Συμβαίνει τώρα

Τις επόμενες κινήσεις Σαμαρά αναμένει το Μαξίμου – Δεν αποκλείει την ίδρυση κόμματος συνεργάτης του

Στις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον  μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής από την ΝΔ.

Την ώρα που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στις ΗΠΑ για προγραμματισμένο ταξίδι, διάφορα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσούτσιας δεν απέκλεισε χθες ακόμη και το ενδεχόμενο νέου κόμματος.

“Δεν αποκλείω τίποτα  αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά δεν μπορώ την επόμενη ημέρα της διαγραφής να σχολιάσω. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως είναι καθοδόν για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούτσιας μιλώντας χθες στο Mega.

   Η απόφαση για την διαγραφή του κ. Σαμαρά αναμένεται να ληφθεί αύριο Τρίτη που προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος.

Σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να κάνει βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας κόμματος, το ερώτημα είναι εάν υπάρχει περίπτωση να τον ακολουθήσουν κάποια μέλη της ΚΟ της ΝΔ.

  Οι γαλάζιοι βουλευτές που όλο το προηγούμενο διάστημα εθεωρείτο ότι πολιτικά βρίσκονται κοντά στις απόψεις του κ. Σαμαρά υπολογίζεται ότι κυμαίνονται από 5 έως 10, είναι άγνωστο όμως- και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη- εάν κάποιοι εξ αυτών θα ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η εκτίμηση πάντως του Νικήτα Κακλαμάνη– ο οποίος είναι και εν των βουλευτών που έχουν πρωταγωνιστήσει μετά τις ευρωεκλογές στην εσωκομματική κριτική και στο αίτημα για “επιστροφή στις ρίζες” της ΝΔ – είναι πως εάν γινόταν κάποια τέτοια κίνηση άμεσα από τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα τον ακολουθούσαν άλλοι βουλευτές, Ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι “ήταν μονόδρομος” η απόφαση για τον κ. Σαμαρά.

Βουλευτές που τοποθετούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό απέφυγαν το σαββατοκύριακο να σχολιάσουν τις εξελίξεις, ενώ την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στήριξαν με δηλώσεις τους μέλη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση που θα κάνει σήμερα το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιχειρήσει να βάλει τέλος και σε σενάρια πρόωρων εκλογών τα οποία είδαν το φως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η πλευρά Σαμαρά υποστηρίζει ότι η απόφαση διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού ελήφθη διότι πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και επικαλείται ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι διαφωνίες του όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη χωρίς να τεθεί θέμα διαγραφής.

Ο αντίλογος ωστόσο είναι ότι την φορά αυτή υπερέβη τα εσκεμμένα στρεφόμενος κατά του υπουργού Εξωτερικών και επιμένοντας- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- «στη  διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας» και υιοθετώντας τις μεθόδους «κοπτοραπτικής» τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση και έχουν απαντηθεί ήδη από τις 7 Οκτωβρίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  Παύλο Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν μάλιστα πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη, δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν, ενώ πρόσθετα πως τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

  Καταλογίζουν επίσης στον κ. Σαμαρά ότι κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και διερωτώνται «άν ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την  πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν εξάλλου πως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

Σημειώνεται πως ο  ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς στην συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, για το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι “τότε δεν υπήρχε τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης, δηλαδή είναι από κάθε άποψη, παράνομο και ήταν μια ανοιχτά “πειρατική” πράξη, στην οποία προχώρησε η Τουρκία το 2019, τέσσερα χρόνια μετά την δική μου αποχώρηση από την πρωθυπουργία”.

“Στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο (κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη), ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ούτε τα κύματα των εργαλειοποιημένων λαθρομεταναστών, ούτε η Κάσος, ούτε, ούτε…. Ολα αυτά, τότε δεν υπήρχαν!”, πρόσθεσε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το περιβάλλον του οποίου έχει ξεκαθαριστεί- πριν τις εξελίξεις της διαγραφής- πως δεν υπήρξε προσυννενόηση για την πρόταση Σαμαρά.

Ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματισμένη παρουσία την προσεχή Παρασκευή σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα και αναμένεται να φανεί εάν εκεί θα επιλέξει να τοποθετηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για τις εξελίξεις στην ΝΔ.

Το θέμα της επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας επανέρχεται πάντως στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει και μετά από αυτές τις εξελίξεις ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό στον χρόνο που πρέπει , προασπίζοντας  το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου.

Ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης έχει δηώσει κατ΄ επανάληψη ότι η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα πάντως σε μια συγκυρία που η ΝΔ εξακολουθεί να αδυνατεί να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά, όπου τρία κόμματα  (Ελληνική Λύση, Νίκη, “Φωνή Λογικής”) αποτυπώνονται δημοσκοπικά με τάση να αγγίξουν αθροιστικά το 20%, ενώ η την ίδια ώρα, η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει φέρει στο προσκήνιο μια δεξιά ατζέντα την οποία συμμερίζονται γαλάζιοι βουλευτές, ενώ πτυχές της έχουν  αναδειχθεί το προηγούμενο διάστημα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

Χαρακτηριστικά είναι ότι ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η woke ατζέντα ήταν αυτή που οδήγησε τον Τραμπ σε νέα νίκη στις εκλογές ή μήπως τελικά αυτός είναι ένας μύθος και η βασική αιτία είναι η οικονομία, ο κ. Σαμαράς τόνισε στο Βήμα της Κυριακής:

«Αναρωτιέμαι: έπρεπε να εκλεγεί ο Τραμπ για να καταλάβουν ορισμένοι το τι σημαίνει για τη συντριπτική πλειοψηφία της κάθε κοινωνίας η woke ατζέντα; Τι σημαίνουν τα κύματα των εργαλειοποιημένων παράνομων μεταναστών και η βεβιασμένη «πράσινη μετάβαση»; Η οποία δημιούργησε ακρίβεια πολύ ανθεκτική. Ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτά έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ.

Εχω μάλιστα προειδοποιήσει την Ευρώπη και την Ελλάδα για όλα αυτά, εκατό φορές. Πολύ προτού επανεμφανιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο. Και τότε κάποιοι με κοίταζαν περίεργα…»

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ