Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας είναι οικείο πρόσωπο στους περισσότερους Έλληνες. Από τη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΠ, συγκαταλέγεται στους επιστήμονες οι οποίοι ενημερώνουν για τους σεισμούς και τις άλλες φυσικές καταστροφές που εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση, ώστε να δράσουν αναλόγως οι Αρχές , αλλά και να κατανοήσουν το πρόβλημα οι πολίτες. Ως εκπρόσωπος της Ακαδημαϊκής κοινότητας μετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Ένα κρατικό γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο συμβουλεύει για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την προσαρμογή στη συνεχώς επιδεινούμενες ακραίες καιρικές συνθήκες. Στους καύσωνες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Καλεσμένος στον Αθήνα 984 της Αθηνάς Κορλίρα και του Γιάννη Παπαγεωργίου, με αφορμή και την διεξαγωγή της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, επισήμανε τη σημασία της συνέχισης της πράσινης μετάβασης με βιώσιμο τρόπο, ωστόσο δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα τονίζοντας ότι προβάδισμα έχουν τα οικονομικά συμφέροντα.
«Ένα θετικό συμπέρασμα, ίσως και το μόνο, είναι ότι όλοι πλέον έχουμε διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε… Κατά τα άλλα, προέχουν τα οικονομικά συμφέροντα και έπεται η επιθυμία για μια διαδικασία δράσης, με στόχο να απομακρυνθεί η διαφαινόμενη καταστροφή».
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε ότι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος, δεν είναι θετικά προδιατεθειμένες απέναντι σε προτάσεις ενεργειακής απαγκίστρωσης από τα ορυκτά καύσιμα, κύριους υπεύθυνους της κλιματικής κρίσης.
Και εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για θεαματικές ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αναφερόμενος στο τι είναι εφικτό να γίνει ως προς την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών χτύπησε καμπανάκι για την εξελισσόμενη κρίση, λέγοντας:
«Καθένας κάνει ό,τι μπορεί για τον εαυτόν του ώστε να αποφύγει τις σαρωτικές επιπτώσεις από ακραία φαινόμενα.. Μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας με τον Ιανό είχαμε μια ζημιά της τάξης του ενός δισ. Η οικονομική αποτίμηση των καταστροφών από τον Ντάνιελ έφτασε στα 4 με 6 δισ , ενώ στη Βαλένθια ξεπερνούν τα 10 δισ».