Έχει τύχει ποτέ να επαναχρησιμοποιήσετε το μπουκαλάκι νερό που αγοράσατε; Αν ναι, καλό θα ήταν να μην το κάνετε ξανά. Κι αυτό γιατί, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ανησυχητικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιούν τα πλαστικά μιας χρήσης.
Όπως διαπίστωσαν, η προσθήκη περισσότερου νερού και η θέρμανση των πλαστικών «μίας χρήσης» προκαλεί την αποβολή νανοπλαστικών και τοξικών χημικών ουσιών που διαχέονται στο φαγητό και τα υγρά σας.
Αυτά τα μπουκάλια και τα δοχεία φαγητού take-away κατασκευάζονται από τύπους πλαστικών που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και αποσυντίθενται πιο εύκολα από τα πιο ανθεκτικά πλαστικά.
Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων προκαλεί επίσης έκθεση στο στυρένιο, που βρίσκεται στο συνθετικό καουτσούκ και στα πλαστικά, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του παγκρέατος.
Το πλαστικό περιέχει κατά μέσο όρο 16.000 χημικές ουσίες – 4.200 από τις οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες», σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα νανοπλαστικά είναι τόσο μικρά που μπορούν να ταξιδέψουν στο αίμα, το συκώτι και τον εγκέφαλο ενός ατόμου όταν διασχίζουν το έντερο, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Και γι αυτό, όσον αφορά τα μπουκάλια νερού, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα από ανοξείδωτο ατσάλι ή γυαλί.