Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με το περιστατικό βανδαλισμού στην Εθνική Πινακοθήκη, για το αν ο στόχος του ασφαλούς σιδηροδρόμου έως το 2027 είναι εφικτός και το αν ο υφιστάμενος σιδηρόδρομος πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί, καθώς και την αξιολόγηση της παρουσίας υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα, κατέγραψε -μεταξύ άλλων- την εβδομάδα που πέρασε η ερευνητική πλατφόρμα ”People of Greece” της εταιρείας Qed social and market research.
Όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσίασε στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της πλατφόρμας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, 1 στους 2 πολίτες, θεωρούν ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν είχε πολιτικό ή διαχειριστικό αποτύπωμα αλλά ότι ήταν ένα άθροισμα μετακινήσεων ίδιων προσώπων σε διαφορετικές θέσεις ενώ υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται και 2 στους 5 ψηφοφόρους της ΝΔ.
Αξιολόγηση των προσώπων της κυβέρνησης
«Η παρουσία του κ. Δένδια, του κ. Πιερρακάκη, της κ. Κεφαλογιάννη και της κ. Ζαχαράκη στο υπουργικό συμβούλιο κρίνονται ως θετικές, παρότι η τελευταία εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης του έργου της. Στον αντίποδα,, η παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του κ. Γιώργου Φλωρίδη συγκεντρώνουν τις αρνητικότερες αξιολογήσεις, με τον τελευταίο να εμφανίζει επίσης χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του έργου του».
Υπέρ της διακοπής λειτουργίας του σιδηρόδρομου
«Ο κυβερνητικός στόχος του ασφαλούς σιδηροδρόμου έως το 2027 αξιολογείται ως ανέφικτος, με φυσική συνέπεια η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων να τάσσονται υπέρ της διακοπής της λειτουργίας του».
Για το περιστατικό βανδαλισμού στην Εθνική Πινακοθήκη
«Αποκάλυψε έναν βαθύ διχασμό της ελληνικής κοινωνίας επί του ζητήματος των ορίων στην τέχνη, μια διαίρεση που εμφανίζει σημαντικές αναλογίες με την παραδοσιακή διαίρεση «αριστερά-δεξιά». Το 56% των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της άποψης ότι «η τέχνη δεν μπορεί να προσβάλει τα θρησκευτικά ήθη» και το 37% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι η τέχνη δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Επίσης, οι τοποθετήσεις στο ερώτημα ευθυγραμμίζονται στενά με την αυτό-τοποθέτηση στον άξονα «αριστερά-δεξιά» με μεγάλες πλειοψηφίες των δεξιών ψηφοφόρων να τάσσονται κατά της προσβολής των θρησκευτικών ηθών και μεγάλες πλειοψηφίες των αριστερών να απορρίπτουν την λογοκρισία στην τέχνη».