«Ως γονείς δεν κάναμε τίποτα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εμείς οι ενήλικες προκρίναμε ένα τέτοιο στυλ ζωής που οδηγεί τα παιδιά να φέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στον σύγχρονο πολιτισμό μας ενδιαφέρει μόνο η ανάπτυξη και το κέρδος, μαθαίνουμε ότι ο δυνατός μπορεί να αναθεωρεί τα πράγματα και να λειτουργεί όπως θέλει, εις βάρος του αδύναμου», σχολίασε, αναλύοντας τις συμπεριφορές και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο της βίας.
Όπως εξήγησε, οι γονείς πρέπει να οριοθετούν στα παιδιά τους ,τις δύο βασικές ενορμήσεις, τη σεξουαλικότητα και την επιθετικότητα οι οποίες δρουν ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο η εφηβεία είναι η χρυσή και τελευταία ευκαιρία για να διορθωθεί ότι δεν έγινε σωστά στην παιδική ηλικία.
«Είναι εκείνη η κρίσιμη καμπή όπου χρειάζεται το τρίπτυχο αγάπη, φροντίδα οριοθέτηση. Η κυρίαρχη συμβουλή προς όλους τους γονείς είναι να βρίσκονται κοντά στα παιδιά μας άνθρωποι που τα αγαπούν, τα φροντίζουν και βάζουν όρια. Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς όριο και αυτό εμπεριέχει και από την πλευρά των γονιών το να μην κάνουν κατάχρηση των δικών τους επιθετικών και σεξουαλικών ενορμήσεων», εξήγησε.
Να αφιερώνουμε χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους
«Ο σημερινός γονιός αναγκάζεται να ασχοληθεί με πολλά πράγματα εκτός και εντός σπιτιού το προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του. Όμως, πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους, στα παιδιά μας, τα οποία, συχνά, προσπαθούν να ταυτιστούν με τον μπαμπά ή τη μαμά».
Eπιδερμική ανάπτυξη των σχέσεων
«Για να αντιμετωπίσεις τη δυσφορία του παιδιού σου, η ενδεδειγμένη λύση είναι το παιχνίδι μαζί του ή με άλλα παιδιά, η συζήτηση και όχι να του δώσεις ένα εθιστικό αντικείμενο, το smartphone που το κάνει… ηλίθιο, που δεν το βοηθά να αναπτύξει τη σκέψη του. Επίσης, η ανάγκη της διαρκούς επαγρύπνησης που έχουν δημιουργήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να απαντήσουμε άμεσα σε ένα μήνυμα ή να κάνουμε like, έχει ως αποτέλεσμα την επιδερμική ανάπτυξη των σχέσεων . Η διαρκής ενασχόληση με τα social media , ιδίως από τις πολύ μικρές ηλικίες, οδηγούν σε αποσωματοποίηση και αποψυχοποίηση. Ξεχνάς το σώμα σου και χάνεις την ψυχή σου. Δεν ξεχωρίζεις το παιχνίδι από τη ζωή».
Η άναρχη γλώσσα επικοινωνίας των παιδιών
«Τα παιδιά επικοινωνούν άναρχα μεταξύ τους με μια δική τους γλώσσα. Έχουν δημιουργήσει τον δικό τους κόσμο μέσα και από τα κινητά τους. Καλούνται άκαιρα να αναλάβουν μια σεξουαλικότητα την οποία δεν μπορούν να έχουν Πρόκειται για μοντέλα που εμείς οι ενήλικες έχουμε καλλιεργήσει».