Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε εχθές να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι «πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ».
«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο» απάντησε όταν ρωτήθηκε σήμερα αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μιλάτε για τον Παναμά και τη Γροιλανδία. Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό, τις χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια».
Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας προανήγγειλε μάλιστα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας.
Όσον αφορά τον Καναδά και το Μεξικό, είπε ότι θα επιβάλει «πολύ σοβαρούς δασμούς» και στις δύο χώρες, ενώ θα αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής». «Ακούγεται ωραία και καλύπτει πολλά εδάφη. Κόλπος της Αμερικής, τι ωραίο όνομα», είπε, εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση στο Μεξικό που «πρέπει να σταματήσει να αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεχύνονται στη χώρα μας».
Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσης ότι θα απονείμει «σημαντικές χάρες» σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Η Γροιλανδία είναι το νέο Ελ Ντοράντο
Οι ΗΠΑ έβλεπαν πάντα με ενδιαφέρον την Γροιλανδία ελπίζοντας ότι θα επεκταθούν οικονομικά στην πολύτιμη αυτή περιοχή του Αρκτικού κύκλου . Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει για πρώτη φορά ενδιαφέρον το 1946 μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο τότε πρόεδρος Χάρι Τρούμαν προσέφερε στη Δανία 100 εκατ. δολάρια για την αγορά της παγωμένης χώρας.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αξιολογήσει τη στρατηγική θέση της Γροιλανδίας, όπως και το πλούσιο σε πρώτες ύλες υπέδαφός της από το 1867, χωρίς, ωστόσο, να επιχειρήσει τότε την αγορά της.
Στο υπέδαφος της Γροιλανδίας βρίσκονται αποθέματα από συνολικά 50 στρατηγικής σημασίας μέταλλα. Έτσι, το νησί των 57.000 κατοίκων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο από κυβερνήσεις, αλλά και από μεγιστάνες, όπως ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος.
Το ίδιο ενδιαφέρον με τις ΗΠΑ επιδεικνύουν για την παγωμένη χώρα, που ανήκει στη Δανία, όλες χώρες που έχουν διεκδικήσεις στην Αρκτική, και κατά κύριο λόγο τη Ρωσία και την Κίνα περίπου από το 2008 και μετά. Από τη μία η Γροιλανδία είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς το υπέδαφος της είναι πλούσιο σε πρώτες ύλες, σε σπάνιες γαίες και γενικότερα σε όλα τα μέταλλα που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση, τις σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και τις αμυντικές βιομηχανίες, σε μέταλλα από τα οποία κατασκευάζονται βόμβες και πολλών ειδών οπλικά συστήματα.
Από την άλλη, η Γροιλανδία κατέχει στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση για το εμπόριο ενώ από στρατηγικής απόψεως ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον να κυριαρχήσει στη Γροιλανδία ώστε να προλάβει την επέλαση οποιουδήποτε εκ των γεωπολιτικών αντιπάλων της και ανταγωνιστών. Ας υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη διαστημική βάση στην Γροιλανδία, από όπου μπορεί να αποτρέψει επίθεση πυραύλου από τη Ρωσία ή την Κίνα.
Αθήνα 984