Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ελεγχθούν αλλά και να φορολογηθούν τα κέρδη που προκύπτουν από τις συναλλαγές τους αναμένεται να βρεθούν από το 2025 τα κρυπτονομίσματα μετά τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από το υπουργείο η οποία θα εισηγηθεί το πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου τους.
Οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα προβλέπουν τη θέσπιση φόρου υπεραξίας ύψους 15% επί των κερδών τα οποία προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες των κρυπτονομισμάτων. Ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά από το 2027 θα ισχύσει μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κατοχή κρυπτονομισμάτων, όπως ισχύει σήμερα για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Στην εθνική φορολογική νομοθεσία δεν υπάρχει σήμερα κανένα νομοθετικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, θεωρούν ότι πρόκειται για συναλλαγές μη εγκεκριμένων νομισμάτων ,για τα οποία μάλιστα υποστηρίζεται ότι πίσω τους υποκρύπτονται κερδοσκοπία , μαύρο χρήμα και παράνομες δραστηριότητες. Έτσι όσοι φορολογούμενοι έχουν κερδίσει χρήματα από τοποθετήσεις σε crypto και στη συνέχεια προχώρησαν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται μπλεγμένοι με την εφορία, καθώς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» τους.
Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις στον κόσμο, όπως και η χώρα μας αναγνωρίζει πλέον ως μια νέα πραγματικότητα τα κρυπτονομίσματα σημειώνοντας ότι πρόκειται για συναλλαγές νομισμάτων νέου τύπου και εξαιτίας αυτού του λόγου θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.Ειδικότερα σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αλλά και επιβολή μέτρων για την καταπολέμηση της χρήσης τους σε παράνομες δραστηριότητες.
Θάνος Πασχάλης