Το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει τρεις νέες σεισμικές δονήσεις 4,0, 4,1, 4,6 και 4,4 Ρίχτερ στις 19:50, στις 20:03, στις 20:16 και στις 21:34 αντίστοιχα. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 7.700 σεισμούς. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση έντονων κατολισθήσεων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε νωρίτερα ο Δήμος Θήρας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από τις 1/2/2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Δύο σεισμικές δονήσεις, σε διάστημα δύο λεπτών, κατεγράφησαν λίγο μετά τις 16:00 ανοιχτά της Αμοργού. Συγκεκριμένα, το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στις 16:07 σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 24 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης, ενώ στις 16:09 κατεγράφη νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης.
Νωρίτερα ακόμη μία ισχυρή σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για το ακραίο που μιλά για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
«Το ακραίο σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες και ίσως προκαλέσει ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας», ανέφερε ο κ. Λέκκας, ενημερώνοντας πως οι Επιτροπές των επιστημόνων θα συνεδριάσουν το Σάββατο το πρωί, προκειμένου να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα.
«Υπάρχουν 3 σενάρια αυτήν τη στιγμή. Το ένα είναι να παραμείνουμε σε αυτά τα μεγέθη για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμα. Το δεύτερο είναι να πάμε σε ένα μεγαλύτερο σεισμό περίπου 5,5 Ρίχτερ, που θα εκτονώσει την κατάσταση και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο νησί. Το τρίτο και ακραίο σενάριο είναι να έχουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Εκεί ίσως να προκληθούν ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας».
Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε λειτουργία η πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr
Χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών.
Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
– Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
– Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις περιφέρειες.
– Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα:
– Συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Nova, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.
– Ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της Πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Απόστολος Χονδρόπουλος