Συμβαίνει τώρα

Γάζα: Τουλάχιστον 326 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Μαζικοί εκτοπισμοί και προετοιμασία χερσαίας επίθεσης

Δεκάδες ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, άνευ προηγουμένου αφότου τέθηκε σε εφαρμογή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 326 ανθρώπους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής.

Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νέα ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και παλαιστινιακές ιατρικές πηγές στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

Φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων δείχνουν εκατοντάδες αμάχους να συρρεουν στα νοσοκομεία και δεκάδες πτώματα να μεταφέρονται στα νεκροτομεία . Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν στοχεύει αμάχους, ενώ η Χαμάς κρύβεται ανάμεσά τους.

Διαταγή για τον αναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού από τα σύνορα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα εντολή στον πληθυσμό της Γάζας να απομακρυνθεί από τις συνοριακές περιοχές ύστερα από μια νύχτα σφοδρών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, που προκάλεσαν πάνω από 330 θανάτους, σύμφωνα με το AFP.

Η εντολή αυτή εκκένωσης ισχύει «ειδικά» για τις περιοχές Μπέιτ Χανούν (βόρεια), Χιρμπέτ Χουζα’α, Αμπασάν αλ-Καμπίρα και Αμπασάν αλ-Τζαντίντα (νότια), που είναι «ζώνες επικίνδυνων μαχών», δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού Αβιτσάι Αντραΐ, καλώντας τους κατοίκους «να μετακινηθούν προς τα καταφύγια στην πόλη της Γάζας και στην πόλη Χαν Γιουνίς».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 326.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για νέα εισβολή

H εντολή αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων που ζουν στις περιοχές παραπάνω περιοχές  δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σχεδιάζουν μια «νέα εισβολή» δηλώνει στο Αλ Τζαζίρα ο Χαβιέ Αμπου Είντ  πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Αν κοιτάξετε τον χάρτη [που προσδιορίζει τις περιοχές από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εκκενωθούν], είναι πολύ σαφές τι κάνει ο στρατός του Ισραήλ», δήλωσε στο Al Jazeera.

« Καταλαμβάνουν διάφορες θέσεις μέσα σε όλα τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ – από το βορρά έως το νότο – οπότε είναι σαφές ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίδειξη δύναμης ή ισχύος, αλλά μια νέα κλιμάκωση, μια νέα εισβολή που μπορεί να θέλετε να την αποκαλέσετε».

Πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Τραμπ, «αισθάνεται ότι έχει το πράσινο φως να συνεχίσει τον πόλεμο όπως θέλει».

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για “μεγάλες απώλειες” 

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί από τον μεγάλο, όπως τον χαρακτήρισε, αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιστρέψει η ειρήνη.

«Χωρίς αμφιβολία, είναι μια ακόμα επιδείνωση της κατάστασης (στη Γάζα) και ένα ακόμα σπιράλ κλιμάκωσης που μας προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αναφορές με μεγάλες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και φυσικά περιμένουμε να επιστρέψει σε μια πορεία ειρήνης».

Τουρκία: Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα συνιστούν μια νέα φάση στην “ισραηλινή πολιτική γενοκτονίας

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα αποτελούν μια “νέα φάση στην ισραηλινή πολιτική γενοκτονίας” εις βάρος των Παλαιστινίων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση για να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία και θα παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να προκαλεί το Ισραήλ έναν “νέο κύκλο βίας” στην περιοχή και σημείωσε ότι η “εχθρική προσέγγιση” της ισραηλινής κυβέρνησης απειλεί το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Νεκρός ο υπ. Εσωτερικών στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα

Ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που σάρωσαν τη νύχτα τον θύλακο, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα.

Ο στρατηγός Αμπού Ουάτφα, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής τόσο της αστυνομίας όσο και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στην εμπόλεμη περιοχή, σκοτώθηκε σε πλήγμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με δυο πηγές του AFP, η μια από τις οποίες εργάζεται στο υπουργείο που έμεινε ακέφαλο.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης της Τρίτης περιλαμβάνονται τουλάχιστον 87 άνθρωποι στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και τουλάχιστον 20 άνθρωποι στην πόλη της Γάζας στα βόρεια, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera. Τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν επίσης τοποθεσίες στο κέντρο της Ντέιρ ελ Μπάλα και στη Ράφα στο νότο.

“Στην πλειονότητά τους οι νεκροί είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, διευκρινίζοντας πως τα πτώματα διακομίζονται σε νεκροτομεία του νοσοκομείου της Χαν Γιούνις (νότια), άλλα στην πόλη της Γάζας και σε διάφορες κοινότητες του παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου.

 

Χαμάς : Η επίθεση είναι θανατική καταδίκη για τους ομήρους 

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε  ότι η νεα ισραηλινή επίθεση αποτελεί «θανατική καταδίκη» για τους ομηρους που βρισκονται στα χερια της οργανωσης . Ο Ιζάτ αλ Ρισέκ 
μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, είπε  ότι το Ισραήλ θυσιάζει τις ζωές των εναπομεινάντων αιχμαλώτων του στην Παλαιστίνη.

«Η απόφαση του Νετανιάχου να επιστρέψει στον πόλεμο είναι μια απόφαση να θυσιάσει τους αιχμαλώτους της κατοχής και μια θανατική καταδίκη εναντίον τους», δήλωσε ο αλ Ρισέκ  σε δήλωση προς  το CNN.

«Ο εχθρός δεν θα πετύχει μέσω του πολέμου και της καταστροφής αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει μέσω των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος — το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως «τορπίλισε», έβαλε μονομερώς τέλος στην ανακωχή, και ζήτησε από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, να παρέμβουν και να εγγυηθούν πως θα λογοδοτήσει.

Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα προτού να «έχουν γυρίσει στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς διεμήνυσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να μάχονται στη Λωρίδα της Γάζας ωσότου «να έχουν επιστρέψει όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», μερικές ώρες μετά τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με πάνω από 330 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

«Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε παρά μόνο όταν όλοι οι όμηροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και όταν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του πολέμου», ανέφερε ο κ. Κατς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι —πέρα από την επιστροφή όλων των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών— η εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Νετανιάχου:Σθεναρή δράση μέχρι τέλους 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έδωσαν διαταγή στον στρατό να προχωρήσει σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώτου που δόθηκε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε «την επανειλημμένη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και την «απόρριψη όλων των προτάσεων που έλαβε από τον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τους μεσολαβητές», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διεξάγουν εκτεταμένα πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν μέσω Telegram η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ).

«Το Ισραήλ, εφεξής, θα δράσει αποφασιστικά εναντίον της Χαμάς με αυξημένη στρατιωτική ισχύ», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που διευκρινίζει πως το επιχειρησιακό σχέδιο παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το σαββατοκύριακο και έχει την έγκρισή της.

 

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κατηγόρησε το Ισραήλ πως «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ότι έβαλε τέλος «μονομερώς» στην ανακωχή. Έκρινε ακόμη πως ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποιεί την επανέναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σαν πολιτικό «σωσίβιο».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «και η εξτρεμιστική κυβέρνησή του αποφάσισαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εκθέτοντας τους αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας σε τύχη αβέβαιη», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι είχε υπάρξει διαβούλευση της ισραηλινής κυβέρνησης με αυτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς.

Ο Χαλίλ αλ Ντακράν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από διακόσιους ανθρώπους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας Μαχμούντ Μπασάλ μιλούσε για τουλάχιστον 121 νεκρούς, «στην πλειονότητά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους».

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις (νότια) και δεκάδες άλλοι στη Νουσέιρατ (κεντρικά), στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και σε άλλες πόλης του βόρειου τομέα του θυλάκου, πρόσθεσε ο κ. Μπασάλ.

Σε οπτικό υλικό του AFP διακρίνονται τραυματίες που μεταφέρονται εσπευσμένα με φορεία στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, οι σημερινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Χαμάς και η επιχείρηση για να εξαλειφθεί θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί».

Τα «προληπτικά» πλήγματα είχαν στόχο «στρατιωτικούς διοικητές μεσαίων βαθμών, μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές» του παλαιστινιακού κινήματος, συνέχισε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» αεροπορικά πλήγματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ακολουθήσουν πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Χαμάς «να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανεξοπλιστεί», είπε.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στους τομείς του Ισραήλ που γειτονεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς στην ανακοίνωσή της κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εσπευσμένα και να αναγκάσει το Ισραήλ να «σταματήσει την επίθεση» και να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μόλις προχθές Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωνε πως έστειλε διαπραγματευτές στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τους μεσολαβητές όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο κ. Νετανιάχου δήλωνε πως «έδωσε οδηγία» στους διαπραγματευτές να «προετοιμαστούν για τη συνέχεια των συνομιλιών» ενόψει της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το γραφείο του, ώστε να εξασφαλιστεί «η άμεση απελευθέρωση 11 ομήρων εν ζωή και των μισών νεκρών ομήρων».

Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους —8 από αυτούς ήταν νεκροί— στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.

Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.

Στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.218 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνουν τους ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραμένουν ακόμη κρατούμενοι 58, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας —πριν από τους σημερινούς βομβαρδισμούς— τουλάχιστον 48.572 άνθρωποι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ