Με την παρουσία συγγενών θυμάτων από τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας με τους 25 νεκρούς, αλλά και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι, συζητήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας.
Κοινό αίτημα όλων των συγγενών, η απόδοση δικαιοσύνης και η ανάληψη ευθύνης από όσους κατείχαν θέσεις ευθύνης.
Με την έναρξη της διαδικασίας η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Καπαγιάννη εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που έχουν καταθέσει οι συγγενείς των θυμάτων στη Μάνδρα και να επιστρέψει προς νέα κρίση η δικογραφία στο Εφετείο της Αθήνας ώστε οι κατηγορούμενοι να δικαστούν εκεί νέου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Αντίθετα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να απορριφθεί η αναίρεση που έχει ασκήσει η τότε δήμαρχος της Μάνδρας η οποία έχει κριθεί ενοχή για το αδίκημα της πλημμύρας από αμέλεια.
«Το εφετείο με την απόφαση του ξεχώρισε το πλημμυρικό φαινόμενο ανάλογα με τα ρέματα που υπερχείλισαν και δεν το αντιμετώπισε ως ένα ενιαίο φαινόμενο όπως και ήταν προκειμένου λανθασμένα να αθωώσει τους κατηγορούμενους θεωρώντας ότι οι θάνατοι δεν έχουν αιτιώδη συνάφεια με την συμπεριφορά των κατηγορούμενων. Επίσης δεν έλαβε υπόψιν του το κορυφαίο πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης όπου καταλόγιζε συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από την πλευρά των πληρεξουσίων δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων στη Μάνδρα που υποστήριξαν την αναίρεση.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική αναίρεση η υπόθεση θα πρέπει να εισαχθεί άμεσα προς επανεκδίκαση καθώς τον Νοέμβριο του 2025 συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής.
Μίνα Μουστάκα