Επαναβεβαίωσε την δέσμευση της Γαλλίας στην γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Παρίσι (10 Φεβρουαρίου) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του «Ελιζέ»
Ένα από τα κύρια θέματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν η πιθανή πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις εύλογες ανησυχίες της Ελλάδας, επισημαίνοντας, ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Μακρόν συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις, αν και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι οι πύραυλοι Meteor κατασκευάζονται από μια πολυεθνική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, αν μία χώρα της κοινοπραξίας προβάλει «βέτο» τότε, πολύ δύσκολα θα αγοραστούν οι meteor από τρίτη χώρα. Για παράδειγμα η Αίγυπτος, δεν μπόρεσε να αγοράσει πυραύλους Meteor για τα Rafale , λόγω βέτο που πρόβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι είναι οι πύραυλοι Meteor: Ο METEOR είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος Beyond Visual Range (BVR), δηλαδή μεγάλου βεληνεκούς, που ξεπερνά τα 150 χλμ. Χρησιμοποιεί ένα αεριωθούμενο σύστημα Ramjet, το οποίο του επιτρέπει να διατηρεί υψηλή ταχύτητα και ελιγμούς σε όλη τη διάρκεια της πτήσης του, καθιστώντας τον έναν από τους πιο προηγμένους πυραύλους του είδους του στον κόσμο. Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος – αέρος που έχουν τη δυνατότητα εμπλοκής εχθρικού αεροσκάφους όχι μονάχα εκτός του οπτικού τους πεδίου αλλά εκτός ακόμη και της εμβέλειας των ραντάρ τους, ενώ διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τους καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικούς.
Γιατί θέλει η Τουρκία να αγοράσει Meteor; Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει τους METEOR κυρίως για να ενισχύσει την αεροπορική της υπεροχή απέναντι σε πιθανούς αντιπάλους, όπως η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη εντάξει τους METEOR στο οπλοστάσιό της μέσω των Rafale F3R, που αγόρασε από την γαλλική Πολεμική Βιομηχανία.
Η Ελλάδα με την απόκτηση των μαχητικών γαλλικών αεροσκαφών Rafale, προχώρησε και στην απόκτηση μεγάλου αριθμού πυραύλων Meteor. Έτσι τα Rafale με τους Meteor αποκτούν τρομακτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και “πέρα από τον ορίζοντα”. Αν η Τουρκία αποκτήσει Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon, έναντι των 24 ελληνικών Rafale, είναι σαφές ότι εκτός από ποιοτικό αποκτά και αριθμητικό πλεονέκτημα, σε κάθε μορφή αεροπορικών επιχειρήσεων, όπως αεράμυνα, αναχαίτηση, καταδίωξη και άλλα.
Πάντως η αγορά των meteor από την Τουρκία, με την σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει τριγμούς στην Αμοιβαία Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, στην οποία υπάρχει ρήτρα και αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
Ωστόσο, προκύπτουν και δύο ερωτήματα:
Το πρώτο, ισχύει η δέσμευση, της αμοιβαίας συνδρομής, αν η επιτιθέμενη χώρα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία; Και πως θα συνδράμει η Γαλλία, αν τα ελληνικά RAFALE δεχτούν επίθεση από τούρκικούς πυραύλους Meteor;
Και το δεύτερο, στην συμφωνία για Rafale-Meteor υπάρχει γραπτή δέσμευση ότι γαλλικά οπλικά συστήματα που θα ενταχθούν επιχειρησιακά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν θα αγοραστούν από την Τουρκία, όπως μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση;
Αν κρίνουμε από τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την απόκτηση των Meteor , τέτοια γραπτή δέσμευση εκ μέρους της Γαλλίας μάλλον δεν υπάρχει, ίσως όμως, να υπήρχε στα προφορικά «δέσμευση» από αξιωματούχους της Γαλλικής Κυβέρνησης, αλλά ως γνωστόν, «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν» («Verba volant, scripta manent»).
Χρήστος Καπούτσης