Θετικό πρόσημο όσον αφορά την αποτίμηση της φετινής αντιπυρικής περιόδου έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “το πιο σημαντικό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνεργασία αποδίδει”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δασικές Υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές, για πρώτη φορά, όλοι αυτοί οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας μπόρεσαν και δούλεψαν και συντονίστηκαν πολύ πιο επιτυχημένα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα δάση τα οποία κάηκαν φέτος “ήταν τελικά πολύ λιγότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η προτεραιοποίηση την οποία υιοθετήσαμε ως προς την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είχε τελικά αποτέλεσμα”.
Ως δεύτερο συμπέρασμα επισήμανε ότι η τεχνολογία “μπορεί να είναι ένας υπερπολύτιμος σύμμαχος στην μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία είναι ήδη μαζί μας”.
“Όταν μιλάμε για τεχνολογία, αναφέρομαι στη δυνατότητα την οποία έχουμε να χρησιμοποιούμε drones για εναέρια επιτήρηση”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “και τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να έχουμε ακόμα πιο ενεργή παρουσία και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών με περισσότερα drones”.
Ως τρίτο συμπέρασμα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ” δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός”.
Όπως είπε, “δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια και όσο, λοιπόν, εμείς βελτιωνόμαστε, τόσο πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς η κλιματική κρίση, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, είναι ήδη μαζί μας”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση και για τους ρυθμούς που έτρεξαν οι διαγωνισμοί του προγράμματος ΑΙΓΙΣ το οποίο αφορά σε επενδύσεις στις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτίμησε πως τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται από τον επόμενο χρόνο.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα σήμερα “είναι στη πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού των υποδομών της πολιτικής προστασίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής αποτελεσματικότητας”
Παράλληλα υπογράμμισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια” και διαβεβαίωσε πως ο ίδιος προσωπικά “πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εστιάζουν μόνο στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, πώς θα φτάσουμε, δηλαδή, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «net zero» το 2050”.
“Είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα και προφανώς την υλοποιούμε γιατί είμαστε πρωταγωνιστές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και στην πράσινη μετάβαση.
Εξίσου σημαντικές, όμως είναι και οι πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση χρειάζεται πόρους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν διαθέτει επαρκείς τέτοιους πόρους, είτε για πολιτικές πρόληψης -όπως ο καθαρισμός των δασών, η καλύτερη διαχείριση των υδάτων- είτε για πολιτικές αποκατάστασης όταν χτυπήσει μια φυσική καταστροφή και θα χρειαστεί το κράτος να τρέξει για να υποστηρίξει πολίτες, επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους και να βοηθήσει τα φυσικά οικοσυστήματα να μπορέσουν να επανέλθουν”.
“Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία θα γίνεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σε μια συμμαχία τουλάχιστον των χωρών του νότου, των χωρών της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης και πριν και μετά από μια ενδεχόμενη νέα μεγάλη φυσική καταστροφή”, συμπλήρωσε.
Απόστολος Χονδρόπουλος