back to top
8.7 C
Athens
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025

8.7 C
Athens
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Σωματική εξάντληση αναφέρουν 3 στους 4 Έλληνες εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Δραματική συμπίεση του εισοδήματος, εργασιακή εξουθένωση και προβλήματα υγείας, αποτυπώνει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για τους Έλληνες εργαζόμενους, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος.

Ετήσιες αποδοχές κάτω από 16.000 ευρώ έχει σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους, με το 14% να μην υπερβαίνει τα 7.000 τον χρόνο.

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ, η οποία βασίζεται σε ανάλυση ετήσιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2023, το 34% των ερωτηθέντων είχε καθαρές ετήσιες απολαβές 7.001-16.000 ευρώ, ενώ το 25% βρισκόταν εντός της εισοδηματικής κλίμακας 16.001-30.000 ευρώ.

Μόλις το 10% του δείγματος δήλωσε καθαρές ετήσιες απολαβές πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ το 14% είχε καθαρές ετήσιες απολαβές κάτω από 7.000 ευρώ.

Σημαντικά υψηλό (63%) ήταν το ποσοστό του δείγματος με σύμβαση εργασίας
μερικής απασχόλησης το οποίο εργαζόταν σε μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 9 άτομα.

Το 47% ‒δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο‒ δήλωσε ότι η εργασία του απαιτεί σημαντική σωματική καταπόνηση

Το 74% ‒δηλαδή τρεις στους τέσσερις‒ δήλωσε ότι πάντα ή συχνά επιστρέφει από την εργασία νιώθοντας σωματική εξάντληση.

Παράλληλα, περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν πως η εργασία έχει επηρεάσει τη σωματική τους υγεία.

Ωστόσο, η εργασιακή εξουθένωση διατρέχει ολοκληρη την εισοδηματική πυραμίδα με ποσοστα από 52% για τους υψηλότερα αμειβόμενους έως και 77% για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό εργασιακής εξάντλησης των απασχολούμενων στα καταλύματα και την εστίαση, καθως ανέρχεται στο 83%.

Ακολουθούν με 76% οι εργαζόμενοι στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο, στις επισκευές μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και στον κλάδο των μεταφορών και της αποθήκευσης.

Επίσης, πραγματική εξάντληση μετά τη εργασία ένιωθε πάντα ή συχνά το 72% των
εργαζομένων στις κατασκευές, το 72% των εργαζομένων στην εκπαίδευση και το 70%
εκείνων που εργάζονταν στη μεταποίηση. Αντίστοιχη ήταν η απάντηση του 66% των
εργαζομένων στους τομείς της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, του 63% όσων εργάζονταν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας και του 61% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στον τομέα των επιστημονικών και των τεχνικών δραστηριοτήτων.

Σε επίπεδο φύλου δεν καταγράφονται ουσιαστικές ποσοτικές διαφορές ως προς την εργασιακή καταπόνηση

Η σωματική καταπόνηση στην εργασία είναι υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ στην κατηγορία από 35 έως 54 ετών ανέρχεται στο 77%

Πολύ υψηλό ποσοστό (83%) των ερωτηθέντων με τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση δήλωσε πως συχνά ή πάντα επιστρέφει από τη δουλειά νιώθοντας σωματική εξάντληση.

Παρόμοια στο ίδιο ερώτημα απάντησε το 75% εκείνων που διέθεταν απολυτήριο λυκείου και το 74% όσων είχαν ολοκληρώσει έως και το γυμνάσιο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αντίστοιχη απάντηση στο ίδιο ερώτημα έδωσε το 61% όσων είχαν πτυχίο ΤΕΙ/ΑΕΙ και το 64% εκείνων που κατείχαν δίπλωμα μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων, επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη ενός “νέου κοινωνικού συμβολαίου” με βασικούς άξονες:

Την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου και

την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα