back to top
15.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025

15.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025

Γ. Χριστόπουλος: Τεκτονικές αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

Τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης διαβλέπει ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος.

Προειδοποιεί μέσω του ΑΘΗΝΑ 9,84 για τις επιπτώσεις από την εισβολή των funds στο αγαθό της παιδείας, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις κάνοντας λόγο για εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. Μιλά στον Γιώργο Τραπεζιώτη για σχολεία ευγονικής και καταγγέλλει μεροληπτική, μη συμπεριληπτική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, επικαλούμενος σχετικές αναφορές στον Συνήγορο του Παιδιού.

*ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΑΙΔΕΥΣΗ

«Έχουμε θεμελιώδεις αλλαγές, το εύρος και τη σημασία των οποίων, θα κάνουμε  χρόνια να κατανοήσουμε. Όσα συμβαίνουν από το 2019, κυρίως όμως από το 2023 και μετά, έχουν να σημειωθούν ίσως κι  από την καθιέρωση της καθολικής δημόσιας εκπαίδευσης στα τέλη του 19ου αιώνα». 

*ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ- Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ FUNDS ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ   

«Συνδέεται  με την επιβολή του ΙΒ σε πρότυπα σχολεία, καθώς και με την θεμελίωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στα οποία -βάσει του νόμου Πιερρακάκη-  τα παιδιά θα εισάγονται,  όχι μόνον μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ενός παράλληλου απολυτηρίου. Δημιουργείται κατ αυτόν τον τρόπο ένας εκπαιδευτικός πυλώνας με τεράστια ιδιωτικά σχολεία, που  συνεργάζονται με ιδιωτικά Πανεπιστήμια και funds  και ο οποίος θα επιτρέπει την ακώλυτη  πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Όσοι δηλαδή μπορούν να πληρώνουν καλά,  θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν ένα πτυχίο στους γόνους τους. Άκοπα και χωρίς σοβαρές διαδικασίες διαφάνειας και αξιολόγησης στην ιδιωτική εκπαίδευση».   

*ΜΕΓΑΛΟ FUND ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ MΩΡΑΙΤΗ ΚΑΙ  ΚΩΣΤΕΑ- ΓΕΙΤΟΝΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΤΟΥΣ SOCIAL, ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

«Οι άνθρωποι, θέλουν απλούς, αναλώσιμους υπαλλήλους, όχι εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, σε πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία γίνεται εξαιρετική δουλειά λόγω και των υλικοτεχνικών υποδομών που παρέχουν και οι οποίες θα έπρεπε να υπάρχουν και στα δημόσια σχολεία. Ως ΟΙΕΛΕ διαπιστώνουμε συχνά απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, κακές εργασιακές σχέσεις, πίεαη και προβληματική συμπεριφορά από πλευράς γονέων, που κυριολεκτικά πατούν κάτω τον εκπαιδευτικό επειδή έκανε παρατήρηση ή δεν έβαλε καλό βαθμό στο παιδί τους».    

*ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΩΡΗΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΚΡΟΟΥΝ  ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ 

«Τα καλά ιδιωτικά σχολεία των ελίτ,  μπορούν κάθε χρόνο να πάρουν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών.  Αν όμως είναι πολλές οι αιτήσεις, η επιλογή τους ανήκει, παρότι οι εγγραφές επιβάλλεται να γίνονται με ίσους όρους σε σχέση με τα δημόσια. Η διαδικασία συνήθως περιέχει αξιολόγηση των παιδιών από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους και αν κάποιοι δεν είναι επιθυμητοί, θα τους πουν ότι είναι  σε λίστα προτεραιότητας ή ότι το παιδί τους πρέπει να επαναξιολογηθεί»

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ

«Δυστυχώς πολλά ιδιωτικά σχολεία είτε δεν εγγράφουν είτε απεγγράφουν, δηλαδή διώχνουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ ή αναπηρία και μάλιστα έχουμε πολλές καταγγελίες στον Συνήγορο του Παιδιού.  Μιλάμε  με άλλα λόγια για σχολεία ευγονικής. Επίσης, υπάρχει σχολείο που διέγραψε μαθητή με επίδοση κάτω του 16» .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα