Στην κορυφή των παγκόσμιων προτιμήσεων η ελληνική κουζίνα καθώς πήρε την πρωτιά στα βραβεία του Taste Atlas για το 2024-25, ανάμεσα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ιταλική και στην τρίτη τη μεξικάνικη κουζίνα.
Το αποτέλεσμα κρίθηκε κυριολεκτικά στο… νήμα, με την ελληνική κουζίνα να παίρνει την πρωτιά με βαθμολογία 4.60, έναντι 4.59 της ιταλικής και 4.52 της μεξικάνικης.
Η βαθμολογία βγήκε μετά από 477.287 πιστοποιημένες αξιολογήσεις σε 15.478 φαγητά που υπάρχουν στη database του Taste Atlas, ενώ η ελληνική κουζίνα συγκεντρώνει τις υψηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των χρηστών από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Τουρκία.
Στην πρώτη δεκάδα του Top 100 των ελληνικών φαγητών βρίσκονται με βάση τη βαθμολογία:
Γραβιέρα Νάξου
Σαγανάκι
Παϊδάκια
Γραβιέρα Κρήτης
Κοντοσούβλι
Τρίγωνα πανοράματος
Συμιακό γαριδάκι
Σφέλα
Αρσενικό Νάξου
Μπουγάτσα
Χριστιάννα Κούσιου