back to top
15.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

15.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Δούκας: Ο πρώτος Κλιματικός Προϋπολογισμός της Αθήνας για το 2025

Διαβάστε επίσης

Τον πρώτο Κλιματικό Προϋπολογισμό της Αθήνας, ύψους 1.058.257.420 ευρώ για το 2025 παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας τονίζοντας ότι βασίζεται στο τρίπτυχο “ανθεκτικότητα- βιωσιμότητα, λειτουργικότητας ” το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, την ενίσχυση του πρασίνου και βέβαια των υποδομών της πρωτεύουσας.

Ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα 473 εκατ. ευρώ μέσα στο οποίο εντάσσονται η διπλή ανάπλαση, έργα οδοποιίας, πράσινο, αντιπλημμυρικά, αναπλάσεις σε περιοχές που το έχουν ανάγκη όπως στον Άγιο Σώστη και τον Άγιο Νικόλαο, πεζοδρομήσεις και βέβαια φωτισμός και πεζοδρόμια. Να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2024 ήταν 398 εκατ. ευρώ και του 2025 θα φτάσει τα 473 εκατ. ευρώ με προσπάθεια να τα ξεπεράσει όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Γραμματικογιάννης.

Η εισήγηση Δούκα

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2025 ο κ. Δούκας στην εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε σε έργα και στην στρατηγική του δήμου με στόχο η Αθήνα να έχει καταφέρει να είναι κλιματικά ουδέτερη πόλη το 2030. Αναλυτικά ο κ. Δούκας είπε: “Μετά από πολύ δουλειά, πολλών ανθρώπων,
και παρά το γνωστό, δύσκολο οικονομικό περιβάλλον
που έχει επιβληθεί και συντηρείται για όλους τους δήμους της χώρας,
στερώντας μας και φέτος περίπου 6 δισ. ευρώ, έχουμε έτοιμο έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη, με τον οποίο θα πορευτούμε το 2025.
Ο νέος μας προϋπολογισμός και το τεχνικό μας πρόγραμμα,
έχει ονοματεπώνυμο: Μπορούμε να παρουσιάσουμε σήμερα τον πρώτο Κλιματικό Προϋπολογισμό της Αθήνας.
Με αφετηρία τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης,
στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για όλες τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Και στόχο η Αθήνα να κερδίζει μέρα με την μέρα, την μάχη
της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας, της λειτουργικότητας.
Ο προϋπολογισμός του 2025 για να υπηρετήσει αυτό τον στόχο,
θα χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ,
έργα, υπηρεσίες και δράσεις, σε τρεις βασικούς άξονες:
– Πρασινίζουμε την πόλη: Ο σχετικός προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 27 εκατομμύρια ευρώ.
Συνεχίζουμε το απολύτως επιτυχημένο πρόγραμμα δενδροφυτεύεσων, τον 1ο χρόνο πιάσαμε
τον στόχο των 5.000 δένδρων. Σημαντικό έργο η ανάπλαση και η αποκατάσταση των δυτικών λόφων της Ακρόπολης.
– Αναβαθμίζουμε ενεργειακά την πόλη: Με περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτήσουμε τον στόχο του σταδιακού ενεργειακού μετασχηματισμού. Μεταξύ των έργων που θα γίνουν είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και των δημοτικών κτιρίων.
– Δημιουργούμε υποδομές ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης. Με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμε – μεταξύ άλλων σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, αποκαθιστούμε και βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους,
αναμορφώνουμε με νέο εξοπλισμό και νέα έξυπνα συστήματα τον τομέα καθαριότητας.
Σε αυτό το τρίπτυχο συμπεριλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις μας για την αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου, την Σανταρόζα και της Τοσίτσα, με συνολικό προϋπολογισμό 14,7 εκατομμύρια ευρώ.
Θα αδικούσα τον νέο μας προϋπολογισμό αν δεν αναφερόμουν σε δύο βασικές πτυχές του:
Είναι ένας καινοτόμος, αναπτυξιακός προϋπολογισμός που πριμοδοτεί γενναία την εξέλιξη της Αθήνας σε μια έξυπνη πόλη, με περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων δημιουργεί smart space στις 129 γειτονιές, στήνεται ένα ψηφιακό εποπτικό κέντρο,
λειτουργούμε το job center, θα λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων και αστυνόμευσης στο Εμπορικό Τρίγωνο, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης των υποδομών καθαριότητας.
Είναι επίσης ένας βαθιά κοινωνικός προϋπολογισμός, με περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί ένα πλέγμα κοινωνικών παροχών
για όλους τους πολίτες της Αθήνας και στηρίζει βεβαίως τους πιο ευάλωτους, από τα θύματα των διακρίσεων, μέχρι τους άστεγους και τους τοξικο-εξαρτημένους.
Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σήμερα είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για την νέα χρονιά, είναι η αφετηρία μας, η βάση μας.
Γιατί βεβαίως θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε νέους πόρους για την πόλη, από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης.”

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κώστας Μπακογιάννης: Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για τον ΚΥΑΔΑ κι αυξήθηκε για τον στολισμό

Για σοβαρά κενά στον προϋπολογισμό του 2025 που παρουσίασε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος και τον καταψήφισε. Όπως σημείωσε η μείωση στις υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής η μείωση ξεπερνά το 60% ενώ αντιθέτως, τριπλασιάστηκε, σχεδόν, ο προϋπολογισμός για τον στολισμό.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελούν μία συνέχιση του προηγούμενου. ” Αναρωτιέμαι ποια είναι η διαφορά αυτού του προϋπολογισμού από τον περσινό που τον έκανε κλιματικό; Ποιο είναι αυτό το νέο στοιχείο το οποίο κομίζει που να δικαιολογεί αυτή την ταμπέλα. Στην πραγματικότητα και το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι μία συνέχιση του προηγούμενου πόσο μάλιστα τα ψηφιακά τα οποία είναι έργα που βρήκατε δημοπρατημένα από εμάς. Επομένως, εάν θέλετε να τον πούμε κλιματικό να συμφωνήσουμε και ότι ο προηγούμενος ήταν κλιματικός ή ότι οι λέξεις δεν έχουν τόση σημασία , σημασία έχει η ουσία και η ουσία είναι ότι αισθάνομαι την ανάγκη να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Ο προϋπολογισμός έχει σοβαρά κενά, έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από την υπηρεσία να τα καλύψει όμως φοβάμαι ότι μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας. Εάν αθροίσει κανείς ΠΟΕ, Δημοτική Αστυνομία και δυο-τρεις άλλες δαπάνες αυτά από μόνα τους αρκούν να τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα. Εάν αποπειραθούμε να υλοποιήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα κατά το 1/10 με ιδίους πόρους πάλι τινάζουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα. Πρέπει να έχουμε μία συνείδηση ότι τα πράγματα είναι σοβαρά”.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπακογιάννης παρουσιάστε αναλυτικά τον προβληματισμό του όσον αφορά συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, ανέφερε:

“Ένα ερώτημα είναι κατά πόσο γίνεται σωστή εκτίμηση των δαπανών ή κατά πόσο υπάρχει υποεκτίμηση. Για παράδειγμα στην ύδρευση δημοτικών κτιρίων ο προϋπολογισμός του ’24 είχε 600 χιλιάδες ευρώ, η εκτίμηση για τις πληρωμές μέχρι 31.12 είναι 563 χιλιάδες ευρώ αλλά εσείς για το ’25 έχετε προβλέψει 270 χιλιάδες ευρώ.

Τα τηλέφωνα, τηλετυπικά και τηλεγραφικά τέλη, ο προϋπολογισμός του ’24 είχε 1.300.000 ευρώ, η εκτίμηση για τις πληρωμές ήταν 495 χιλιάδες εσείς υπολογίζετε 650 περίπου. Άρα λοιπόν αυτό και διάφορες άλλες δαπάνες μας προβληματίζουν ως προς την πραγματική ή μη εκτίμησ.

Ο προβληματισμός εντείνεται γιατί στα περίφημα ΠΟΕ κάνετε πρόβλεψη για 10.5 εκ. είναι που είναι πολύ λίγο διότι η υπηρεσία προέβλεπε κάθε χρόνο γύρω στα 25 εκατομμύρια ενώ με βάση τα δικά σας στοιχεία μέχρι 31.10, ο δήμος είχε απλήρωτες υποχρεώσεις 13,3 εκατομμύρια. Εδώ φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε μία υποεκτίμηση 15-20 εκ. ευρώ.

Σημειώνω ότι στις αμοιβές προσωπικού προβαίνετε σε μείωση από 162 περίπου στα 154 εκ. και δεν συμπεριλαμβάνετε τις νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία τους 180 και δεν ξέρω κατά πόσο τα χρήματα που έχετε προϋπολογίσει για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας επαρκούν. άρα το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο ο προυπολογισμός είναι όντως ρεαλιστικός ή κατά πόσο αναγκαστήκαμε, όχι από επιλογή, ενδεχομένως από ανάγκη, να διαχειριστούμε τον προϋπολογισμό απλά για να βγει.

Υπάρχουν όμως και κάποιες πολιτικές επιλογές. Στις υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής έχουμε συνολικά μία μείωση που ξεπερνά το 60%. Ενδεικτικά αναφέρω μία νέα μείωση σε μισθούς υπαλλήλων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ από 3.7 εκ. στα 560 αλλά επίσης μία σημαντική μείωση στις παροχές υπηρεσιών για τη διαμονή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων- κι εδώ είναι οι τοξικοεξαρτημένοι- που πάνω από το 1 εκ. ευρώ που είχαμε προϋπολογίσει το 2024 εδώ είναι στα 750 χιλιάδες.

Έχουμε την προμήθεια φαγητού για τη σίτιση του Μουσικού Σχολείου Αθήνας που μηδενίζει, επίσης μηδενίζει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και για τις Σχολικές Επιτροπές η προμήθεια υλικών καθαριότητας μηδενίζει όπως μηδενίζει και η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης μηδενίζει.
Η ερώτησή μου είναι γιατί; Πώς εξηγείται αυτό; Κι έχουμε μία πρωτοφανή μείωση στον ΚΥΑΔΑ από 3.950.000 ευρώ στα 2.900.000. Τεράστια μείωση. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τον Πανελλήνιο κι αναρωτιέμαι εάν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ενώ έχουμε και κάποιες αυξήσεις. Πχ ο στολισμός πηγαίνει από τις 450 χιλιάδες στο 1.236.000 ευρώ”.

Όχι στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το 2025 από Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας και Ανατρεπτική Συμμαχία

Ανοιχτή Πόλη- Ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός

Στην τοποθέτησή της η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Δέσποινα Αλεβιζάκη επισήμανε:
” Διαπιστώσαμε ότι στον προϋπολογισμό δεν αποτυπώνονται με σαφήνεια οι αλλαγές πολιτικής και οι απαραίτητες τομές για την Αθήνα. Για τον προϋπολογισμό του ’25 συνεχίζεται ένα σχέδιο που τεχνικά 10 χρονια τώρα αποτελεί μία πατέντα που περικλείει δημιουργική λογιστική,
αδιαφάνεια, πλασματική αποτύπωση οικονομικών μεγεθών, υποκρύπτει πραγματικά μεγέθη, προβλήματα και πολιτικές, δεν αποτυπώνεται ποτέ σε πραγματικό χρόνο, είναι γραφειοκρατικός σε σημείο που υπάρχει πρόβλημα ερμηνείας.
Συνεχίζει και η σημερινή Δημοτική Αρχή να αποφεύγει κάθε έννοια προδιαβούλευσης. Ένας προϋπολογισμός για να μπορεί να θέτει αντικειμενικούς στόχους και να μπορεί να επιλύει τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών δεν μπορεί να αγνοεί τη γνώμη τους.
Επίσης δεν μπορεί να αγνοεί ή να μη διαβουλεύεται με τις δημοτικές κοινότητες. Απουσιάζει η διαβούλευση και η συμμετοχική διαδικασία.
Το σχέδιο προϋπολογισμού δεν αποτυπώνει εμφανώς και αναλυτικά τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Δεν μας λέτε που ακριβώς σκοπεύετε αλλά συνεχίζει να υλοποιεί ό,τι είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική΄αρχή.
Ο προϋπολογισμός του ’25 εξακολουθεί να είναι δαιδαλώδης πλασματικός είναι αντιαναπτυξιακός δεν έχει προτεραιότητες εκτός από το γήπεδο του ΠΑΟ και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Απουσιάζουν προτάσεις για σημαντικά προβλήματα όπως το στεγαστικό, η κλιματική κρίση, ο υπερτουρισμός του κέντρου, τα χρονίζοντα προβλήματα αναβάθμισης των γειτονιών, οι επαρκείς απαλλοτριώσεις και η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων και κτιριακού αποθέματος”.

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας – Πάνω από 210 εκατομμύρια θα πληρώσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες τον Δήμο της Αθήνας

Έντονη κριτική για τον προϋπολογισμό του 2025 άσκησε στη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας Νίκος Σοφιανός.
” Κουραστήκαμε διαβάζοντας να βρούμε διαφορές. Δεν υπάρχουν διαφορές. Ο κ. Μπακογιάννης έχει δίκιο άρα δεν δικαιολεί την ψήφο του. Ο προϋπολογισμός που καταψηφίσαμε πριν ένα χρόνο είναι στο ίδιο καλούπι με τον προυπολογισμό που φέρνετε εσείς μετά από έναν χρόνο. Και φυσικά υλοποιήσατε τον προϋπολογισμό της ΝΔ του κ.Μπακογιάννη την πρώτη χρονιά της θητείας σας. Με αυτή την έννοια, πραγματικά ο προυπολογισμός υπηρετεί το τεχνικό έργο που κατατέθηκε και δεν είναι τεχνικό έργο Δήμου Αθήνας είναι τεχνικό έργο Πάρκου Βοτανικού. Και πολύ σωστά έτσι το ονομάζει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αν νομίζετε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν καημό για να φτιάξει ο Αλαφούζος γήπεδο και δεν τους νοιάζουν οι πλατείες, η γειτονιά τους, τα πεζοδρόμια , η φορολογία είσαστε λάθος.
Ποιος πληρώνει; Πάνω από 210 εκατομμύρια θα πληρώσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες τον Δήμο της Αθήνας. Ποσό ρεκόρ. Διότι διατηρήσατε υψηλότατους συντελεστές. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας 120% αύξηση των ξενοδοχείων. Πόσο αυξάνεται το τέλος παρεπιδημούντων; Σχεδόν 10%. 2.1 προβλέπεται από 1.8 και μιλάτε για υπερδιπλασιασμό. Γιατί δεν βάζετε 4 εκατομμύρια εφόσον είναι υπερδιπλάσιος ο χαμός με τα ξενοδοχεία;”

Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα – Πληρώνει ο κάτοικος και το κεφάλαιο ωφελείται

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα Κώστας Παπαδάκης.
” Ο προϋπολογισμός αυτός δεν εμπνέει κανένα όραμα. Εμπνέει μία κακομοιριά, μία προσαρμογή σε δέσμιες υποχρεώσεις όσον αφορά και την ουσία της κατεύθυνσης των κονδυλίων του και τη διαδικασία της σύνταξής του.
Οι ίδιοι πόροι του δήμου αποτελούν το βασικό του έσοδο και από αυτά το κυρίως εισπραττόμενο είναι αυτό που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ που είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ενώ το περιβόητο τέλος παρεπιδημούντων 5 εκατομμύρια δίνει πρόβλεψη εσόδων που άντε, να πάνε 7.5. Άρα δεν πληρώνει το κεφάλαιο, πληρώνει ο κάτοικος και το κεφάλαιο ωφελείται. Από τα 177 εκατομμύρια των επενδύσεων τα 122 πάνε στον Παναθηναϊκό, στον Βοτανικό. Είναι διαχειριστική επιτυχία αυτό για έναν δήμο, που έχει τόσες ανάγκες, να μην μπορεί να φτιάξει παιδικές χαρές, πράσινο, κοινωνικές υπηρεσίες; ”

Μάγδα Μπουλούκου, Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα