Τη θετική- όπως χαρακτήρισε- τροχιά της ελληνικής οικονομίας, περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό, Νότης Μηταράκης.
«Μετά από 15 χρόνια χρεοκοπίας, όπου χάθηκε μέρος του εθνικού μας πλούτου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει από το 2019 να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 34% και κατά 28% τον κατώτατο μισθό. ‘Εχει φτάσει το μέσο μισθό στα 1445 ευρώ και έχει μειώσει την ανεργία από το 17,5% στο 7,9%.Επίσης, οι συντάξεις είναι 2,4% πάνω και 2,7% οι μισθοί, την ώρα που ο πληθωρισμός είναι στο 2,1%. Οι φόροι έχουν μειωθεί κατά 1 δισ. και το δημόσιο χρέος, που ακουμπούσε το 200%, έχει φτάσει στο 147%. Τέλος, η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει πλέον να είναι κατά 800 εκατ. ευρώ λιγότεροι τόκοι και όλα αυτά επιτρέπουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».
Επισήμανε ότι «συνολικά η φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί και η σχέση έμμεσων- άμεσων φόρων τείνει προς το 1 προς 1 και φαίνεται και στα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ και οι δημόσιες επενδύσεις είναι πάνω από το 150%.»
Ανάπτυξη που αφορά τη μικρομεσαία τάξη
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα, ο μέσος μισθός ο οποίος τείνει στα 1500 ευρώ, καθώς και τα προγράμματα ΣΤΕΓΗ και ΣΤΕΓΗ ΜΟΥ ΙΙ, είναι ανάπτυξη που αφορά τη μικρομεσαία τάξη».
Για παρεμβάσεις στις τράπεζες και τη σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ
«Στόχευση της κυβέρνησης είναι οι όποιες παρεμβάσεις να έχουν άμεση επίπτωση στα νοικοκυριά, ενώ όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή θα είχε μηδενική επίπτωση στα δημόσια έσοδα και θα ήταν αρνητική για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Τα έσοδα από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ δε θα έφταναν στον καταναλωτή και είναι σαφώς πιο σημαντικές οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες, τολμά και νομοθετεί».