Τη δική του οπτική γωνία για όλα όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, παρέθεσε στον Αθήνα 9,84, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάσης Διαμαντόπουλος.
Καλεσμένος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας» και του Δημήτρη Τζιβελέκη, σχολίασε -μεταξύ άλλων- τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κόμμα Κασσελάκη, την πορεία της κυβέρνησης και τους εσωτερικούς τριγμούς αλλά και την πολυαναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου, για την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί είδηση η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πολιτικό αρχηγό ενός κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν οφείλει αυτή τη θέση περισσότερο στο γεγονός ότι ”κόντυναν” οι αντίπαλοί του και λιγότερο στο ότι ”ψήλωσε” αυτός πολιτικά».
Και πρόσθεσε: «Είναι θετικό ότι σπάει ο πάγος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπήρχε ένα ζήτημα έκθεσμης συμπεριφοράς λόγω του ότι η κυβέρνηση τον παρακολουθούσε δια της ΕΥΠ. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς νομιμοποιείται η παρακολούθηση ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης. Πάντως, θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμο να βρεθεί κανάλι επικοινωνίας, είναι καλό και για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αν και δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει κραυγαλέα αποτελέσματα από την πρώτη στιγμή».
«Αδυναμία διαχείρισης της λαϊκής εντολής από τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Είναι δημοκρατικά δυσάρεστο το ότι ανατρέπεται η σειρά με την οποία η λαϊκή ψήφος ιεράρχησε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Όμως, από τη στιγμή που ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την κοινοβουλευτική δύναμη που του έδωσε η λαϊκή ψήφος και εμφάνισε διαλυτικά φαινόμενα, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει κάτι άλλο. Είναι η τιμωρία για την αδυναμία διαχείρισης της λαϊκής εντολής από ένα εξαιρετικά ετερόκλιτο πολιτικό μόρφωμα που αρχικά ήταν ενιαίο. Δεν δημιουργήθηκε από ωρίμανση πολιτικών συνθηκών αλλά από μια ειδική συγκυρία, πατώντας επάνω στην ορμή της λαϊκής οργής μιας επί χρόνια κακομαθημένης κοινωνίας που είχε συνηθίσει να ζει πάνω από τις δυνατότητές της, με υπερδανεισμό. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, αν και έφτασε πολύ χαμηλά, επειδή είχε κοινωνικές αναφορές, κατάφερε να ξεπεράσει το πολύ μεγάλο τσουνάμι που το έπληξε και να εμφανίζεται πλέον και θεσμικά αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας, ως η μείζονα αντιπολίτευση».
«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»
«Όταν εντάσσεσαι σε ένα κόμμα, οφείλεις να γνωρίζεις ότι ο λαός πρωτίστως επιλέγει το κόμμα και μετά το πρόσωπο. Διαφωνώ με τη διαφοροποίηση μεταξύ βουλευτών εκλεγμένων με λαϊκή ψήφο και Επικρατείας. Κατανοώ ότι κάποιοι βουλευτές μπορεί να έχουν πρόβλημα συνείδησης και επιθυμούν να απομακρυνθούν από την παράταξη με την οποία εξελέγησαν, αλλά όχι κρατώντας την έδρα ή μεταφέροντας την σε άλλον, ανταγωνιστικό φορέα. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Άνθρωποι με κύρος μπορούν να απαξιωθούν μέσα από τέτοιου είδους αντιφάσεις».
«Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε τη γενναιότητα και την αξιοπρέπεια να προσφύγει στη βάση »
«Το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε μια άψογη δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή προέδρου. Ο κ. Ανδρουλάκης, είχε τη γενναιότητα και την αξιοπρέπεια, όταν αμφισβητήθηκε, να προσφύγει αμέσως στη βάση του κόμματος που τον επανεξέλεξε αρχηγό της παράταξης. Όταν ένας πολιτικός νιώθει ασφαλής, βγάζει ένα καλύτερο πρόσωπο προς τα έξω. Στα αξιοσημείωτα και το πολιτικό ήθος που επέδειξε ο κ. Γερουλάνος ο οποίος δεν αμφισβήτησε τη δεύτερη θέση του Χάρη Δούκα. Επίσης, η εκλογική διαδικασία, επέτρεψε στον κ. Ανδρουλάκη να σταματήσει το…ηλικιακό πογκρόμ καθώς είχε αποκλείσει την προηγούμενη γενιά. Πλέον, προσωπικότητες όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ενσωματώνονται στο ΠΑΣΟΚ και το εμπλουτίζουν με την εμπειρία τους, δίνοντας αξιοπιστία και στη διεθνή του παρουσία».
«Θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Φάμελλου»
«Είναι θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Φάμελλου. Πρόκειται για μια σοβαρή προσωπικότητα με συγκροτημένο και συγκρατημένο πολιτικό λόγο και με μετριοπάθεια. Μπορεί να μην έχει αιχμές και γωνίες, στοιχεία που δίνουν δυναμική σε έναν πολιτικό χώρο, όμως, είναι η ιδανική προσωπικότητα για να ανακόψει διαλυτικές δυναμικές και να λειτουργήσει συνεκτικά σε έναν ενδοσπαραζόμενο ΣΥΡΙΖΑ».
«O Kασσελάκης πιστεύει στη γοητεία του προσώπου του»
«O Στέφανος Kασσελάκης είναι… κασσελακιστής. Πιστεύει στη γοητεία του προσώπου του και είναι έτοιμος να αντλήσει ιδεολογικά στοιχεία από παντού και να υιοθετεί εν πολλοίς τη ρητορική Σαμαρά και αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ επικίνδυνο».
«Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ»
«Θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος να αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκλογή Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πιο ρεαλιστικό αυτό το σενάριο. Όμως, υπάρχει το πρόβλημα του εκλογικού νόμου καθώς το προβλεπόμενο μπόνους , είναι για αυτόνομο κόμμα. Πρέπει δηλαδή να βρεθεί μια φόρμουλα που να υπερβεί το στάδιο της σύγκλισης ή της εκλογικής σύμπραξης και να φτάσει σε μια διαδικασία ενοποίησης».
«Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης σε κάνει να κυβερνάς με αλαζονεία»
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του επέδειξαν σοβαρότητα στην πρώτη τετραετία της θητείας τους. Η στάση του μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν λιγότερο επιτυχής, για αυτό και ακολούθησε η πτώση του στις Ευρωεκλογές. Η ανυπαρξία αντιπολίτευσης σε οδηγεί να κυβερνάς με έπαρση και αλαζονεία. Επίσης, θεωρώ ότι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο είναι ένα πρόβλημα που το δημιούργησε μόνος του, θα επιφέρει επιπλέον κραδασμούς, πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές. Έπρεπε να αποσυνδεθεί η πρόωρη διάλυση του Κοινοβουλίου από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο πρωθυπουργός επιλέξει ένα πρόσωπο από το χώρο της Κεντροαριστεράς, θα έχει τρομακτικούς τριγμούς στη βάση του».