Συμβαίνει τώρα

Γ. Κωνσταντινίδης (έρευνα Qed): «Δεν πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις παραμέτρους της βίας στα γήπεδα αλλά και για ζητήματα όπως η υποβοηθούμενη ευθανασία, κατέγραψε -μεταξύ άλλων- την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία Qed social and market research μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας ”People of Greece”.
Τα στοιχεία του δεύτερου μέρους της έρευνας , παρουσίασε στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της πλατφόρμας, Γιάννης Κωνσταντινίδης.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού
«Φαίνεται πως το μέτρο δεν συνδέεται με μια άμεση ή μεσοπρόθεσμη βελτίωση των οικονομικών και της χώρας ή ενός νοικοκυριού. Δύο στους τρεις Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένδειξη βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, άποψη την οποία συμμερίζονται και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ ενώ τρεις στους τέσσερις δεν θεωρούν ότι είναι ένδειξη βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου νοικοκυριού».
Για το μποϊκοτάζ προϊόντων
«Καταγράφεται μια διάθεση αντίδρασης των πολιτών. Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να μποϊκοτάρουν προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από εργοδοσία που δεν τηρεί της συνθήκες εργασίας ή από χώρα προέλευσης στην οποία εναντιώνονται πολιτικά. Επίσης, το 45% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσαν σε αγορά προϊόντων από πάροχο που φοροδιαφεύγει, ενώ το 15% των Ελλήνων δεν θα προχωρούσαν σε αγορά από πάροχο που δεν έχει τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με αυτούς».
Για το ζήτημα της ευθανασίας
«Η ευθανασία ως επιλογή, στηρίζεται από την πλειονότητα των Ελλήνων, ιδιαιτέρως των πιο μορφωμένων στρωμάτων ενώ η απάντηση κάποιου σε υποθετικά σενάρια ταυτίζεται με το υποκείμενο αναφοράς».
Πρόεδροι ΠΑΕ και βία στα γήπεδα
«Υπέρ της άποψης ότι οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ομάδων έχουν ευθύνη για τα περιστατικά βίας των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, τάσσονται 2 στους 3 Έλληνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού εμφανίζονται διχασμένοι. Σε ποσοστό 49% δηλώνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ προέδρου και περιστατικών βίας ενώ το 43 δίνει αρνητική απάντηση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ