Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα συμμετάσχουν αύριο, Τρίτη, σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία για την αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων, όπως ανακοίνωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κρεμλίνο. Στο Ριάντ για τις συνομιλίες βρίσκονται ήδη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση θα είναι επίσης αφιερωμένη στην προετοιμασία ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι συζητούν τώρα για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι Λαβρόφ και Ουσάκοφ θα μεταβούν σήμερα αεροπορικώς στο Ριάντ, πρόσθεσε.
«Αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη μια συνάντηση με τους αμερικανούς ομολόγους τους που θα είναι κυρίως επικεντρωμένη στην αποκατάσταση ολόκληρου του πλέγματος των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Θα είναι επίσης αφιερωμένη στην προετοιμασία πιθανών διαπραγματεύσεων για την ουκρανική διευθέτηση και την οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε αν ο Πούτιν και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν οι ίδιοι αργότερα αυτό το μήνα στη Σαουδική Αραβία.
«Αναμένεται ότι την Τρίτη στο Ριάντ θα έχουν συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως στην αποκατάσταση ολόκληρου του συμπλέγματος των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
Το ταξίδι του Ρούμπιο ακολουθεί το τηλεφώνημα που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν οι ομάδες τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις «αμέσως», καθώς ανακοίνωσαν μια μελλοντική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει πληροφορία του Ρόιτερς ότι ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικής περιουσίας, θα συναντηθεί επίσης με την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης σήμερα ότι η ιδέα να αναπτυχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία έπειτα από μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης είναι ένα «περίπλοκο ζήτημα» που δεν έχει ακόμα συζητηθεί καταλλήλως.
Από την πλευρά του ο Μάρκο Ρούμιο που έφθασε ήδη στο Ριάντ δήλωσε πως η Ουκρανία και η Ευρώπη θα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε «πραγματικές διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου της Μόσχας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα αποτελούν ευκαιρία για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρός είναι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την ειρήνη.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες. Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικά και ότι, εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες, οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα ενταχθούν στη διαδικασία.
Νωρίτερα την Κυριακή, το Reuters ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν παραδώσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ερώτηση σχετικά με το πόσα στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν για την επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ειρήνη, ενώ ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό αυτής της σύγκρουσης με έναν τρόπο που θα είναι διαρκής και θα προστατεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του CBS.
«Φυσικά, αυτό πρέπει να συνοδευτεί από πράξεις, οπότε οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα καθορίσουν εάν πρόκειται για σοβαρή πρόθεση ή όχι. Τελικά, ένα τηλεφώνημα δεν φέρνει την ειρήνη.»
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία συμπίπτουν με την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιτύχουν συμφωνία με το Κίεβο για το άνοιγμα του πλούτου φυσικών πόρων της Ουκρανίας σε αμερικανικές επενδύσεις. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο NBC που μεταδόθηκε την Κυριακή, εξέφρασε ανησυχίες για το αν τα ορυκτά σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία θα δοθούν στον Πούτιν.
Ο Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Τετάρτη και δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης επιθυμεί ειρήνη, ανέφερε την Κυριακή ότι είναι βέβαιος πως ο Πούτιν δεν θα επιδιώξει να καταλάβει το σύνολο της Ουκρανίας.
«Αυτό θα μου δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν μπορείς απλά να το αφήσεις να συμβεί. Πιστεύω ότι θέλει να το τελειώσει», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να συναντηθεί «πολύ σύντομα» με τον Ρώσο ομόλογό του. Τόνισε ότι εργάζεται σκληρά για να επιτύχει ειρήνη και είπε ότι πιστεύει ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλουν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι θα συμμετέχει στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο ρόλος της Ευρώπης στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ απέρριψαν τις ανησυχίες ότι η Ουκρανία και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, υπονόησε ακριβώς αυτό στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ο Γουίτκοφ επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Sunday Morning Futures» του Fox News ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες στη διάσκεψη, ενώ ο Τραμπ είχε συνομιλήσει με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ρούμπιο, από την πλευρά του, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα συμπεριληφθούν σε οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
«Τελικά, θα φτάσουμε σε ένα σημείο – εάν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις, και δεν είμαστε ακόμη εκεί – αλλά εάν συμβεί αυτό, η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετάσχει, επειδή είναι η χώρα που δέχθηκε εισβολή, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμμετάσχουν επειδή έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν και τη Ρωσία», είπε ο Ρούμπιο.
«Απλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.»
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει σήμερα Δευτέρα Ευρωπαίους ηγέτες για έκτακτη σύνοδο κορυφής σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, μετά τις δηλώσεις του Κέλογκ.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκπλαγεί από τις κινήσεις της διοίκησης Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα τις τελευταίες ημέρες.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αμερικανική στρατιωτική προστασία και ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Πούτιν, η οποία θα υπονομεύσει το Κίεβο και τη γενικότερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Όταν ρωτήθηκε εάν συζήτησε την άρση των κυρώσεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρούμπιο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, λέγοντας απλώς ότι «δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες».
Μετά την κλήση, η Μόσχα δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την άρση των «μονομερών εμποδίων» που είχε θέσει η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Ρούμπιο ανέφερε ότι συζήτησε με τον Λαβρόφ τις «δύσκολες» συνθήκες λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Εάν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ θα χρειαστούν σωστά λειτουργικές πρεσβείες η μία στην άλλη, πρόσθεσε.
Συνομιλίες για τη Γάζα
Ο Ρούμπιο αναμένεται να συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών τους είναι πιθανό να βρεθεί η πρόταση του Τραμπ για επανεγκατάσταση των παλαιστίνιων κατοίκων της Γάζας σε άλλες αραβικές χώρες και για την ανοικοδόμηση της πατρίδας τους από τις ΗΠΑ.
Η πρόταση αυτή έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο και έχει αυξήσει τους φόβους ανάμεσα στους Παλαιστινίους στη Γάζα ότι θα εκδιωχθούν από την παραθαλάσσια αυτή λωρίδα γης.
Η Σαουδική Αραβία, μαζί και με άλλες αραβικές χώρες, έχει απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων και το Ριάντ ηγείται αραβικών προσπαθειών για τη διατύπωση μιας αντιπρότασης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ταμείο ανοικοδόμησης με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου και μια συμφωνία για τον παραμερισμό της Χαμάς.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επίσης επιμείνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ -κάτι που αποτελεί στόχο της Ουάσινγκτον- χωρίς να υπάρξει συμφωνία για μια οδό προς ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο Ρούμπιο επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος υποστήριξη προς το Ισραήλ στην περιφερειακή αντιπαράθεσή του με το Ιράν.
Πηγή: reuters.com, AΠΕ-ΜΠΕ