Σε σπιράλ φτώχειας βρίσκονται παγιδευμένοι οι εργαζόμενοι με τους συμπιεσμένους μισθούς να οδηγούν σε δραματικά μειωμένες συντάξεις.
Μελέτη της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), αποτυπώνει μαζική παραγωγή φτωχών συνταξιούχων («poor pensioners»), κυρίως μετά το 2022, ενώ προβλέπει ότι μετά το 2028, ο μέσος όρος -ειδικά των νέων κύριων συντάξεων- θα ανέρχεται σε 700-800 €.
Όπως εκτιμάται, καταλυτικά θα επηρεαστούν οι μελλοντικές συντάξεις λόγω των χαμηλών μισθών, κυρίως του 1/3 του εργατικού δυναμικού που σήμερα απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας.
Σήμερα, τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν μηνιαίο μέσο μισθό μόλις 444,33
ευρώ καθαρά (514,87 ευρώ μεικτά).
Εξάλλου, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ μεικτά το μήνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Ήδη, ο μέσος όρος δαπάνης σύνταξης για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνει τα 741,69 €.
Στην μελέτη καταγράφεται σειρά παρεμβάσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες οδήγησαν στην δημιουργία ντόμινο εισοδηματικής συμπίεσης.
Πρόκειται για:
Την αρχή τής συνταξιοδότησης με βάση τις συντάξιμες αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου (από το 2002 έως το έτος συνταξιοδότησης) με συνέπεια να μην λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης μόνο τα τελευταία και κατά κύριο λόγο υψηλότερα μισθολογικά έτη.
Την μη αναγνώριση των ετών 2012-2023 ως χρόνου για τη χορήγηση τριετιών και προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, η οποία εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει 12 δις ευρώ στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα .
Το “πάγωμα” των οικογενειακών επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα που δεν καταβάλλονται από το 2012 έως και σήμερα.
Την μη τιμαριθμοποίηση των μισθών για την προστασία του εισοδήματος από τον πληθωρισμό (γενικό και τροφίμων).
Την αφαίρεσή από τους κοινωνικούς εταίρους του δικαιώματος καθορισμού τού κατώτατου μισθού, καθώς και την υποβάθμιση των κλαδικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.
Δημήτρης Κωστάκος