Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος των στελεχών και των εργαζομένων του και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη στον κόσμο.
«Το ΔΠΔ καταδικάζει τη δημοσίευση από τις ΗΠΑ διατάγματος το οποίο έχει στόχο να επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη του και να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο», τόνισε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
«Το Δικαστήριο στηρίζει απόλυτα το προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη και να ξαναδίνει ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα ωμοτήτων σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που του ζητείται», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Χθες Πέμπτη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλει κυρώσεις στο ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και του στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ».
Στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΠΔ και σε άλλους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και σε στενούς τους συγγενείς αλλά και σε όποιον θεωρείται ότι συνεργάστηκε με έρευνες του Δικαστηρίου, ενώ παγώνουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ.
Η εχθρική ενέργεια κατά του ΔΠΔ έρχεται ως απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου τον Νοέμβριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Γιοάβ Γκαλάντ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του» με την έκδοση των ενταλμάτων, τα οποία, όπως υποστήριξε, «δημιούργησαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο» που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες των ΗΠΑ και το στρατιωτικό προσωπικό τους.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενός μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη ατόμων που κατηγορούνται για φρικαλεότητες. Στη διαταγή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το δικαστήριο πρέπει να «σέβεται την απόφαση» των χωρών «να μην υπαγάγουν το προσωπικό τους στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ «συνεχάρη» τον Τραμπ για την απόφασή του.
«Καλούμε τις 125 χώρες μέλη, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα κράτη του κόσμου να ενωθούν υπέρ της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε το ΔΠΔ.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) «απειλεί την ανεξαρτησία» του, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ απειλεί την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου και υπονομεύει το σύνολο του συστήματος της διεθνούς δικαιοσύνης», κατήγγειλε ο Κόστα σε ανάρτησή του στο Χ.
Η ΕΕ από την πλευρά της επεσήμανε ότι «λυπάται για την αμερικανική απόφαση, επιφυλασσόμενη του δικαιώματός της να λάβει μέτρα», επεσήμανε εκπρόσωπος του μπλοκ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Το ΔΠΔ «διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Κόστα συναντήθηκε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο του ΔΠΔ, την Τομόκο Ακάνε, και με την ευκαιρία υπενθύμισε «τον ζωτικής σημασίας ρόλο» που έχει το δικαστήριο στην «απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα μερικών από των πιο φρικτών εγκλημάτων παγκοσμίως».
Χθες Πέμπτη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλει κυρώσεις στο ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και του στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ».
Στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΠΔ και σε άλλους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και σε στενούς τους συγγενείς αλλά και σε όποιον θεωρείται ότι συνεργάστηκε με έρευνες του Δικαστηρίου, ενώ παγώνουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ «συνεχάρη» τον Τραμπ για την απόφασή του.
«Συγχαίρω έντονα τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Σάαρ σε ανάρτησή του στο Χ.
«Το ΔΠΔ διώκει με επιθετικό τρόπο τους εκλεγμένους ηγέτες του Ισραήλ, της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει καμία νομιμοποίηση, καθώς «το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και δεν είναι μέλη του ΔΠΔ».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ