Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ότι θα εισηγηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το αίτημα για απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας.
Στην σημερινή υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συζητηθεί το νέο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ 2025-2036) υψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην ατζέντα παραμένουν τα θέματα της ολοκλήρωσης κατάρτισης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI). για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως «η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό».
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ γίνεται στον απόηχο των συναντήσεων που ειχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας ο Γάλλος υπουργός Άμυνας και την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά 16 πυραύλων Exocet
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΜΠΑΕ, έχουν ήδη προϋπολογιστεί κάποια πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με κύριο την πρόσκτηση 4ης φρεγάτας τύπου FDI (τιμάται ελαφρώς κάτω του 1 δισ. ευρώ), που ήδη προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.
Εντός του ίδιου προγράμματος έχουν ήδη προϋπολογισθεί και δύο ιταλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κλάση Bergamini), έπειτα από συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Ιταλούς. Ενώ, επιπλέον, έχουν υπολογισθεί και οι πόροι που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν.
Τριακόσια εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά των τεσσάρων πλοίων, ενώ θα γίνουν και εργασίες ενίσχυσης των δομικών στοιχείων των φρεγατών. Ολες αυτές οι εργασίες θα γίνουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία, άλλωστε, έχουν επιλεγεί και από τη γαλλική Naval Group σε περίπτωση που προχωρήσει και η πιο φιλόδοξη πρόταση για ναυπήγηση και άλλων τριών πλοίων τύπου FDI.
Πιστώσεις αναβάθμισης υπάρχουν και για τις πυραυλακάτους τύπου Ρουσσέν του Π.Ν., καθώς επίσης και για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων 214.
Το συνολικό πλάνο για την ενίσχυση του Π.Ν. περιλαμβάνει και μια σειρά από συμφωνίες εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support), κάτι που επί της ουσίας συμβάλλει στη συνολικά καλύτερη κατάσταση του στόλου και, ως εκ τούτου, ελαφρύνει και την πίεση που υπάρχει στον ετήσιο λειτουργικό προϋπολογισμό, ο οποίος ποτέ δεν είναι αρκετός.
Το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται, επίσης, να εγκρίνει την παράταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως με μικρή συμμετοχή.
Οι τουρκική επιθετική ρητορική , η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή και η πιθανότητα να μεταβεί στην Τουρκία αλλά και η αναμενόμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο στις ΗΠΑ για την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , θα τεθούν επίσης προς συζήτηση Σχετικά με δημοσιεύματα περί επίσκεψης στον Λευκό Οίκο κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός επί της παρούσης, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μάλιστα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως θα υπάρξει «εν ευθέτω χρόνω»
Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η διεθνής ρευστότητα ενώ η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας πάει πιο πίσω. Από την Αθήνα θέλουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο παράλληλα δεν υπάρχουν αυταπάτες και έμφαση δίνεται σε συγκεκριμένες κινήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τη περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία εμβαθύνεται διαρκώς καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, εκπέμποντας ταυτόχρονα σαφή μηνύματα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στο σχέδιο ReArm, λέγοντας πως προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Για να προσθέσει μάλιστα πως «πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Newsroom Αθήνα 9.84