Συμβαίνει τώρα

Συνεδριάζει σε τεταμένο κλίμα η Προανακριτική για τα Τέμπη – Αποφαίνεται για το αίτημα Τριαντόπουλου

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη η οποία θα εξετάσει το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου για απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο.

Στην συνεδρίαση αναμένεται να εκδηλωθεί έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση σύσσωμη να απορρίπτει την πιθανότητα απευθείας παραπομπής.

Καθώς όμως  οι βουλευτές της ΝΔ  έχουν την πλειοψηφία, η επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου παραπέμποντας την υπόθεση του στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στην περίπτωση που η προκαταρκτική υπερψηφίσει το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου  τότε τα κόμματα θα πρέπει να συντάξουν πόρισμα παραπομπής στην Ολομέλεια, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για το αίτημα .

Σύμφωνα με το άρθρο 157 του κανονισμού της Βουλής:

«1. Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος της επιτροπής στους Βουλευτές καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.

2. Η συζήτηση, αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης, είναι γενική και αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, και αν ακόμη δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός ή Βουλευτής, να εμφανιστεί ενώπιόν της και να ακουστεί.

3. Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής. (…) Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και για να υπερψηφιστεί το πόρισμα της προκαταρκτική απαιτείται τουλάχιστον η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών.

Στην περίπτωση υπερψήφισης τότε την σκυτάλη θα πάρει το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα βάλει «στο μικροσκόπιο» την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το δικαστικό συμβούλιο  θα αποτελείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς (οι οποίοι θα επιλεγούν με διαφανή κλήρωση στη Βουλή). Ο δικαστικός που θα κληρωθεί να αναλάβει το ανακριτικό έργο θα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το κατηγορητήριο και να καλέσει κι άλλους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  στόχος είναι «να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά περί δήθεν κοινοβουλευτικής «συγκάλυψης» και να πέσει άπλετο φως από τη δικαιοσύνη». Μάλιστα προσέθεταν πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συγκρότηση της Προανακριτικής επειδή διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπονοώντας ότι υπάρχει διάθεση «συγκάλυψης», οφείλουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο αίτημα του Χ. Τριαντόπουλου να απευθυνθεί στον φυσικό δικαστή.

Από τη Ν.Δ. Ασκώντας πίεση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέτουν το ερώτημα «θέλει το ΠΑΣΟΚ να δει τον κ. Τριαντόπουλο στον φυσικό του δικαστή, όπως επιτακτικά ζητούσε; Ή τώρα που ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος το επιδιώκει, αλλάζει η στάση του;». Προσθέτουν δε «μήπως τελικά τους ενδιαφέρει μόνο η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών;».

Κ. Τσουκαλάς: Κύριε Μαρινάκη, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών

Στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο πήρε τρεισήμισι λεπτά στο TikTok για να μας “πείσει” ότι ο κ. Μητσοτάκης που πολεμούσε τα θεσμικά τερτίπια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά σήμερα κάνει ακριβώς τα ίδια, είναι δήθεν fake news. Τότε πίστευε πως οι προανακριτικές ρίχνουν φως, τώρα τις απαξιώνει.

Το πιο παράδοξο είναι ότι μιλά για fake news ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος είναι ο καθημερινός διακινητής τους.

Κύριε Μαρινάκη, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών. Αν πράγματι πιστεύατε ότι πρέπει να πάει στον φυσικό δικαστή ο κ. Τριαντόπουλος θα είχατε ζητήσει εσείς προανακριτική.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην λειτουργήσει η προανακριτική δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας. Ειναι πράξη πολιτικής δειλίας. Η κυβέρνηση μετά το μπάζωμα, τώρα σκάβει τούνελ απόδρασης από την προανακριτική, γιατί έχει λάβει το μήνυμα από τους βουλευτές της ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν τις χυδαιότητες της εξεταστικής επιτροπής που τους επέβαλαν να κανουν υψώνοντας τείχος προστασίας στους υπουργούς.

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί πραξικόπημα κατά της αλήθειας και κατά του δικαίου

Για «δημοκρατικό πραξικόπημα και ακραίο επεισόδιο συγκάλυψης», κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την πρόθεση για απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντοπούλου στην δικαιοσύνη, δίχως να ολοκληρωθεί η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

«Ποτέ δεν είπαμε ο κ. Τριαντόπουλος να μην ελεγχθεί από την Βουλή. O κ. Μητσοτάκης αυτό ζητά. Επιχειρεί ένα πραξικόπημα κατά της αλήθειας και του δικαίου. Ψήφισαν την προανακριτική αλλά μόλις είδαν τα σκούρα, τα μαζεύουν», ανέφερε μιλώντας στο Κontrachannel.

Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα ακολουθήσει την τακτική της καταγγελίας της διαδικασίας και της αποχώρησης από τις εργασίες της προανακριτικής ώστε να μην νομιμοποιήσει τις «αντισυνταγματικές» και «αντιθεσμικές», όπως θα υποστηρίξουν οι βουλευτές του, ενέργειες της πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται πως ο εισηγητής της Κουμουνδούρου που θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος του είναι ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα αρθρογραφούσε υπέρ της απευθείας παραπομπής Τριαντοπούλου στην Δικαιοσύνη και της «απεξάρτησης της υπόθεσης από τα κοινοβουλευτικά θεσμικά όργανα»

Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής λέει η κυβέρνηση

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής». Όπως είπε «καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή ειδική παραγραφή των υπουργών και πλέον και οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί έχουν ακριβώς την ίδια παραγραφή με όλους τους υπόλοιπους πολίτες».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός πρόσφατα επεσήμανε πως «το 2019, αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, την ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών. Μάλιστα, αν και είναι αυτονόητο ότι το Σύνταγμα εφαρμόζεται άμεσα, με νομοθετική παρέμβαση στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργείται και ρητά η αντίθετη πρόβλεψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που έχει καταστεί ανενεργή ήδη από το 2019».

Τι θα γίνει με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών

Από την κυβέρνηση έχουν πει πως στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θέλουν να μπει και το άρθρο 86, που αναφέρεται στην ποινική ευθύνη διατελεσάντων υπουργών ή υφυπουργών. Για παράδειγμα από την «γαλάζια» πλευρά σημειώνουν πως μπορεί στο διάλογο να συζητηθεί το να μειωθεί, αν όχι να μην υπάρχει, η εμπλοκή της πολιτικής, δηλαδή της Βουλής, στην παραπομπή ή μη πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη.

Χθες ο Παύλος Μαρινάκης δέχθηκε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της αποδέσμευσης της Βουλής από την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβερνήσεως. Όπως είπε «ναι το αφήνουμε ανοιχτό» αλλά επεσήμανε πως σε όλα τα κράτη υπάρχει μία ειδική διαδικασία (σε κάποια κράτη είναι μέσω των κοινοβουλίων τους και σε άλλα είναι μικτή Επιτροπή από Δικαστικούς και Κοινοβουλευτικούς)

Το θέμα, όπως αναφέρθηκε, θα μπει στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σημειώνει στο Πρώτο Πρόγραμμα «.. μία ειδική διαδικασία, που μπορεί να είναι από Δικαστές. Μπορεί να είναι από Ανώτατους Δικαστές, μπορεί να είναι μικτή διαδικασία, όλα αυτά θα πέσουν στο τραπέζι ως προτάσεις στη Βουλή και θεσμικά από όλα τα κόμματα. Σίγουρα μια ειδική διαδικασία θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να υπάρχουν εκδικητικές μηνύσεις από τον οποιονδήποτε κατά ενός πολιτικού, ενός πρώην Υπουργού, ενός πρώην Υφυπουργού. Σίγουρα λοιπόν ένα φίλτρο, πρέπει να υπάρχει, αλλά σίγουρα το φίλτρο αυτό δεν πρέπει να είναι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, ουσιαστικά δηλαδή ένα πολιτικό φίλτρο».

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ