back to top
7.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

7.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Πύραυλοι ATACMS και κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας με Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η στρατιωτική σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ).Η αποδέσμευση  των κωδικών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία, δημιουργεί νέα δεδομένα στο θέατρο των επιχειρήσεων.Για πρώτη φορά, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τους πυραύλους ATACMS που έπληξαν στρατιωτικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Καράτσεφ, φαίνεται να έχει γίνει, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται και το Bloomberg, η πρώτη χρήση των αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS μετά το πράσινο φως που έδωσε πριν λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν. H επίθεση, σύμφωνα με το RBC Ukraine, είχε στόχο κέντρο logistics του ρωσικού στρατού «και το χτύπημα ήταν απόλυτα επιτυχές». Η πόλη Καράτσεφ βρίσκεται 130 χλμ. μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε την δημοσιότητα,  βίντεο που φαίνεται να δείχνουν την ουκρανική επίθεση στη ρωσική περιφέρεια του Μπριάνσκ.  Σύμφωνα με  ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έξι πύραυλοι ATACMS έπληξαν το έδαφος της περιοχής Μπριάνσκ από τους οποίους 5 καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir και ένας άλλο υπέστη ζημιές.

Τα ATACMS, που κατασκευάζονται από την αμερικανική Πολεμική Βιομηχανία  Lockheed Martin, είναι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που, ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 180 μέχρι 250  μιλίων με κεφαλή που περιέχει περίπου 400 κιλά εκρηκτικών. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους πυραύλους πυροβολικού και πολλές φορές μακρύτερα, επιστρέφοντας στο έδαφος με απίστευτα υψηλή ταχύτητα λόγω της έλξης της βαρύτητας. Μπορούν να εκτοξευθούν από τους κινητούς εκτοξευτές HIMARS που  οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία. Τα ATACMS αναφέρονται συχνά ως «πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς», αλλά αυτός είναι ένας σχετικός όρος. Μπορούν να φτάσουν πιο μακριά στη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο ουκρανικό πύραυλο, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν τόσο μακριά όσο ένας πύραυλος κρουζ ή ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.

Η κυβέρνηση του  απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,  θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νάρκες κατά προσωπικού, αλλά και αντιαρματικές νάρκες , ώστε  να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απευθύνει δραματική έκκληση για βοήθεια στη Δύση.   «Αν την κόψουν (τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη (…) αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», δήλωσε  ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλ. Ζελένσκι  κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά  από το πλήγμα που κατάφερε η Ουκρανία εναντίον ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, έστειλε  ένα σαφές μήνυμα στη Δύση: «Η Ρωσία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου».

Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα