Συμβαίνει τώρα

Ν. Φαραντούρης: «Η Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας για τους λαούς της»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Στην ιαπωνική πρωτεύουσα βρίσκεται ο  καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης, ως μέλος  επίσημης αποστολής της ΕΕ για επαφές με την κυβέρνηση και παραγωγικούς φορείς της χώρας στο εμπόριο, στην  ενέργεια,  την ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας,  είναι ο  ρόλος της Ευρώπης στις διεθνείς διαπραγματεύσεις σε μια δύσκολη,  μεταβατική περίοδο, όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο και της  δασμολογικής πολιτικής  των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84  για τη χρονική συγκυρία, έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία.

«Τώρα είναι η ευκαιρία. Αν η Ευρώπη δεν την πιάσει,  τη στιγμή που η αστάθεια, οι παλινδρομήσεις δίνουν και παίρνουν, δεν θα την έχει ποτέ. Η Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας για τους λαούς της. Πιστεύω στην περιφερειακή συνεργασία γιατί αυτή θα της δώσει την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς σχέσεις» είπε στον Γιώργο Τραπεζιώτη .

Ο Νικόλας Φαραντούρης  γνωστοποίησε την ύπαρξη  τελωνειακών συμφωνιών ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιαπωνία , αλλά και τον Καναδά, κάτι που λίγοι γνωρίζουν .

«Υπάρχει πλαίσιο τελωνειακής ένωσης  μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ,  που επιτρέπει τη διεξαγωγή εμπορίου χωρίς δασμούς. Αντίστοιχη συμφωνία μηδενικών δασμών υφίσταται και με τ0ν Καναδά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην περιφερειακή συνεργασία και  ασφάλεια επισημαίνοντας  τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού των γεωπολιτικών και οικονομικών  ισορροπιών που καθιστά επιτακτική την ενίσχυση αξιόπιστων συμμαχιών. Επίσης υπογράμμισε τα κοινά σημεία ανάμεσα σε ΕΕ -Ιαπωνία και Ελλάδα.

Η Ιαπωνία έχει ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών,  όπως εμείς στην ανατολική Μεσόγειο 

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να οριστούν ή να εκδικαστούν. Ζητήματα που πρέπει να ερμηνευτούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κι αν επισκιάζονται από άλλα,  πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε στη χώρα μας και για τη μεγάλη εικόνα».

Κοινό σημείο και  το δημογραφικό   

 «Η Ιαπωνία είναι μια γηράσκουσα κοινωνία όπως – δυστυχώς -η δική μας  και κακά τα ψέματα και η Ευρωπαϊκή. Με  υψηλό βιοτικό επίπεδο , το οποίο όμως οδηγεί σε ένα δημογραφικό πρόβλημα, με ραγδαία μείωση του πληθυσμού, που επιβαρύνει τις επόμενες γενιές.. Το να αναπτύξουμε διμερείς σχέσεις  και να τις καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο,  είναι πολλαπλά ωφέλιμο  για τις κοινωνίες, τους λαούς, τις χώρες  μας και για την ίδια την ΕΕ». 

 

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή «Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια μας. Όχι μόνο για οικονομικο-εμπορικές ευκαιρίες και δοσοληψίες, αλλά κυρίως για να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας» ενώ κλείνοντας απηύθυνε  κάλεσμα «Να βγούμε από το καβούκι μας, να κοιτάξουμε τον κόσμο κατάματα με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ανοίγοντας τα φτερά μας ως Έλληνες, Ευρωπαίοι και κυρίως ως άνθρωποι».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ