Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη στον Λίβανο, η οποία είχε αναβληθεί προ δεκαημέρου λόγω βλάβης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του “Βήματος” για τα 50 χρόνια ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ταξίδι θα γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες και έχει ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εξελίξεις στη Συρία.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε ότι έχοντας συναντήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν έξι φορές, έχουμε διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσουμε να μπούμε πιο ουσιαστικά στον πυρήνα της κεντρικής διαφοράς με την Τουρκία που είναι οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και σας λέω ανοιχτά ότι αυτή την στιγμή εγώ δεν βλέπω προοπτική να μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνει.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η συζήτηση με την Τουρκία συνεχίζεται και τόνισε πως είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα.
Δεν πρέπει η διαφωνία μας να οδηγήσει σε αχρείαστες εντάσεις, αυτή την πολιτική υπηρετώ, σημείωσε και πρόσθεσε: Εάν, ω μη γένοιτο, προέκυπτε μια τέτοια ένταση, η Ελλάδα θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, έτοιμη να απαντήσει. Αλλά προφανώς επιθυμούμε να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε μέσα από οξύνσεις όπως αυτές του 2020.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική περί ψευδαισθήσεων όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, διερωτώμενος εάν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, όταν έκαναν διερευνητικές συζητήσεις ή συζητούσαν προφανώς κατ΄ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ερντογάν και αυτό το ζήτημα, είχαν ψευδαισθήσεις;
«Δεν νομίζω πως ούτε αυτοί είχαν ψευδαισθήσεις, ούτε εμείς έχουμε ψευδαισθήσεις», σημείωσε.
Στον απόηχο της σκληρής κριτικής που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερή ότι αυτή είναι η διαφορά που έχουμε την Τουρκία και οποιοδήποτε άλλο θέμα βάζει στο τραπέζι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει».
«Αυτή η θέση είναι παράξενο πως, με επιμονή, διαστρεβλώνεται από κάποιους ωσάν να θέλουν να παρουσιάσουν την κυβέρνησή μας ως «λιγότερο πατριώτες», πιο «ενδοτικούς», στα πλαίσια μίας διαρκούς αναπαραγωγής τέτοιων στερεοτύπων που νομίζω ότι τελικά αφορούν ένα μικρό μέρος της κοινής γνώμης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Τουρκίας λόγω των εξελίξεων στην Συρία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι πολύ σχετικό το εάν ενισχύεται η Τουρκία σε ένα περιβάλλον που είναι ρευστό και επισήμανε πως είναι ακόμα νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα πριν καθίσει η σκόνη.
Το εάν θα βγει ενισχυμένη δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το πούμε, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά και σύνθετα μέτωπα.
Χαρακτήρισε τεράστια αλλαγή αυτό που συντελείται στην Συρία και υπογράμμισε ότι εμείς έχουμε ρόλο και λόγο για το τι γίνεται σήμερα στην Συρία για τρεις λόγους: Είμαστε πάρα πολύ κοντά, είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και στον Λίβανο και στη Συρία και είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος και κατά συνέπεια η σταθερότητα της Συρίας και η δυνατότητα να υποδεχθεί πρόσφυγες έχει για εμάς πολύ μεγάλη σημασία
Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας ο κ. Μητσοτάκης έδειξε προς το τέλος Ιανουαρίου για την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις πως η σημερινή ΝΔ έχει πάει αλλού από αυτό που ήταν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «προφανώς και ναι» και «γι’ αυτό πήραμε τρεις φορές 40%».
«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Τα κόμματα εξελίσσονται. Και όταν με εμπιστεύτηκαν οι φίλοι της ΝΔ και με εξέλεξαν Πρόεδρο το 2016, δεν είπα ότι θα κρατήσω τη ΝΔ την ίδια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είχε πει πως θα κάνει ένα γενναίο άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο, σεβόμενος απόλυτα το γεγονός ότι είναι μία κεντροδεξιά παράταξη και θα μείνει πιστός στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ, αλλά θα προσαρμόσει το κόμμα στις απαιτήσεις των καιρών”.
“Αυτή η πολιτική δικαιώθηκε τρεις φορές”, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε εξάλλου ότι ακολουθεί μία «πολιτική θεσμικής σταθερότητας» και επανέλαβε πως οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία και θα πάμε με τον εκλογικό νόμο που έχουμε στις εκλογές του 2027″.
Επανάλαβε πάντως ότι θα υπάρξει μία παρέμβαση που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και πιστεύω – τόνισε- ότι «θα βρούμε τους 200 βουλευτές για να τελειώσει και αυτή θεσμική ανορθογραφία»
Ακόμη επισήμανε πως η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, στον δικό του χρονικό ορίζοντα, θα μας απασχολήσει από τα τέλη του 2025 και πρωτίστως το 2026
Απόστολος Χονδρόπουλος