back to top
12.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

12.5 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γαλλία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μακρόν-Μπαϊρού – Αναμένεται το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Διαβάστε επίσης

Τα όνομα του νέου πρωθυπουργού θα γίνει γνωστό με γραπτή ανακοίνωση της Προεδρίας αργότερα σήμερα το πρωί, δήλωσε το Μέγαρο των Ηλύσιων εντείνοντας το θρίλερ για το πρόσωπο που διαδεχθεί τον Μισέλ Μπαρνιέ στην ηγεσία της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας. Πριν από λίγο εξήλθε, χωρίς να κάνει δηλώσεις, από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Μακρόν, ο βετεράνος κεντρώος πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού, κατά πολλούς η επικρατέστερη συμβιβαστική λύση για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Η συνάντηση του πρόεδρου του MoDem με τον Εμμανουέλ Μακρόν κράτησε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά.

Ο Φρανσουά Μπαιρού, πρόεδρος του κόμματος MoDem και δήμαρχος του Pau πριν κληθεί στο Ελυζέ μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον αρχηγό του κράτους το βράδυ της Πέμπτης καθώς είναι ένα από τα ονόματα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες  προκειμένου να διαδεχθεί τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι υπουργοί της παραιτηθείσας κυβέρνησης έχουν ήδη κληθει να επιστρέψουν στα υπουργεία τους ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο φθάνουν οι ηγέτες των κομμάτων πλην της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν Λυκ Μελανσόν, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος θα τους ανακοινώσει το όνομα του εκλεκτού του και η παράδοση της εξουσίας θα γίνει τις επόμενες ώρες μεταξύ του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και του διαδόχου του.

Εν τω μεταξύ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Ντριάν αποκαλύπτει σήμερα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Penthièvre της Βρετάνης ότι απέρριψε τη θέση του πρωθυπουργού για να διαδεχθεί τον Μπαρνιέ.

«Μου την πρότειναν. Αλλά την απέρριψα. Σε δυόμισι χρόνια, θα είμαι 80 ετών, δεν θα ήταν σοβαρό», εξήγησε ο Σοσιαλιστής Λε Ντριαν ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της περιφέρειας της Βρετάνης από το 2004 έως το 2017 και υπουργός Άμυνας υπό τον πρόεδρο Ολάντ και υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν, έγινε στη συνέχεια ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών του.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων που είναι παρούσες στο Κοινοβούλιο -εκτός από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και την Εθνική Συσπείρωση (RN)- ότι θα διόριζε πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, για να αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανατράπηκε με πρόταση μομφής μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Ο πρόεδρος ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις του», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκεμάς, σύμβουλος επικοινωνίας του Μεγάρου των Ηλυσίων, στους δημοσιογράφους της Προεδρικής Ένωσης Τύπου (APP) το βράδυ της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ανατράπηκε σε μια ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας στις 4 Δεκεμβρίου και οι προσδοκίες ήταν ότι ο Μακρόν θα ανακοίνωνε τον διάδοχό του σε διάγγελμα προς το έθνος μια ημέρα αργότερα.

Όμως, σε μια ένδειξη του αδιεξόδου στη γαλλική πολιτική μετά τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, δεν κατονόμασε τότε τον διάδοχό του και έχασε την προθεσμία των 48 ωρών που έδωσε σε συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων την Τρίτη.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν αναχώρησε από τη Γαλλία για ένα ολοήμερο ταξίδι στην Πολωνία, βασικό σύμμαχο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά συντόμευσε την επίσκεψή του σε μια προφανή προσπάθεια να οριστικοποιήσει τον διορισμό.

«Η δήλωση που θα ορίσει τον πρωθυπουργό θα δημοσιευθεί αύριο [Παρασκευή] το πρωί», δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αργά την Πέμπτη, λίγο μετά την προσγείωση του Μακρόν από το ταξίδι στην Πολωνία.

Η ανακοίνωση είναι πιθανό να γίνει με γραπτή δήλωση, ενώ το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αποκαλυφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Όποιος και αν οριστεί θα είναι ο έκτος πρωθυπουργός της θητείας του Μακρόν μετά την ανατροπή του Μπαρνιέ, ο οποίος διήρκεσε μόλις τρεις μήνες. Ο νέος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια άμεση πρόκληση, καθώς πρέπει να διαμορφώσει έναν προϋπολογισμό που θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Ποιός ειναι ο Φρανσουα Μπαϊρού 

Ο Φρανσουά Ζαν Λουσιέν Μπαιρού είναι βετερανος πολιτικός στο χώρο της Κεντροδεξιάς και  πρόεδρος  του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) από τότε που το ίδρυσε το 2007. Υπήρξε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2002, του 2007 και του 2012. Είναι επίσης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) από το 2004.

Από το 1993 έως το 1997, ο Μπαϊρού διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις. Ήταν επίσης μέλος της Εθνοσυνέλευσης από το 1986 έως το 2012 με σύντομες διακοπές και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP) από το 1999 έως το 2002. Είναι δήμαρχος του Pau από το 2014.

Εικάζονταν ότι ο Μπαϊρού θα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, αλλά αποφάσισε να μην κατέβει και αντ’ αυτού υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος – μετά τη νίκη του στις εκλογές – τον όρισε υφυπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση υπό τον Εδουάρ Φιλίπ. Στις 21 Ιουνίου 2017, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω έρευνας σχετικά με την υποτιθέμενη δόλια απασχόληση κοινοβουλευτικών βοηθών από το ΥΠΕΣ, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Στις 17 Μαΐου 2017, ο Μπαϊρού διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση Φιλίπ.

Η εφημερίδα Le Canard enchaîné δημοσίευσε πληροφορίες ότι η πολιτικός του Δημοκρατικού Κινήματος Μαριέλ ντε Σαρνέζ είχε πληρωθεί για εργασία που δεν είχε κάνει στην πραγματικότητα, εμπλέκοντας τον Μπαϊρού σε σκάνδαλο με πλασματικές θέσεις εργασίας .Το δικτυο France Info ανέφερε αργότερα ότι το MoDem είχε «πάνω από δώδεκα» πλασματικές θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μπαϊρού παραιτήθηκε αρκετές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017, μόλις 35 ημέρες αφότου είχε αναλάβει τη θέση.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπαϊρού δημιούργησε αυτό που αποκαλεί «τράπεζα χορηγιών», στην οποία εντάχθηκαν μερικές εκατοντάδες τοπικοί αξιωματούχοι, πρόθυμοι να δώσουν τις υπογραφές τους σε υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές που αγωνίζονται να τις αποκτήσουν, ακόμη και αν εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος του κοινού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν.

Μετά τον διορισμό του Γκαμπριέλ Αττάλ ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2024, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση- αναμενόταν ευρέως να επιστρέψει στο υπουργικό συμβούλιο, αφού λίγο νωρίτερα είχε αθωωθεί από τις κατηγορίες για απάτη.

Υπήρξε ηχηρός υποστηρικτής διαφόρων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της πολιτικής διαδικασίας, των πολιτικών ελευθεριών και του ελεύθερου λογισμικού. Ο Μπαϊρού έχει κάνει έντονη προεκλογική εκστρατεία για διάφορα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση της πολιτικής διαδικασίας, οι πολιτικές ελευθερίες και το ελεύθερο λογισμικό ( Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2007 περιέγραψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «το πιο όμορφο οικοδόμημα όλης της ανθρωπότητας» και ζήτησε να διαδραματίσει η Γαλλία μεγαλύτερο ρόλο στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζει την επικύρωση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, σε μια πιο συνοπτική και ευανάγνωστη μορφή από αυτή που καταψήφισε το γαλλικό εκλογικό σώμα το 2005.

Σε συνέντευξή του στους New York Times το 2007, ο Μπαϊρού δήλωσε: «Είμαι δημοκράτης, είμαι Κλιντονιανός, είμαι άνθρωπος του «τρίτου δρόμου».” Τοποθετήθηκε ως κεντρώος, αν και έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Δεξιά. Το πρόγραμμά του δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου, στη βελτίωση των συνθηκών στα προβληματικά προάστια, στη μείωση των κρατικών δαπανών, σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία ως de facto ηγέτη της. Έχει επίσης επικρίνει την προστασία της κυβέρνησης του Σουδάν από τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Κίνα. Ο Μπαϊρού άσκησε έντονη κριτική στο αμερικανικό οικονομικό μοντέλο υπό τον Τζορτζ Μπους και γενικά στην ανεξέλεγκτη ελεύθερη αγορά. Περιέγραψε το οικονομικό μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως ένα σύστημα «επιβίωσης του ισχυρότερου», όπου συχνά αναφερόταν ότι το χρήμα ήταν το μοναδικό κίνητρο των ανθρώπων, όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν πολύ ακριβή και όπου η μεσαία τάξη συρρικνωνόταν. Ο Μπαϊρού επέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ, επέκρινε την εξωτερική πολιτική του Νικολά Σαρκοζί, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι για μια εβδομαδιαία επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και της υπογραφής συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη.

Το 2009 επέκρινε τις δηλώσεις του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ που υποστήριζε ότι τα προφυλακτικά προωθούν το AIDS.Ο Μπαϊρού χαρακτήρισε τα σχόλια «απαράδεκτα», προσθέτοντας ότι «η πρωταρχική ευθύνη, ιδίως των χριστιανών, είναι η υπεράσπιση της ζωής… Πρόκειται για μια ήπειρο στην οποία πεθαίνουν δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες».

Κάλεσε τη Γαλλία να μποϊκοτάρει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, λόγω της κακής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και των πολιτικών αναταραχών στο Θιβέτ. Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι στις 21 Μαρτίου είπε ότι «αν αυτό το δράμα δεν σταματήσει, η Γαλλία θα κάνει το χρέος της να μην έρθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες», επικρίνοντας την αντίθεση της Κίνας στις κυρώσεις κατά του Σουδάν λόγω της εμπλοκής του στην ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα