back to top
15.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025

15.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025

Airbnb: Ξεπέρασαν τα 210χιλ. τα ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση – Οι ακριβότερες μισθώσεις στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Στις 213.000 έφτασαν πέρυσι οι καταχωρήσεις στο “Μητρώο Ακινήτων” ιδιοκτητών η διαχειριστών κατοικιών η διαμερισμάτων τα οποία διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Αirbnb, Boooking.com κλπ, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης Ελλάδος.

Ειδικότερα τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ετησίως κατά 20%,καθώς το 2022 είχαν εγγραφεί στο “Μητρώο Ακινήτων” 139.000 ακίνητα, ενώ το 2023 ο αριθμός τους έφτασε τις 177.000.

“Πρωταθλήτρια” στη μέση ημερήσια τιμή διάθεσης ενός καταλύματος με ποσό που προσεγγίζει τα 195 ευρώ ήταν περσινή καλοκαιρινή σεζόν η Κρήτη όπου και σημειώνεται και κορύφωση της ζήτησης, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθούν την ίδια περίοδο με τιμές διανυκτέρευσης αρκετά χαμηλότερες.

Ανάλογη εικόνα στις μέσες τιμές ημερήσιας ενοικίασης καταγράφεται και την περίοδο του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου όπου η ζήτηση για ένα κατάλυμα είναι αρκετά χαμηλότερη. Η κρήτη προπορεύεται και πάλι με μέση τιμή διανυκτέρευσης γύρω στα 120 ευρώ, ενώ στην Αθήνα είναι 95 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 70 ευρώ.

Οσον αφορά την πληρότητα, τα υψηλότερα ποσοστά περί το 80% καταγράφει η Αθήνα τον μήνα Σεπτέμβριο, και ακολουθεί κοντά στο ίδιο ποσοστό του 80% η Κρήτη τον Αύγουστο και τελευταία κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη με το ποσοστό πληρότητας να μην ξεπερνά 70%. Η Κρήτη από την άλλη ωστόσο χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα στις κρατήσεις καταλυμάτων την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 25%.

Σε επίπεδο σύγκρισης με γειτονικές ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία και η Πορτογαλία η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή ανά διανυκτέρευση που είναι 190 ευρώ στην καρδιά του καλοκαιριού δηλαδή τον Αύγουστο, με την Κροατία να ακολουθεί με 180 ευρώ και να έπονται Μάλτα και Πορτογαλία με 170 ευρώ.

Κλείνοντας και με βάση τα παραπάνω στοιχεία η χώρα μας στον κλάδο της οικονομίας του διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες μισθώσεις) εμφανίζει “έκρηξη” ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και αυτό, εκτός των άλλων, αποτυπώνεται και στα αυξημένα κατά 60% έσοδα που καταγράφηκαν το 2024 σε σχέση με το 2022,φτάνοντας τα 874 εκ.ευρώ πέρυσι έναντι 544 εκ.ευρώ το 2022.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα