συντελεστές
Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Άντζυ Αυγέρη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Γιάννης Αγγελάκας & 100°C – «Ηλεκτρική Καρέκλα»
Τους 100°C αποτελούν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου (ακουστική κιθάρα), Αλέξης Αρχοντής (τύμπανα), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Ηλίας Μπαγλάνης (πλήκτρα), Αλέξανδρος Κόντζογλου (ηλεκτρική κιθάρα) και ο Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι)
Πολυφωνικό σχήμα Διώνη: Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση, Ανθή Κύρκου
Τρίο εγχόρδων (υπό την επιμέλεια του Νίκου Βελιώτη): Άγγελος Μαστραντώνης (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Wieruszka Kidżeski (βιολοντσέλο)
Επιμέλεια Ήχου: Γιώργος Ταχτσίδης, Θέμης Δημητρακόπουλος
Επιμέλεια Φωτισμού: Νίκος «Lopez» Κεχαγιάς
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: Xlalala Presents & Wild Rose Productions
ROCKWAVE NIGHTS 2024
Διοργάνωση & Παραγωγή: Xlalala Presents
Festival Promoter: Νίκος Λώρης
Συντονισμός Παραγωγής: Σοφία Κουρούμαλη
Επικοινωνία: Λένα Λιάσκα
Technical Manager: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Ticketing: Χρόνης Κατσαμάκας
Accounting: Χάρης Κατινάκης
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Διεύθυνση Τομέα Προγραμματισμού & Παραγωγής: Άννα Γάγγα
Υπεύθυνοι Προγραμματισμού & Παραγωγής Θεάτρου: Αναστασία Καραδήμου, Ελίνα Λινοξυλάκη
Τεχνική Διεύθυνση Θεάτρου: Ανδρέας Παράβας, Ορέστης Φασούλας
Υπεύθυνος Θεάτρου: Γιάννης Μητρούδης
Ομάδα Παραγωγής Θεάτρου: Νιόβη Βουδούρη, Πηνελόπη Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Βράζος
Ηλεκτρολόγοι Θεάτρου: Θανάσης Τομαράς, Γιώργος Κατσάμπας, Γιώργος Μπαμπαλής
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Σκηνοθεσία & Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Σαρρής
Βοηθός Σκηνοθέτη & Κάμερα: Δημήτρης Ζιβόπουλος
Εικονοληψία: Κοραλία Δογάνη, Φίλιππος Ζαμίδης, Ανδρέας Μάρκου, Γιώργος Κολιός, Γιώργος Ταλιάνης, Γιώργος Γκιουλής, Αγγελική Κατσά
A΄ Βοηθός Κάμερας: Νίκος Στάβερης
Β΄ Βοηθός Κάμερας: Βασίλης Τσιώνης
DIT: Νίκος Στάβερης
Μακενίστας: Βασίλης Χαρατζόγλου
Τεχνική υποστήριξη: Live On Air Productions
Τεχνικοί: Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, Νίκος Χαραλαμπίδης
Βοηθός: Γιάννης Θεοδοσιάδης
Drone Operator: Ορφέας Καλαφάτης / Cinedrone
Drone Camera Operator: Γιάννης Παπαναστασόπουλος
Οπτικοακουστικός Εξοπλισμός: DK Rental House, Rent Photo Video, Live On Air Productions
Ηχογράφηση: Jacopo Fokas, Κώστας Ραγιαδάκος, Μάριος Αδαμόπουλος
Μοντάζ: Τρύφωνας Καρατζίνας
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Γ. Σάρδης – Α10 Post Productions
Φωτογράφιση: Πηνελόπη Γερασίμου
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Διευθύντρια Πολιτισμού: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Εκτελεστικός Διευθυντής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Group Communication & Content Manager: Δημήτρης Δρίβας
STAGES A/LIVE
Το STAGES A/LIVE είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, που αντέδρασε άμεσα στις κλειστές σκηνές κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για να υποστηρίξει έμπρακτα τις μουσικές σκηνές, τους μουσικούς και όσους βρίσκονται πίσω από τη σκηνή, σε μια δύσκολη συγκυρία απραξίας. Για τις σκηνές που είχαν αδειάσει από καλλιτέχνες, τεχνικούς και θεατές, από ζωή, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινίασε μια ψηφιακή μουσική σκηνή, καθώς ο πολιτισμός συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και η μουσική μας (δια)μορφώνει. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ξαναζωντάνεψε με μοναδικές συναυλίες. Το STAGES A/LIVE έκανε πρεμιέρα στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2021. Χιλιάδες μουσικόφιλοι έζησαν διαδικτυακά τα εκρηκτικά live των Nightstalker και των Ath Kids από το Gagarin 205, των Puta Volcano από το AN Club, των Θραξ Πανκc και του Μικρού Κλέφτη από το We Club, του Παύλος Παυλίδης Trio από το Principal Club Theater, των 63 High από το Eightball Club, των Bazooka από το Lab Art.
Από το 2022 το STAGES A/LIVE γιορτάζει τη μουσική και τους μουσικούς με απρόσμενα live από απρόσμενους χώρους στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση. Διατίθενται οι συναυλίες των Naxatras στο Ακόντισμα, των Planet Of Zeus στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, του Saske από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών, του Ψαραντώνη στο Νερατζέ Τζαμί, τους Larry Gus και Μιχάλη Σιγανίδη στo Antart Studio, της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, της Pongo και των cumgirl8 στο -1 της Στέγης, της Σtella στο Cariocas Beach Bar στην παραλία του Σχίνου.
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, που επί πέντε δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς στον πολιτισμό της Αθήνας, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, πλήρως ανακαινισμένο, με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εμπνέεται από την πανοραμική θέα της κορυφής του λόφου.
Το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού υπήρξε καλλιτεχνικό όραμα της ηθοποιού Άννας Συνοδινού, το οποίο υλοποίησε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Τάκη Ζενέτος. Από τις 12 Ιουνίου 1965, που λειτούργησε για πρώτη φορά, μέχρι το 2008 που έσβησε τα φώτα του, αποτέλεσε οξυγόνο πολιτισμού, καθώς οι εκδηλώσεις που φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι είχαν καθολικό ενδιαφέρον. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το θρυλικό θέατρο πέρασε σε μια νέα εποχή, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά διατηρώντας πάντα ως βάση την ιδέα του
Rockwave Nights 2024
Με περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες, το Rockwave Festival, μια ιδέα που έγινε θεσμός, τοποθετώντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη, συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής το 2025. Από το ξεκίνημά του, το 1996 στη Δραπετσώνα, και τις περιπλανήσεις του ανάμεσα σε Φρεαττύδα και Άγιο Κοσμά, μέχρι την οριστική του εγκατάσταση το 2004 στον παράδεισο που ακούει στο όνομα Terra Vibe, τις σκηνές του έχουν πατήσει σχεδόν όσοι και όσες έχουμε ακούσει ποτέ: R.E.M., Black Sabbath, Metallica, Iron Maiden, Robbie Williams, Guns N’ Roses, Moby, Arctic Monkeys, Lana Del Ray, Manu Chao, Massive Attack, Nick Cave, The Prodigy, Leonard Cohen, Bob Dylan, Oasis. Το 2024, το Rockwave Festival, προβλέποντας τις τάσεις της εποχής, μετουσιώθηκε για άλλη μια φορά και βγήκε να συναντήσει το κοινό του.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Αγγελάκα
Ο Γιάννης Αγγελάκας (γενν. Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 30 Οκτωβρίου 1959) είναι Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός, ο οποίος επίσης γράφει στίχους και πεζά.
Μουσική και Δισκογραφία
Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Τρύπες (1984-2001). Με τις Τρύπες κυκλοφόρησαν επτά δίσκους που είχαν μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό, ενώ τραγούδια όπως τα «Ταξιδιάρα ψυχή», «Δεν χωράς πουθενά» και «Γιορτή» περιλαμβάνονται μέχρι και σήμερα στα πιο δημοφιλή ελληνικά ροκ κομμάτια όλων των εποχών.
Το 1990 συμμετείχε στη συλλογή «Άντε… και καλή τύχη μάγκες», που κυκλοφόρησε στη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη συνεισφορά πολλών καλλιτεχνών.
Το 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Υπέροχο τίποτα», μια συνεργασία του με τον Γιώργο Καρρά.
Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, ο Αγγελάκας συμμετείχε σε συναυλίες με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ συνεργάστηκε μαζί του και στον δίσκο «Βραχνός προφήτης» που κυκλοφόρησε το 2000.
Συμμετείχε επίσης στους δίσκους του Γιώργου Χριστιανάκη, «Μια εποχή στην κόλαση» και «Ο θυρωρός», όπου έγραψε τους στίχους και τραγούδησε στο κομμάτι «Κυρία των μέσα μου ανέμων».
Η προσωπική μουσική πορεία του Γιάννη Αγγελάκα ξεκίνησε με μια συνεργασία του με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη και τον δίσκο τους, «Οι ανάσες των λύκων», ο οποίος αναδεικνύει την πειραματική διάθεση που θα διακρίνει τη μουσική του τα επόμενα χρόνια. Ακολούθησε ο πρώτος καθαρά προσωπικός του δίσκος, με το μουσικό σχήμα Οι Επισκέπτες και με τίτλο «Από ‘δω και πάνω». Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε τους δίσκους «Πότε θα φτάσουμε εδώ» (πάλι σε συνεργασία με τον Νίκο Βελιώτη), «Η γελαστή ανηφόρα», «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια» και «Έχω κέφια». Ένας ιδιαίτερος δίσκος, πάλι σε συνεργασία με τον Νίκο Βελιώτη, είναι αυτός με τίτλο «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων», μια δουλειά που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2020, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Κινηματογράφος και Θέατρο
Οι Τρύπες είχαν ηχογραφήσει τέσσερα τραγούδια για την ταινία «Η εποχή των δολοφόνων» (1993), τα οποία κατέληξαν στον δίσκο «Υπέροχο τίποτα». Το 1999, ο Αγγελάκας έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Χώμα και νερό». Όμως, ο πιο αναγνωρίσιμος ρόλος του στο σινεμά αποτυπώθηκε το 2002, στην ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», στην οποία ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας παράλληλα και τη μουσική της ταινίας, η οποία κυκλοφόρησε σε δίσκο.
Το 2009, ο Παντελής Βούλγαρης του εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του soundtrack για την ταινία «Ψυχή βαθιά», το οποίο επίσης κυκλοφόρησε σε δίσκο. Για τη μουσική της ταινίας, κέρδισε το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2010.
Το 2011 έγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία» (“Debtocracy”) της Κατερίνας Κιτίδη και του Άρη Χατζηστεφάνου.
Έχει επίσης γράψει μουσική για το θέατρο, ενώ τον χειμώνα του 2023-24 παρουσίασε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την παράσταση «Νέκυια»: μια παράσταση με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου και αφήγηση από τον ίδιο και την Όλια Λαζαρίδου. Τον ίδιο χειμώνα, η παράσταση παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Brandhaarden 2024 στο International Theater Amsterdam.
Συγγραφικό έργο
Ο Γιάννης Αγγελάκας έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές –«Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι» (1988) και «Πώς τολμάς και νοσταλγείς, τσόγλανε;» (1999)–, οι οποίες συνοδεύονται από δικά του σκίτσα.
Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του, «Για την καρδιά ενός κτήνους, 1985-2000», που περιέχει όλους τους στίχους του, καθώς και συνεντεύξεις, το 2019 ακολούθησε το βιβλίο «Ο μεγάλος μαθητής και ο μικρός δάσκαλος», ενώ το 2023 κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Ο Τίγρης, το Κοράκι κι ο Θεός».
Λίγα λόγια για τους 100°C
Οι 100°C δημιουργήθηκαν το 2015, όταν ξεκίνησαν να πειραματίζονται και να δουλεύουν με τον Γιάννη Αγγελάκα, ενώ το φθινόπωρο του 2016 άρχισε το κοινό συναυλιακό και δισκογραφικό τους ταξίδι.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει πάρα πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάθε εμφάνισή τους μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη γιορτή παρά με συναυλία, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση τόσο στο stage όσο και με το κοινό.
Δισκογραφικά, έχουν ηχογραφήσει με τον Γιάννη Αγγελάκα δύο άλμπουμ: «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια» και «Έχω κέφια».