Η πολύωρη χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Οι ειδικοί λένε πως η κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός με την πάροδο του χρόνου καταλήγει να δημιουργεί ένταση στους μύες του αυχένα και των ώμων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η θέση σημαίνει ότι το βάρος του κεφαλιού δεν κατανέμεται ομοιόμορφα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης: «Βραχυπρόθεσμα, αυτό οδηγεί σε πόνο στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Επιπλέον, αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να σχετίζεται με ημικρανίες και πονοκεφάλους, όχι μόνο λόγω της ίδιας της χρήσης της συσκευής, αλλά και λόγω της έντασης στους μύες του αυχένα που δημιουργείται από τη στάση του σώματος, «μετατρέποντας την προέλευση αυτών των παθολογιών σε προβλήματα έντασης», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η καλύτερη στάση είναι αυτή στην οποία η θέση αλλάζει συνεχώς, ώστε να μην δημιουργείται παρατεταμένη ένταση στον αυχένα. Ιδανικά, το κινητό τηλέφωνο πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, με το κεφάλι σε ουδέτερη θέση, χωρίς να το γέρνει πολύ. Οι ώμοι θα πρέπει να είναι χαλαροί. Συνιστάται επίσης να γίνονται διαλείμματα και να μην γίνεται υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι για να μην υπερφορτώνεται το ένα χέρι, είναι προτιμότερο να κρατάτε τη συσκευή και με τα δύο χέρια. Αυτή η πρακτική όχι μόνο θα προστατεύσει τον αυχένα και την πλάτη, αλλά θα βελτιώσει την άνεση και θα αποτρέψει τους κραδασμούς μακροπρόθεσμα», τονίζουν.