Σε δραστικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση από το δημόσιο δωρεών, κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιάσει το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται μέσω διατάξεων του σχεδίου νόμου στο χρόνο που θα απαιτείται από πλευράς δημοσίου ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος εκκαθάρισης των σχολαζουσών κληρονομιών, των δωρεών και των κοινωφελών περιουσιών από τα 4 χρόνια που απαιτούνται σήμερα σε 6-12 μήνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα επιστρατεύει ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να εντοπίζονται π.χ ξεχασμένες κληρονομιές που μπορεί να ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ η ακόμη και αναζήτηση συγγενών κληρονόμων.. Ως σχολάζουσα κληρονομιά ορίζεται αυτή της οποίας ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν έχει ακόμα βρεθεί ή δεν είναι βέβαιο ότι την έχει αποδεχθεί η από την άλλη την έχει αποποιηθεί.
Σήμερα οι υπό εκκαθάριση σχολάζουσες κληρονομιές ανέρχονται σε 7.000 και αφορούν αυτοκίνητα, ακίνητα ακόμα και έργα τέχνης. Ωστόσο από τις υπό εκκαθάριση κληρονομιές ακινήτων, ποσοστό της τάξης του 98% εκποιούνται τελικά για να πληρωθούν χρέη και έτσι δεν μένουν πολλά στο δημόσιο.
Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τις κληρονομιές και το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας είναι η καθυστέρηση ενημέρωσης για αποποιήσεις καθώς και ο εντοπισμός των συγγενών-κληρονόμων.
Πάντως από τη στιγμή που πιστοποιείται η διαδικασία της αποποίησης μιας κληρονομιάς από μέρους των συγγενών , η αρμόδια διεύθυνση δημόσιας περιουσίας θα προχωρά στην κλήρωση για να αναλάβουν τη διαδικασία εκκαθαριστές και κηδεμόνες που θα επιλέγονται με κλήρωση.
Οι κληρονόμοι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άγνωστοι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμο ή περιπτώσεις όπου μια διαθήκη όριζε ως κληρονόμο το Δημόσιο ή ένα κοινωφελές ίδρυμα, αλλά έμεινε ανεκμετάλλευτη, ή έφτασαν να την εκμεταλλεύονται επιτήδειοι και έτσι να βγαίνουν χαμένοι οι κληρονόμοι.
Εκτός από τις σχολάζουσες κληρονομιές το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα ιδρύματα του δημοσίου , τις κοινωφελείς περιουσίες,και τις δωρεές προς το Δημόσιο που στοχεύουν στην εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, που ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ.
Μάλιστα από το 2020 το υπουργείο Οικονομικών παρέχει ως κίνητρο και αμοιβή σε ιδιώτες, η οποία θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 10% της αξίας της περιουσίας εάν υποδείξουν τέτοιες περιουσίες (κοινωφελείς η σχολάζουσες) που είναι αφανείς η τις εκμεταλλεύονται επιτήδειοι..
Σύμφωνα με το νόμο «κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών» προκειμένου να τις αναλάβει το κράτος. Αν σε μια κληρονομιά δεν βρεθούν κληρονόμοι που θα την αποδεχθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως «εξ αδιαθέτου» κληρονόμος της.
Θάνος Πασχάλης