Συμβαίνει τώρα

Φρ. Μερτς: Η Ευρώπη βρίσκεται πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα

Ο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης μετά τη νίκη της Χριστιανικής Ένωσης στην εκλογές της Γερμανίας είπε ότι η Ευρώπη  χρειάζεται πλήρη αυτονομία από τις ΗΠΑ , ότι πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα απέναντι σε μια αμερικανική κυβέρνηση της οποίας το σύνθημα κινείται προς «μόνη η Αμερική», προσθέτοντας: «Η Ευρώπη είναι πραγματικά πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα».

Στην ευρεία συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, ο Μερτς κατέστησε σαφές ότι θα δώσει έμφαση στο ταραγμένο γεωπολιτικό τοπίο, λέγοντας ότι αν και θα επιδίωκε καλούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, είναι επίσης έτοιμος για «το χειρότερο σενάριο». Ερωτηθείς για τον διπλασιασμό του ποσοστού της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (ΑfD), η οποία ήρθε δεύτερη με 20% των ψήφων, προέτρεψε την πολιτική τάξη της Γερμανίας να το αναγνωρίσει ως «την τελευταία προειδοποίηση».

Χρειάζεται επειγόντως αποτελεσματική ηγεσία για να καταπολεμηθεί η περαιτέρω άνοδος του AfD και να λυθούν τα προβλήματα που συνέβαλαν στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του, είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτή είναι πραγματικά η τελευταία προειδοποίηση προς τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού κέντρου στη Γερμανία να καταλήξουν σε κοινές λύσεις».

Όμως, καθώς ο 69χρονος πρώην τραπεζίτης ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το ακανθώδες έργο του σχηματισμού κυβέρνησης με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς, τα πρώτα του σχόλια τη Δευτέρα -την τρίτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας- απευθύνθηκε στο Κίεβο. Δημοσίευσε στο X: «Η Ευρώπη στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, ισχύει: Πρέπει να βάλουμε την Ουκρανία σε θέση δύναμης».

Σε μια προφανή αναφορά στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για τον τερματισμό του πολέμου που απέκλειε την Ουκρανία και την Ευρώπη, πρόσθεσε: «Για μια δίκαιη ειρήνη, η χώρα που δέχεται επίθεση πρέπει να είναι μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Ο Μερτς, γνωστός διατλαντιστής– υποστηρικτής μιας στενής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης – είπε αργότερα ότι «όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον για την Ευρώπη μειώνεται». «Αν επικρατήσουν αυτοί που πραγματικά δεν ενστερνίζονται απλώς το «η Αμερική πρώτα», αλλά το «Η Αμερική μόνο», τότε θα είναι δύσκολο», είπε στους δημοσιογράφους. «Αλλά παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη διατλαντική σχέση».

Για πολλά χρόνια, το Βερολίνο αντιστεκόταν στις εκκλήσεις του Παρισιού να αναπτύξει τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης, νιώθοντας ασφαλές υπό την προστασία των πυρηνικά οπλισμένων ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Mερτς κατέστησε σαφές ότι νιώθει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εισέρχεται σε μια νέα εποχή. «Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να δράσουμε πολύ βιαστικά», είπε.

Ο Φριντριχ Μέρτς εκανε αναφορά στην παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. Ο Έλον Μασκ, ο στενός σύμμαχος του προέδρου, ενέκρινε τον υποψήφιο του AfD για καγκελάριο μετά την ισχυρή απόδοση του αντι-ισλαμικού κόμματος στις εκλογές. Τη Δευτέρα ο Μασκ δημοσίευσε στο X: «Είναι θέμα χρόνου να κερδίσει το AfD»μιλώντας για τις επομενες εκλογες του 2029 «Πρέπει να δούμε ότι λύνουμε τα προβλήματα στη Γερμανία μαζί, ώστε βήμα βήμα, να στερήσουμε από αυτό το κόμμα το έδαφος αναπαραγωγής του». Αν αυτό αποτύχει, είπε, αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, «θα έχουμε πολύ διαφορετικά προβλήματα».

Με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση, που ήταν το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μερτς υποστήριξε την άποψή του ότι «πρέπει να ανακτήσουμε ξανά τον έλεγχο σε όσους εισέρχονται στη χώρα μας». Ο ηγέτης του CDU προκάλεσε διαμάχη τον Ιανουάριο βασιζόμενος στην υποστήριξη του AfD για να περάσει από το κοινοβούλιο μια μη δεσμευτική μεταναστευτική πολιτική.

Πολλοί Γερμανοί φοβούνται μια επανάληψη του τελευταίου «μεγάλου συνασπισμού», όπως είναι γνωστός, με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ 2018 και 2021, τον οποίο οι επικριτές κατηγόρησαν για έλλειψη φιλοδοξίας και αποτυχία να αντιμετωπίσει τις πιεστικές προκλήσεις όπως η οικονομική και γραφειοκρατική μεταρρύθμιση, οι αυξήσεις των αμυντικών δαπανών και η αναμόρφωση των υποδομών.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν δοκιμασία για όλα τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης. Το SPD, το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα ποτέ, με 16% των ψήφων. Ο Σολτς ο οποίος θα παραμείνει καγκελάριος έως ότου σχηματίσει κυβέρνηση ο Μερτς, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πικρό».

Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν 11,6% των ψήφων, τρεις μονάδες κάτω από το 2021. Το φιλελεύθερο FDP πουν τάσσεται υπέρ της αγοράς δεν κατάφερε να φτάσει το όριο του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο, όπως και η αριστερή συντηρητική Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW). Το αριστερό κόμμα Linke συγκέντρωσε 8,8%.

Ο Μερτς είπε ότι ελπίζει να σχηματίσει συνασπισμό μέχρι το Πάσχα στο τέλος Απριλίου, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων και λέγοντας: «Ο κόσμος δεν μας περιμένει».

Πηγή: politico.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ