Συμβαίνει τώρα

Ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στους servicers – Ρυθμίσεις με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Kατά περίπου 4  δισ. ευρώ, δηλαδή σε 74,7 περίπου δισ. ευρώ αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2024  από 70,7 δισ. ευρώ   το αντίστοιχο διάστημα του 2023, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα  τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις  γνωστές ως servicers και τα οποία αφορούν μόνον όσο δάνεια έχουν μεταβιβαστεί σε  FUNDS του εξωτερικού  σύμφωνα με  ανακοίνωση της  Τράπεζας της Ελλάδας.

Εκτός αυτών υπάρχουν άλλα 13 δισ. ευρώ δάνεια κάθε κατηγορίας   που διαχειρίζονται οι ίδιες εταιρείες για λογαριασμό τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών. Σύνολο δανείων  υπό διαχείριση  88 δισ. ευρώ.

Από τα 75  δισ. ευρώ που κατέχουν τα FUNDS και τα οποία διαχειρίζονται 14 εταιρείες διαχείρισης Δανείων και Πιστώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας  τα 25 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια( τα 10,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια  μικρομεσαίων επιχειρήσεων) τα επαγγελματικά δάνεια (ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων) αντιστοιχούν σε 10,1 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ και τα στεγαστικά τα 22,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια από τις Τράπεζες στους servicers μέσω τιτλοποιήσεων (με τα προγράμματα ΗΡΑΚΛΗΣ)   αριθμούν 2,7 εκ. συμπολίτες μας (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις). Πόσα από αυτά έχουν υπαχθεί σε διμερή ρύθμιση μεταξύ δανειοληπτών και servicers  και εξυπηρετούνται.

Οπως ανακοίνωσαν στην ετήσια γενική τους συνέλευση τον περασμένο Φεβρουάριο  οι εκπρόσωποι των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων και Πιστώσεων  έχουν συναφθεί διμερείς ρυθμίσεις οφειλών για δάνεια ονομαστικής αξίας μόλις  6,5 δισ. ευρώ. Άρα πάνω από  80 δισ. ευρώ, αν προσθέσουμε και αυτά που διαχειρίζονται για λογαριασμό των ελληνικών τραπεζών, παραμένουν μη εξυπηρετούμενα δηλαδή “κόκκινα”.

Εκεί που φαίνεται ότι κάπως πάνε καλύτερα τα πράγματα με την τακτοποίηση οφειλών είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός (στον οποίο θα μπορούν μετά τα τέλη Μαρτίου να υπαχθούν πλέον ακόμη περισσότεροι  δανειολήπτες με ευνοϊκούς όρους και “κούρεμα” προσαυξήσεων για χρέη σε δημόσιο, τράπεζες και servicers  και αυτό γιατί διπλασιάζονται  τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια υπαγωγής ).

Ήδη μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αυξήθηκαν πρόσφατα στις 31.000 οι ρυθμίσεις οφειλετών για χρέη  ύψους 10 δισ. ευρώ. Αρκεί βέβαια να μην εγκαταλείψουν τη ρύθμιση  καθώς δυστυχώς περίπου οι μισοί που κάνουν ρυθμίσεις ,ακόμη και για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, μετά την δεύτερη δόση ” κουνάνε μαντίλι”.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ