Ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η 30ήμερη εκεχειρία που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία δεν προσφέρει τίποτα στη Ρωσία, ενώ χαρίζει στις ουκρανικές δυνάμεις την ευκαιρία για μια απαραίτητη ανάπαυλα στο πεδίο της μάχης.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν από τα μέσα του 2024 και ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, τρία χρόνια μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη γειτονική χώρα σε έναν πόλεμο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έφτασε στη Μόσχα την Πέμπτη για συνομιλίες. Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, είχε παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας την Τετάρτη και ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να τη συζητήσει.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ότι ελπίζει πως το Κρεμλίνο θα συμφωνήσει με την αμερικανική πρόταση για 30ήμερη εκεχειρία, την οποία η Ουκρανία είπε ότι θα υποστηρίξει.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, πρώην πρέσβης στη Ουάσινγκτον και βασικός εκπρόσωπος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι είχε συνομιλήσει με τον Γουόλτς την Τετάρτη για να του παρουσιάσει τη ρωσική θέση σχετικά με την εκεχειρία.
«Δήλωσα τη θέση μας ότι αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό, τίποτα παραπάνω», ανέφερε ο Ουσάκοφ.
«Δεν μας προσφέρει τίποτα. Δίνει μόνο στους Ουκρανούς την ευκαιρία να ανασυνταχθούν, να ανακτήσουν δυνάμεις και να συνεχίσουν τα ίδια», πρόσθεσε αργότερα, σημειώνοντας ότι η πρόταση πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.
Ο Ουσάκοφ, ο οποίος υπηρετεί στο πλευρό του Πούτιν στο Κρεμλίνο από το 2012, απέφυγε ωστόσο να απορρίψει την αμερικανική πρόταση εντελώς, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος πιθανότατα θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αργότερα την Πέμπτη και θα παρουσιάσει τη ρωσική θέση με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι «μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση που λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και τις ευρέως γνωστές ανησυχίες μας».
«Μου φαίνεται ότι κανείς δεν χρειάζεται βήματα που απλώς μιμούνται ειρηνευτικές ενέργειες σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε, υποδηλώνοντας σαφώς ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να φέρουν τη Μόσχα σε μια θέση όπου θα φαινόταν – λανθασμένα – ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην ειρήνη.
Οι δηλώσεις ενός τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κρεμλίνου δείχνουν ότι ο Πούτιν, ο οποίος ηγείται της Ρωσίας από το 1999, θεωρεί πως οι ρωσικές προελάσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και στη δυτική Ρωσία δίνουν στη Μόσχα πλεονέκτημα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε ότι ελπίζει πως η Μόσχα θα συμφωνήσει σε εκεχειρία για να σταματήσει το «λουτρό αίματος» και τόνισε ότι κατά την πρώτη του θητεία ήταν πιο αυστηρός με τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο.
«Μπορώ να κάνω πράγματα σε οικονομικό επίπεδο που θα ήταν πολύ κακά για τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν θέλω να το κάνω αυτό, γιατί θέλω να επιτευχθεί ειρήνη. Θέλω να δω ειρήνη, και θα δούμε. Αλλά σε οικονομικό επίπεδο, ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα που θα ήταν καταστροφικά για τη Ρωσία».
Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει τη Ρωσία για να αποφύγει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, που, όπως λέει, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, έχει αφήσει ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων όσο και την πιθανότητα άρσης τους, εάν η Μόσχα επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου.
Σκληρή στάση του Κρεμλίνου
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, το Κρεμλίνο δημοσίευσε πλάνα του Πούτιν να επισκέπτεται την περιοχή Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, φορώντας στρατιωτική στολή, σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να χάσουν και τα τελευταία εδάφη που κατέχουν εκεί, έπειτα από μεγάλη ρωσική επίθεση.
Ο Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, σπάνια φορά στρατιωτικές στολές. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ανώτατος διοικητής της Ρωσίας έκρινε αναγκαίο να φορέσει τη στρατιωτική περιβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Τρίτη να ξαναρχίσουν την προμήθεια όπλων και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, αφού το Κίεβο δήλωσε σε συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια πρόταση εκεχειρίας.
Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στο πεδίο της μάχης, παρά τη βοήθεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία, της οποίας οι δυνάμεις εκδιώκονται από τη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.
Πέρα από την άμεση πρόταση εκεχειρίας, η Ρωσία έχει παρουσιάσει στις ΗΠΑ έναν κατάλογο αιτημάτων για μια συνολική συμφωνία τερματισμού του πολέμου και επαναπροσέγγισης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα.
Όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του Reuters, ο Ουσάκοφ απάντησε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει τη ρωσική θέση.
Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει ρωσικές δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία, να αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και να προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα του Πούτιν, η Ουκρανία διείσδυσε στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ τον Αύγουστο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από τη ναζιστική εισβολή του 1941.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, η Ουκρανία ελέγχει πλέον λιγότερα από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Κουρσκ, από τα 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατείχε στο απόγειο της επίθεσής της το περασμένο καλοκαίρι.
Πηγή: reuters.com