Συμβαίνει τώρα

Ν. Κοτζιάς: Συνεργασία δεν σημαίνει να μπούμε όλοι στο ίδιο κόμμα

Στο ζήτημα της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου από ευρύτερες δυνάμεις και φορείς, με προγραμματικό πλαίσιο, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων – ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από το ραδιοφωνικό στούντιο του Αθήνα 9,84.

«Χαίρομαι – με έναν τρόπο – που τα κόμματα της Αριστεράς ανακάλυψαν ξανά την πολιτική της ενότητας και των συμμαχιών καθώς και το ότι συνεργασία δεν σημαίνει να μπούμε όλοι στο ίδιο κόμμα», τόνισε, συνομιλώντας, εφ’ όλης της ύλης, με τον Γιώργο Μελιγγώνη και υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη να ανοίξει η Αριστερά τη θεματολογία της.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την συνάντηση Μητσοτάκη -Νετανιάχου, την προσεχή Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη τήρηση των ισορροπιών καθώς – όπως επισήμανε- «ο πρωθυπουργός έχει πάει στο Ισραήλ αλλά δεν δει τους Παλαιστίνιους». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιλέγοντας να ακολουθεί μια κυνική στάση.

«Πρέπει να κρατάς ισορροπίες ανάμεσα στην ανθρώπινη πτυχή της εξωτερικής σου πολιτικής και στα στενά συμφέροντα της χώρας σου. Η τέχνη μιας προοδευτικής εξωτερικής πολιτικής είναι να συνδυάζει τις αξίες με τα συμφέροντα. Η ΝΔ έχει χάσει τις αξίες και στα Ιεροσόλυμα και στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη», σημείωσε.

 

«Έχουμε μείνει χωρίς συμμάχους»

«Ο Νετανιάχου είναι σε σαφή προσανατολισμό αντιμετώπισης της Τουρκικής επιθετικότητας απέναντί του. Από αυτή την άποψη, είναι ο μόνος μας σύμμαχος στην κριτική έναντι της Τουρκίας . Έχουμε μείνει χωρίς συμμάχους και χωρίς πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Έχουμε μια χώρα που “βουλιάζει” και μια Τουρκία που το παίζει περιφερειακός ηγεμόνας. Θα το πληρώσουμε επειδή δεν έχουμε χτίσει συμμαχίες».

 

«Μοιράζουμε στρατιωτική βοήθεια και αμυντικούς εξοπλισμούς»

«Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στην στάση της κυβέρνησης στο ουκρανικό. Δεν μας περισσεύουν οι εξοπλισμοί. Η κυβέρνηση μοιράζει εδώ και καιρό στρατιωτική βοήθεια και αμυντικούς εξοπλισμούς. Παίρνει ιστορικές ευθύνες. Να είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς που υφίστανται καταπάτηση της εδαφικής τους ακεραιότητας, αλλά πρέπει πρώτα να προστατεύσουμε τη δική μας».

«Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη Κύπρο»

«Διάβασα διαφορετικά τα συμπεράσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και στεναχωρώ τους Κύπριους. Η κυβέρνηση πήγε να κάνει μια συμφωνία με τον Ερντογάν. Έχει εγκαταλείψει την Κύπρο όπως έκανε πάντα η ελληνική δεξιά η οποία θεωρούσε βάρος το Κυπριακό».

«Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τον Ιμάμογλου»

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι το κίνημα συμπαράστασης στον Ιμάμογλου θα ξεφουσκώσει. Το μεγάλο ζήτημα είναι πόση ωριμότητα διαθέτει το ρεπουμπλικανικό κόμμα ώστε να χειριστεί το θέμα με τρόπο που θα αναπτύξει την αντίσταση του τουρκικού λαού. Το κουρδικό στοιχείο θα παίξει ρόλο. Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τον Ιμάμογλου, να θέσει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ζούμε ένα ”παράδοξο” με το ΝΑΤΟ. Μια αμυντική κοινότητα δεν εξασφαλίζει την άμυνα και την προστασία μας από τον “εχθρό” μας, την Τουρκία, ενώ προστατεύει τις βόρειες χώρες από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση εγκληματεί. Δεν χρησιμοποιεί το τελευταίο καταφύγιο που έχει, μια διεθνή αμυντική κοινότητα».

 

«Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τις απόψεις Τσάφου»

«Δεν ήξερε ο κ. Μητσοτάκης τις απόψεις του κ. Τσάφου περί ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”; Τις γνώριζε. Γιατί τον έβαλε σε αυτή τη θέση; Φοβάμαι ότι τον επέλεξε επειδή τα ήξερε».

«Συνεργασία δεν σημαίνει να μπούμε όλοι στο ίδιο κόμμα»

« Δεν μου αρέσει ο όρος κεντροαριστερά και κεντροδεξιά. Δημοκρατικές, αριστερές δυνάμεις είναι ο όρος, αλλιώς είναι γελοιότητα το προοδευτικό κέντρο. Χαίρομαι που κατάλαβαν ότι συνεργασία δεν σημαίνει να μπούμε όλοι στο ίδιο κόμμα. Δεν συμφωνώ στο να φτιάξουμε ένα γραφειοκρατικό πρόγραμμα. Πρέπει να δεθεί με το κίνημα. Σε θέματα όπως η στέγαση, η ενέργεια, το τραπεζικό, τα εθνικά, η αλλαγή του Συντάγματος, πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μέτωπο . Δεν πρέπει να αγνοήσουμε την εμπειρία των λαϊκών δυνάμεων. Πρέπει η αριστερά να ανοίξει τη θεματολογία της».

«Να μην περιορίζεται η Αριστερά σε θεματολογίες των συνδικάτων»

«Το κίνημα για τα Τέμπη έφτιαξε ένα πολιτιστικό κίνημα, γράφτηκαν τραγούδια. Χρειαζόμαστε κίνημα πολιτισμού. Δεν μπορεί η Αριστερά να περιορίζεται σε θεματολογίες των συνδικάτων. Πρέπει να δημιουργηθούν μέτωπα με κοινωνικούς φορείς και ειδικούς μέσα από την κοινωνία για να μπορεί να κυβερνήσει. Εάν τα φτιάξει αυτά, μετά θα δούμε».

«Εξαιρετική η συμφωνία των Πρεσπών»

«Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει την Ελλάδα , φέρνει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η εναντίωσή σε αυτήν είναι μόνο με την υιοθέτηση ακροδεξιών ή τρελοεθνικιστικοσοβινιστικών συνθημάτων. Είναι μια εξαιρετική συμφωνία η οποία δεν εφαρμόζεται. Την αφήνουν ανενεργή λόγω ιδεολογικών στερεοτύπων».

«Θα πάθουμε ιστορική ζημιά με αυτή την κυβέρνηση»

«Έχουμε μια κοινωνία που την οδηγούν οι υπό παρακμή θεσμοί σε σάπισμα πολλών τομέων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Τέμπη και μια χώρα που βουλιάζει απέναντι σε μια Τουρκία που το παίζει περιφερειακός ηγεμόνας. Θα πάθουμε ιστορική ζημιά με αυτή την κυβέρνηση και όσοι δεν φρόντισαν για συνεργασίες ή συμμαχίες, θα το μετανιώσουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ