Με κόντρα για τα εργασιακά, ξεκίνησε στη Βουλή, η δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.
«Ο Ιανουάριος έρχεται με αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκη Κεραμέως.
Αναφερόμενη στο 2025, είπε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου, στηρίζεται σε 5 + 1 πυλώνες πολιτικής που είναι η τόνωση της απασχόλησης, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η πλήρης αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περαιτέρω βήματα για την ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με όλες τις καρτέλες των ασφαλισμένων που είναι χειρόγραφες να ψηφιοποιούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει κι ένας οριζόντιος πυλώνας, που είναι η ενίσχυση του εισοδήματος για όλους.
«Δεν θέλουμε να μηδενίζουμε το έργο σας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι παραμένετε υπουργός της τρίτης χειρότερης χώρας του ΟΟΣΑ για την ανεργία και μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας, μίλησε «για μισθούς ανέχειας» και απευθυνόμενος στην υπουργό, είπε πως « ό,τι και να λέτε για την αύξηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ρώτησε «αν μπορεί να ζήσει κάποιος με σύνταξη 610 ευρώ», ενώ για την αύξηση 2,4% στις συντάξεις,είπε ότι είναι κοροϊδία από την στιγμή που υπερκαλύπτεται από τον πληθωρισμό. «Το υπουργείο σας δεν είναι Εργασίας,αλλά Εργοδοσίας,γιατί κάνετε ότι σας ζητάει ο ΣΕΒ», ανέφερε ο κ. Παφίλης,λέγοντας ότι «δεν θα περάσετε καλά το επόμενο διάστημα».
Η Θεανώ Φωτίου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, επισήμανε ότι τα 2/3 των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ,που τα τελευταία πεντέμισι χρόνια να έχει μειώσει την ανεργία κατά 50%. «Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ενώ ο μέσος μισθός κατά 21%», ανέφερε η υπουργός.
«Ο προϋπολογισμός αδυνατεί να προσφέρει μια νέα ελπίδα στους πολίτες», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι «παρά την υπεραπόδοση εσόδων, υπάρχει υποαπόδοση στην παροχή υγείας και παιδείας, ενώ στραγγαλίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση».
Όπως ανέφερε ο Παπανδρέου, «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η Ελλάδα παραμένει ουραγός, αφού σύμφωνα με την Eurostat,μόλις το 4,1 %του ΑΕΠ κατευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,1%».
Δημήτρης Ράντος