back to top
15.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

15.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Νότια Κορέα: Το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου Γιουν – Παραβίασε το Σύνταγμα, απέφυγε έρευνα

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πρόταση μομφής κατά του προέδρου Γιουν, ανοίγοντας τον δρόμο για ψηφοφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεση του αρχηγού του κράτους λόγω της αποτυχημένης προσπάθειάς του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των προσεχών 72 ωρών. Το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα θα χρειαστεί τουλάχιστον οκτώ ψήφους από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για να εγκριθεί η πρόταση μομφής.

Εάν η πρόταση μομφής εγκριθεί και ακολούθως επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Γιουν Σοκ-γελ θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται μετά την Παρκ Γκουν-χιε το 2017. Σε περίπτωση καθαίρεσης του Γιουν, χρέη προέδρου θα αναλάβει προσωρινά ο πρωθυπουργός Χαν Ντακ-σου και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών.

Το κείμενο της πρότασης μομφής

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν σοκ-γελ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου. Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής – γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικού Πρακτορείου – που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ-χιουν ζήτησε συγγνώμη και πρότεινε να παραιτηθεί. «Μετανιώνω βαθιά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό από τον στρατιωτικό νόμο» και «πρότεινα την παραίτησή μου στον πρόεδρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Κιμ.

Οι Νοτιοκορεάτες κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους οργισμένοι

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, τους δρόμους της πρωτεύουσας Σεούλ διέσχιζαν μικρές ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ τα συνδικάτα καλούσαν σε γενική απεργία και η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του προέδρου κατηγορώντας τον για ανταρσία.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν ηλικιωμένοι, μερικοί από τους οποίους κάθονται στο έδαφος κρατώντας αναμμένα κεριά, αλλά και πάρα πολλοί νέοι, που θυμούνται τις διαδηλώσεις του 2016 που κατέληξαν στην πτώση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.

Ορισμένοι δηλώνουν σοκαρισμένοι που η χώρα τους βρέθηκε τόσο κοντά στο να γυρίσει την πλάτη σε σχεδόν 40 χρόνια δημοκρατίας.

«Πρέπει να την υπερασπιστούμε», λέει η Σιν Σο-γεν, μια νεαρή κοπέλα το πολύ 20 ετών. «Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».

«Ήταν σαν ένα μάθημα Ιστορίας», λέει ο Παρκ Σου-χιούνγκ, 39 ετών. «Η δημοκρατία μας θα καταπατηθεί αν αφήσουμε τον Γιουν στην εξουσία ένα λεπτό παραπάνω», λέει.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν σε κινητοποίηση μέχρι την αποχώρηση του προέδρου.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα