back to top
8.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

8.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Διάγγελμα Μακρόν απόψε

Διαβάστε επίσης

Μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της περνάει η Γαλλία καθώς κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος γύρισε εσπευσμένα από τη Σαουδική Αραβία, θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό νέου πρωθυπουργού σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τρεις πηγές.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί την Πέμπτη στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον γαλλικό λαό, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στην Εθνοσυνέλευση και η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Από την άλλη, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της αριστερά

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI Ματίλντ Πανό αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες.

Η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε τόσο στον Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και στον Εμανουέλ Μακρόν. Η επικεφαλής των βουλευτών του RN, υπερασπίστηκε την πρόταση μομφής της ομάδας της, χαιρετίζοντας μια «κοινοβουλευτική στιγμή πρωτοφανή από το 1962», η οποία, όπως είπε, θα επισφραγίσει το τέλος μιας «κυβέρνησης των περιστάσεων και του φαίνεσθαι».

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας» και «ευθύνης», συνέχισε, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσπάθησα να την αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αν και δεν έχουμε καθόλου. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει και δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με την πρόταση μομφής. Είναι μια πραγματικότητα που θα την θυμάται κάθε κυβέρνηση».

Το χρονικό της κρίσης στη Γαλλία

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ μετρούσε τις τελευταίες της ώρες από τη στιγμή που ο Γάλλος πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 παρακάμπτοντας την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη γι’ αυτό.

Κατόπιν αυτού, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, εξαπολύοντας πυρά προς τον Μπαρνιέ.

Η κρίση στη χώρα είναι ουσιαστικά πολιτική και δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν ήρθε πρώτος στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Προς έκπληξη όλων, ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές που κράτησαν την ακροδεξιά εκτός εξουσίας, αλλά δημιούργησαν αδιέξοδο στην εθνοσυνέλευση. Οι κεντρώοι του Μακρόν ηττήθηκαν από έναν αριστερό συνασπισμό, το NPF, και ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης, επιμένοντας ότι θα παραμείνει στο Ελιζέ μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, ό,τι κι αν συμβεί.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση στη Γαλλία αποτελεί το τελευταίο που ήθελε η ΕΕ, καθώς οι κίνδυνοι εντός και εκτός συνόρων αυξάνονται και η Γερμανία βρίσκεται σε αναταραχή.

Newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα