back to top
12.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025

12.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, 2025

ΕΥ ΖΗΝ 15-1-2025

Διαβάστε επίσης

ΕΥ ΖΗΝ 17-2-2025

ΕΥ ΖΗΝ 14-02-2025

ΕΥ ΖΗΝ 13-2-2025

ΕΥ ΖΗΝ 12-2-2025

ΕΥ ΖΗΝ 11-02-2025

ΕΥ ΖΗΝ 11-2-2025

Οι γυναίκες που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών, ενώ εξετάστηκαν παράγοντες όπως η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, αλκοόλ και άλλων τροφίμων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο και να έχει προστατευτικό ρόλο καθώς επίσης και η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Αναφέρει ότι η ενσωμάτωση φυτικών ινών και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα