Συμβαίνει τώρα

Μαρινάκης: Προανακριτική για τα Τέμπη εφόσον η έρευνα «πέσει» πάνω σε πολιτικό πρόσωπο

Η υπόθεση των Τεμπών και οι κατηγορίες περί συγκάλυψης που αποδίδει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του τελευταίου για την παρουσίαση από την ΕΡΤ των συγκεντρώσεων της Κυριακής και τον τραυματισμό από τα ΜΑΤ του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί απόπειρας συγκάλυψης, ο κ. Μαρινάκης, αφού μίλησε «για πρωτοφανή προπαγάνδα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση «ότι προσπαθεί να βρει πολιτικό σωσίβιο στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων», διαβεβαίωσε ότι εφόσον η έρευνα «πέσει» πάνω σε πολιτικό πρόσωπο, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε η ΝΔ, να μην διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη, σε όποιο αίτημα υποβάλει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα είναι θετική στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Αναρωτιέμαι για ποια συγκάλυψη μιλάτε και σας ερωτώ αν υπάρχει κάποια περίπτωση που έπεσε η Δικαιοσύνη ,πάνω σε κάποιο όνομα πολιτικού, και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπαν «όχι» στη διερεύνηση», είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: « Δεν μπορεί κανείς να πει το οτιδήποτε στους συγγενείς, σκύβουμε το κεφάλι και ζητάμε όλοι συγνώμη για τις διαχρονικές ευθύνες, όμως σε ό,τι αφορά τις ποινικές ευθύνες προφανώς διερευνώνται από την Δικαιοσύνη και κανέναν άλλον». Ανέφερε επίσης, ότι εμείς δίνουμε στη Δικαιοσύνη την αυτονόητη ελευθερία να κινηθεί γρήγορα αλλά όχι βιαστικά,και η ουσία είναι Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς αστερίσκους, για όποιο όνομα και αν είναι.
Αναφερόμενος στον τρόπο κάλυψης των συγκεντρώσεων της Κυριακής από την ΕΡΤ, Μαρινάκης, είπε ότι μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική για το δελτίο των 12, αλλά δεν υπήρξε δόλος, καθώς στις 12 παρά 10 υπήρξε σύνδεση με την πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 3 έπαιξε πρώτο θέμα.

Σε σχέση με τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, ανέφερε ότι «δεν μπορεί συλλήβδην να αμαυρώνουμε την εικόνα της αστυνομίας, ούτε να μιλάμε για επίθεση με κρατική εντολή», λέγοντας ότι διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος αστυνομικός επέδειξε υπέρμετρη αντίδραση.« Θα έπρεπε να ντρέπεστε για τα ψέματα που αραδιάσατε. Έχετε το θράσος να μας αποκαλείτε εμάς προπαγανδιστές, όταν εσείς κρατάτε τη μονταζιέρα στα χέρια σας και χρησιμοποιείτε γκεμπελικές μεθόδους, γελοιοποιούμενοι στα μάτια του κόσμου», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «θέλει να φιμώσει την ενημέρωση και να δίνει πλασματική εικόνα για τα γεγονότα και, παράλληλα να εκφοβίσει όσους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ασκούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία»

Αναφερόμενος,  στις κατηγορίες κομμάτων περί κρυψίματος δικογραφιών από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, είπε είναι ότι είναι «ψέματα» καθώς «όλες οι μηνύσεις είναι στη διάθεσή σας, αναλυτικά».

Αναλυτικά για την κάλυψη από την ΕΡΤ των κινητοποιήσεων για τα Τέμπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: 

“Στην κατηγορία ότι υπήρξε προσπάθεια υποβάθμισης των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη από την ΕΡΤ, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «στεκόμαστε με πολύ μεγάλο σεβασμό στους συμπολίτες μας οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο που ο καθένας επέλεξε, και χωρίς να θέλουν να κάνουν καμιά πολιτική διαδήλωση. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν αυτή την δικαιολογημένη οργή. Λέτε ότι έγινε προσπάθεια από την ΕΡΤ να υποβαθμίσει το θέμα, γιατί στο δελτίο των 12 έπαιξε μετά το πρώτο μισάωρο. […] Η ΕΡΤ πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, έκανε σύνδεση λίγα λεπτά πριν τις 12. Ένας που θέλει να υποβαθμίσει το θέμα δεν συνδέεται πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση. Πράγματι στις 12 δεν έπαιξε στα πρώτα θέματα. Κανείς δεν το έκρυψε από την ΕΡΤ αυτό, και ο λόγος ήταν γιατί δεν είχε συγκεντρωθεί ακόμα το μεγάλο μέρος του πλήθους. Έπαιξε στη συνέχεια. Πότε βγήκε η ανακοίνωση των εργαζομένων, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι τους έπιασαν με την γίδα στην πλάτη και στη συνέχεια άλλαξαν τακτική; Πιο αργά το απόγευμα. Πολύ πριν την ανακοίνωση των εργαζομένων, δηλαδή στις τρεις, η ίδια η ΕΡΤ που υποτίθεται πως ήθελε να θάψει το θέμα, το βάζει πρώτο θέμα. Δηλαδή στις 12 η ΕΡΤ θέλει να το υποβαθμίσει για εσάς, και στις τρεις, η ίδια η ΕΡΤ, χωρίς κάποια ανακοίνωση εργαζομένων το βάζει πρώτο θέμα. Γιατί το βάζει πρώτο θέμα στις τρεις; Διότι έχει ολοκληρωθεί επί της ουσίας η συγκέντρωση, είναι μία μεγαλειώδης συγκέντρωση και προβάλλεται ως πρώτο θέμα με συνδέσεις από τέσσερις πόλεις. Μένει εκεί; Στις έξι, στις 10, στις 12, το έχει στα πρώτα θέματα. Μένει μόνο εκεί η ΕΡΤ; Όχι. Πρώτο πρόγραμμα, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που παίζει σε όλη την Ελλάδα, και μπαίνει σε όλα τα σπίτια. Πρώτο θέμα στα ωραία και στα ημίωρα δελτία. Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Μένει μέχρι εκεί η ΕΡΤ; Όχι. Συμπεριλαμβανομένων όλων των μέσων της ΕΡΤ, γιατί είναι και τα διαδικτυακά μέσα, καλύπτει συγκεντρώσεις από 16 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Πείτε μου εσείς πιο άλλο μέσο κάλυψε αθροιστικά, συγκεντρώσεις πολιτών από 16 πόλεις. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Έχω να δεχτώ την κριτική για το δελτίο των 12. Θα δεχτώ την κριτική αυτή. Ούτε δόλος υπήρχε, και εξήγηση υπήρχε και έγινε και σύνδεση στις 11:50. Από το να πει κάποιος ότι και στις 12 έπρεπε να παίξει λίγο νωρίτερα, το οποίο είναι μία κριτική εγώ θα πω καλοπροαίρετη. Μέχρι να φτάσει στο σημείο να πει ότι υπήρξε δόλος από την διοίκηση της ΕΡΤ συνδέοντας μέχρι και εντολές, ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα δεδομένα, τι λέγεται; άλλο ένα επεισόδιο απόπειρας εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας. Γιατί ναι, όταν ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με πολίτες οι οποίοι είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι, αυτή είναι η τακτική. […]”.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ