Την άποψη ότι το μπαλάκι για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται στην πλευρά τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του Βρετανικού Μουσείου, μετά και από την πρόσφατη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάμερ ότι δεν ενθαρρύνει αλλά και δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία για την μεταφορά τους στην Ελλάδα, διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9,84, ο Σύμβουλος Πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι.
Συνομιλώντας με την Κατερίνα Παπαβασιλείου, εκτίμησε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια νομική φόρμουλα ανάμεσα σε δύο διαφορετικά δίκαια με νομικές ιδιοτυπίες, υπογραμμίζοντας πως η όποια λύση δεν θα περιλαμβάνει καμία φυσική μετακίνηση αν η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίσει την νομική κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου.
«Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρεται σε επιστροφή αλλά σε επανένωση. Η εν λόγω διατύπωση έχει τη σημασία της. Δηλαδή, μπορεί να είναι δανεισμός επ΄ αόριστον ή για 5, 10 ή 30 χρόνια αλλά με κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου», εξήγησε.
Πρόσθεσε πως η ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου την άνοιξη όπου θα κλείσουν κάποιες πτέρυγες , ενδεχομένως να αποτελέσει ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας και την μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Λίγη σημασία έχει η χρονική περίοδος από την στιγμή που θα βρεθεί η νομική φόρμουλα και θα υπάρξει συμφωνία», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς.